Zdravím světoběžníky, hlavně ty z vás, kteří navštívili ostrov Kuba.
Jirka (Pat A Mat) mě požádal, jestli bych mu neschrastil nějaké mapy kvůli jeho dovolené na Kubě, nakonec to dopadlo tak, že jsem si během toho shánění Garmin mapy koupil i letenku (červen).
Na Kubě se během posledního roku vyrojilo pár nových keší - dohromady 19 na celém ostrově, ale 7 z toho je na americké vojenské základně na Guantánámu (tudíž jsou mimo hru, do armády kvůli nim vstupovat nebudu). Těšil jsem se na raritní geocaching, ale dozvěděl jsem se, že i přes uvolnění poměrů s dovozem elektroniky z prosince 2007 podléhají některé věci jako vysílačky nebo GPSky regulacím. Přesněji podle těchto oficiálních kubánských stránek si člověk GPSku může dovézt jen s povolením "Hidrographical and Geodesical National Office".
Na zdejším fóru jsem našel jen jedno vlákno o Kubě, proto bych se vás chtěl zeptat na jakékoliv zkušenosti s touto tématikou, ať vím, jestli se bojím zbytečně a můžu si vzít Oregon, nebo se mám připravit na plán, že si mám vzít GPSku, o kterou můžu bez obav přijít a budu používat záloží GPS v telefonu.
příspěvek č. 4 o tom něco málo píše, že když ti ji najdou, tak ti ji na konci pobytu vrátí. Takže je šance, že to projde. Ovšem zakázaná asi je a je i postihovaná.
No byl jsem na Kubě z jara 2007 a bral jsem s sebou svou GPS Garmin Venture bez vědomí nějakých nařízení. Resp. se o nich dovídám až teď.
GPS jsem měl s sebou jak po ostrově, tak při příletu/odletu a žádný problém nebyl. Ani jsem nezaregistroval, že by na letišti ve Varaderu byla zvýšená kontrola oproti jiným non EU státům…
No když si čtu ty příspěvky z Lonely Planet, tak se musím smát všem těm způsobům, jak obelstít rentgen na letišti. Integrovanou GPSku v telefonu samozřejmě mám, ale Garmin je Garmin.
Četl jsem si logy na kubánských keších a vypadá to, že většina geocacherů to řeší tak, prostě a jednoduše se snaží GPSku provézt a na jakoukoliv legálnost kašlou. Vypadá to, že pokud člověk na GPSku neupozorní, tak v drtivé většině případů projde nepovšimnutý. Bude nás aspoň pět, takže přemýšlím, že bych kromě telefonu rozmýstil do batohů ještě dva Garminy a budu věřit, že aspoň jeden projde.
Většina kešek je tam teď sice dělaná tak, že člověku fakt stačí chytit jen přibližné místo a pak jde podle instrukcí na místo činu, ale naučil jsem se takovou zvyklost, kdy radši vždy přesně vím, kde jsem
Máš v profilu "Kdo hledá najde", ale asi jsi nehledal. Jinak by jsi se dočetl, že od března roku 2008 je na Kubě volnější režim v podobě třeba toho, že vláda povolila volný prodej elektrospotřebičů a tudíž i mobilů. Na to konto byla spuštěna GSM síť běžící na 900 MHz. Sice nic moc, ale lepší než drátem do voka, že?
Jasne ze je, musim o tom predci neco vedet, nekolik let jsem do roamingu fusoval
Nicmene je to jako tady kdysi trosku v plenkach, platby za prichozi hovory a podobne jine vymysly. Temi prichozimi mej na mysli ze si koupis treba tamni predplacenou kartu. Ano i ty tam maji. Kamarad tam jezdi casto na dovo a ma i mistni cislo
Zkus to a uvidíš aspoň bude nejake to dobrodružo, jednou když jsme leteli z řecka po proskenovani příručáku, po mě chtely vyndat map-60 a chvilku zkoumali co to je musim se přiznat byl sem Po**nj až za ušima:) naštesti ji vratili…
Možná zapomínáte, že GPS je (naroudíl od mobilu) pasivní zařízení, které nevysílá žádný signál, takže není žádný důvod, aby byla kdekoli zakázaná - nikomu nemůžeš škodit, tím, že máš GPS. Režimem na Kubě úplně vpořádku není, ale že by až zakazovali i GPS? A pokud ji opravdu zakazují, tak nejsou schopni ji díky její pasivitě dohledat.
No, pokud vím, tak problémy byly ještě na konci devadesátých let i v Rusku, takže u Kuby bych se ani nedivil, ale každopádně jsem nic takového moc neslyšel.
Když něco neruší a neškodí, ještě neznamená, že si režim neusmyslí, že to škodí jemu. Například přesným zaměřením objektů, importem kapitalistických vymožeností, a co já vím ještě…
Na letišti nebo při použití ji můžou najít docela snadno… samozřejmě pouze pokud ji uvidí.
V Egyptě jsou GPSky také na povolení ministerstva (ale když jsem tam byl, tak jsem o tom nevěděl) a vesele se tam kešuje. Dokonce jsem ji ukazoval hlídajícímu samopalníkovi, kterého jsem měl stále za zády na Philae, aby si nemyslel, že jdu na záchod do zákoutí, kde byla uložena keška, nebo že tam jdu uložit bombu :o . Nepomohlo to, asi tuhle věc :D:D (GPS) nikdy neviděl, tak přítelkyně odpoutávala pozornost jinak. Nakonec jsem kešku stejně nenalezl-byla ukradena.
Prosím tě, příště si aspoň přečti oficiální kubánské vyjádření v mém prvním příspěvku, když už nečteš odkazy ostatních o praxi (např. příspěvek Frettieho). Jakýkoliv stát si může dovolit zakázat cokoliv a dohledává se nejjednodušeji rukama celníků při letištní kontrole… :@
Jako jo, viděl bych to podobně, ale každopádně bych se, pokud někdo z tý grupy neumí dobře španělsky (angličtina nepomáhá, obecně ve španělsky mluvících zemích) vybavil papírkem, který vysvětluje, co ta krabička s anténou (CSx60) dělá a jak funguje, že nic nevysílá a tak. A vybavil bych tím všechny členy, kteří budou GPSkovat.
A teda, boooože, to je krásný výlet, na Kubu se taky chystám, kdysi (2007, tuším) MUNI měla takový výlet na kubu za 3 kredity, ale bohužel se nakonec neuskutečnil.