Všimli jste si už nové fičurky na mapách.cz - Ptačího pohledu?
Náhodou jsem na to narazil při prohlížení mapy Pardubic a musím říct, že se mi to dost líbí. Při prohlížení mapy města, kde je Ptačí pohled nafocený stačí zazoomovat na maximum, případně kliknout na patřičnou ikonku..
[color=gray]Doufám, že jsem neobjevil Ameriku, ale zmínky tady na fóru jsem si zatím nevšiml;)
EDIT: Aha, tak na fóru už o tom zmínka je tady, no co, alespoň si toho všimne více lidí:D[/color]
Zajímavé ale je, že stejné souřadnice cíle se zobrazují ptačím pohledem cca. 10m mimo, než klasickými fotomapami. Zkuste si např. zadat do mapy.cz souřadnice středu kašny před radnicí v Ostravě:
N 49° 50.48720’, E 18° 17.44830’ Poté přibližujte až na ptačí pohled - tento snímek zobrazí souřadnice středu kašny jinde, než poslední přiblížení letecké mapy.
Já se spíš divím, že se podařilo takhle bezešvě spojit šikmé letecké pohledy. Ptačí pohled bych nepovažoval za georeferencovaný obrázek. Jen bych uvítal rozšíření na další města a obce. Ne kvůli krabičkám. Kvůli dokumentování památek.
Ona se ta pozice dokonce při každém natočení mění, takže se to chce napřed kouknout, kam to ukazuje na klasické ortofoto, a až pak se podívat, jak přesně to tam vypadá ptačím pohledem.
No, nevím jak za hranice, ale ty ptačí pohledy jsou jen na větší města. Kupodivu tam jsou Dačice a Hluboká, ale není tam třeba Krumlov, Písek. Asi to bude časem, pokud do toho nezačne někdo šťourat.