Přítel na telefonu...

Poslední dobou se stále častěji setkávám s logováním, kdy kačer píše, že mu přítel na telefonu poradil, kde, jak a co má hledat.

Je tohle férový postup k získání bodíku? Jsou přece i lidi, kteří nemají komu zavolat…

Mi to připadne úplně stejné jako "Krabku jsem nalezl, ale byla moc vysoko, tak jsem se nemohl zapsat" lognuté jako FOUND.

Osobně bych neuznal ani jeden z logů…

Jaký na to mají názor zkušenější?

Moc to žeres. B)

Tak já se příteli na telefonu nebráním. Když něco opravdu nemůžu najít a vím, že to má někdo z kamarádů odloveno, proč mu nezavolat o radu, o pošťouchnutí správným směrem? To je to samé, jako když se podíváš do logů, jestli tam někdo něco neprozradil;)

no ja bych to na stejnou hladinu nestavel… ty splnis podminku logu tim ze jsi se OSOBNE zapsal do logbooku ale jestli jsi si nechal poradit nebo ne mi pripada spis jako moralni problem jednotlivich kaceru… PS k uznavani logu : jesli kacer v logbooku neni zapsany je to jasny .. nemuze logovat ani na internetu ale jesli schranku objevi ( po napovede) a je zapsany tak ty nemas moznost to jak overit protoze v pripade neuznavani logů ke keskam nalezenych s pomocí by jse cacheri v logu nepriznavali;)

Muj nazor je ten, ze pokud nemas komu zavolat, tak to holt budes muset vyresit sam!:wink:

Taky bych to nehrotil. Když bude přítel na telefonu důvodem ke smazání, lze to snadno obejít: prostě to nepřiznám. A je to!

Taky se mi už stalo, že mi někdo zalogoval mysterku a zcela upřímně napsal, že lokalitu zná, podle fotky odhadl, kde to je, a podle dobré nápovědy krabku našel, aniž by něco luštil. Je to snad "nelegální"? Podle mě je každého věc, jak si vyřeší svůj nález. Pokud nějakou důmyslně schovanou kešku najdu sám bez cizí pomoci, mám z ní určitě větší radost, než kdyby mi to někdo ukázal. Záleží na každém z nás, jak k této hře přistupuje. Já to neberu jako soutěž, a nijak mě proto netrápí, jakým způsobem nahonili své body ti druzí. Vždyť přece o nic nejde. :wink:

No a to je vlastně další věc, když mám nějaký čtyřkový terén někde vysoko na stromě - jeden vyleze a zapíše i ty, co čekají dole pod stromem…

Jako… o nic nejde, je to hra, každý tak šidí sám sebe… já se jen zeptal na názory ostatních :slight_smile:

No právě o tom to je, místo abych s ostudou tiše přešel, že jsem ji sám nemohl najít a raději o tom pomlčel, tak to ještě hrdě psát do logu? Nevím :slight_smile:
Zase na druhou stranu - přiznání je polehčující okolnost, pravda…

Podle mě to žádná ostuda není. Jak říkám, je to každého věc. Nikdo s nikým nesoutěží. Aspoň já to tak neberu. Zavolal jsem akorát jednou, když jsem prošel několikakilometrovou trasu a na finálovce byl špatný signál, takže jsem musel prohledávat roští v okruhu asi 30 metrů. Přítel mi stejně moc nepomohl, akorát jsem se ujistil, že jsem posbíral správné indicie, správně dosadil do vzorce a hledám na správném místě.

jestli mu takovito zpusob odlovu udela radost? tak je to jeho vec… mozna ma o bodik vic.. a par hvezdicek do statistiky ale geocachig je o radosti z lovu hledání.. a psychyckeho uspokojeni po objeveni ukrytu :slight_smile: .. takze akorat jak jsi sam napsal pouze se ochuzuje o zazitek. a s takove bodu nemuze mit radost a jestli jo tak at si ho sezere :wink:

jinak k tematu .. pokud cache nemuzu opravdu dlouho najit a vim ze se sem jentak nevratim tak se lehke napovede po telefonu nebranim :wink:

Nehraju geocaching na body a je mi to tedy z tohohle hlediska úplně jedno. Z ostatních hledisek zas člověk nakonec dojde k závěru, že takový nálezce ochudil maximálně sám sebe… a pokud ani to ne, tak tím lépe.

Z pohledu pravidel je to jednoznačné: podpis na papíře = nález. Jak se tam ten podpis dostal je každého věc.

Add "moc vysoko s logem foud it": Osobně to nedělám. Pokud se mi provedení keše líbí, tak loguju write note s poděkováním a pochvalou. Zalogovat si v takovém případě "found it" by podle mě mělo být věcí dohody mezi ownerem a hledačem. Za sebe nevidím důvod takový log neuznat, pokud mi dotyčný prokáže, že ji skutečně našel alespoň vizuálně.

Přítel na telefonu je podle mého další úroveň hintu. Prostě ti někdo poradí, kde to je a ty si jdeš jen zalogovat bod. A je to jen na tobě samém, jak se s tím vyrovnáš. Stálo to za to jen se tak pro nic za nic zalogovat do návštěvní knihy… Je to prostě stejný jako když někdo prozradí jak vyluštit nějakou mysterku apod. Neměl bych prostě radost z takového bodu.

Někdy mi také chybí nápověda přes telefon a přes mail se v terénu neptám až doma :slight_smile:

Obcas si s kamarady poradime i po telefonu. Nevidim na tom naprosto nic spatneho. Nekdy jsou ukryty docela zapeklite a napovedy na nic. Typicky "v korenech stromu" v lese a "pod kamenem v sutovem poli". Nez zhamtat cely okoli tak obcas mrknu na hint pred hledanim a kdyz nemuzu najit tak zavolam, pokud mam komu. Obvykle nemam potrebu v logu zminovat ze jsem potreboval pomoc, to spis uz rovnou napisu ze se mi ukryt na danem miste nezda uplne nejstastnejsi.

Nedávno jsem zrovna taky volal. Můžu ti ale zaručit, že když voláš někomu s 800 pixlama na kontě a chceš po něm, aby si vzpomněl kde byla ta čtyřstá, taky to není úplně sranda a nakonec keš najdeš stejně o třicet metrů mimo, navíc né u smrčku, jak si myslel přítel na telefonu, nýbrž pod borovicí … :D. Myslím že tohle bych fakt neřešil… Taky by si mohl mazat logy kačerům kteří přiznají BF na mysterce - co se stane ? už ti ho nikdo nepřizná … :smiley:

no podpis je jasna vec ale "dohoda" s ownerem po vizualnim nalezeni zapsat log found it mi prijde jako pekna blbost protoze vestsina 4-5* kesi je o tom se k nim dostat a ne je jen objevit;) a jsme zase u obchazeni podstaty GC…

To je myslím to, oč tu běží. Jelikož geocaching není bodovací soutěž, jak se leckdo - někdy mám ten pocit - domnívá, nelámal bych to přes koleno a logy typu "přítel na telefonu" nemazal. Sám této "instituce" moc neužívám, i když by komu zavolat bylo. Dohromady jsem to udělal, pokud si vzpomínám, dvakrát, a to hlavně pro to, abych se ujistil, že někam opravdu víc šahat nemusim… Na druhou stranu se mi nelíbí různé obchodování s vyluštěnejma mysterkama, které leckdo považuje za normální. Ale i to se děje a každý - jakkoliv to zní jako klišé - okrádá jen sám sebe.

Logovat keš, kterou jsem nezalogoval i fyzicky na místě už jde myslím za čáru, pokud autor nesoudí jinak. Za svoji kačerskou "kariéru" mi autoři found it log bez logu v keši nabízeli 4x (většinou vyluštěná mysterka před archivací) a jen jednou jsem nabídku využil (a i tam jsem se při první možnosti stavil dologovat). Další klišé - GC dělám pro sebe a své zážitky a malé radosti.

Nevidím problém "nenápadně" udělat 1000 bodů aniž bych vyrazil z domova. Tim neřikám, že jednoho odhaleného hříšníka, který se do mé adoptované keše zalogoval nejspíš jen elektronicky nemíním nesmazat, pokud věc nevysvětlí…

Z pohledu lovce:
Jak trefně napsal Sobik, přítel na telefonu je další stupeň hintu.
Když jsem při hledání skutečně v koncích a vyčerpám hint, nezdráhám se využít rady přátel (má-li zrovna kdo poradit) – a nebo kontaktuji ownera. V logu pak čestně přiznám, že mě krabička vypekla a nebýt pomoci, ostrouhal bych (to není chlubení se, ale přiznání prvotní porážky).

Z pohledu správce:
Mám zatím jen dvě založené krabičky, ale u obou se občas vyskytují logy se zmínkou o telefonickém nasměrování či o nakopnutí (u luštění mysterky). Nevadí mi to, když mě tápající kačeři kontaktují s prosbou o pomoc, rád je sám nasměruji.
Geocaching vnímám jako zpestření turistiky, a tak je pro mě hlavní, že někdo má zájem navštívit místo, které mám rád, případně že chce pochopit princip šifry. Když vyvinou snahu a nedaří se, proč se neporadit?

K přirovnání k výškové cache:
Nápověda (ať od přátel či ownera) odpovídá dle mého skromného názoru spíš situaci, kdy přizvu k odlovu kamaráda lezce, který mi pomůže se zdoláváním terénu, připraví mi cestu a bude mě při šplhání jistit.