Je tu někdo, kdo dělal radioamatérské zkoušky?
Může případně poreferovat o tom, jak zkouška probíhá a dalších věcech na toto téma?
Jo taky sem je kdysi dělal, ale to už je tak dávno, že ti to asi nepomůže. Tenkrát to bylo ještě dost přísný (Qkódy, prefixy, technika, provoz, morseovka). Dneska to asi už bude podstatně měkčí. Tenkrát každej, kdo měl koncesi byl potenciální diverzant a tak bylo potřeba hodně husté síto, aby neschopní diverzanti neprošli ![]()
Synku ja. Ale to uz je 45 let to uz nemuzu pamatovat. Jenze proti tomu tenkrat jsou zkousky dnes jako kdyz si koupis licenci v trafice. Dneska to daj kazdymu. Mas sanci a ani se nezapotis. Ja rikam, s nama tenhle konicek vymre. Dneska nikdo neoceni direkt spojeni do Pacifiku, proc taky, kdyz to jde snadneji pres net.![]()
Delal jsem je v breznu 2005, na tridu C. Byly to snad jedny z poslednich, kdy jeste byla nutna morseovka. Jinak obsah zkousek byl stejny, jak psal LiborH. Bylo to fomou testu, kde bylo nekolik set otazek. Kazdymu to ale nedali, bylo nas tam asi 20, a nekolik jich neproslo.
Škoda že tam morseovka už není :(, tu já umím a alespoň bych tam nahnal nějaký body.
Kamarád právě říkal, že je to spíš formalita kvůli řešení nějakých nepříjemností, které v budoucnu třeba způsobíš a jeho snad nechali používat i papír s řešenými otázkami B).
Tak mě docela zajímalo, co je na tom pravdy :D…
Dělal jsem asi kolem roku 1998 na operátorskou třídu D (takže už v té době bez morseovky). Byly to stovky otázek, Qkódy, prefixy, technika, zkoušky zabraly asi půl dne… Techniku jsem neudělal, šel jsem pak na přezkoušení a udělal to. Někdy kolem 2001 (+/-) bylo nutné požádat o převod koncese na standard CEPT (nevím přesně), jinak koncese samovolně zanikla. To jsem stihnul. Ušlo mi ale, že se musí koncese obnovovat každých asi 5 let - nějaká formální žádost, jinak zanikne. To jsem opomněl, takže jsem letos zjistil, že je má značka už volná a tudíž jsem už nějakou dobu bez koncese…
Ale dá se bez toho žít a pokud bych musel nutně vysílat, můžu přes radioklub…
Jak to chodí se zkouškama teď, to nevím, ale asi to bude o dost měkčí.
Když jsem se letos bavil se známým, co studuje studijní obor na VŠ, co jsem dělal asi před 5 lety, nestačil jsem se divit. Mají toho o dost míň a co hlavně - předměty, kterých jsme se nejvíc báli - tzv. síto oni už nemají…
já si je dělal někdy tuším v roce 1997, byly tam Qkódy, prefixy, technika, předpisy, taky to trvalo asi půl dne, nejhorší bylo školení na techniku od našeho šéfa radioklubu. Nestudoval jsem technický obor, takže schéma krystalky je u mě takový malý zázrak..
Nicméně to svoje tehdejší Déčko jsem udělal. Dokud jsem byl na škole, měl jsem půjčený dvoumetr z radioklubu a sem tam jsem do toho něco řekl. Pak jsem odešel ze školy (po zkouškách) a ham vysílání dal k ledu. Nikoho jsem v našem regionu neznal a to vysílání mi přišlo takové sterilní. Na CB jsem dělal v tehdy zakázaném B pásmu DX spojení po celé Evropě, 4W FM, sem tam 100W FM a měl jsem z toho taky radost. Pořídil jsem si PO Box na poště a chodily mi kveslíky.. Pak jsem se přestěhoval a byl konec i s tím. Po čase jsem se tak podíval a zjistil, že licence je 2 měsíce propadlá. Hned jsem volal paní Bočkové do Prahy na ČTÚ, jestli s tím jde ještě něco dělat, tak prý jo, poslal jsem jí žádost a ona mi poslala prodlouženou novou licenci. O tom, že by se muselo něco někam převádět nic nevím, už tehdy jsem tam měl vyznačeno tuším CEPT class 2 nebo tak nějak.
Dneska to bude asi dost jednodušší, morse už se snad nezkouší. Jinak s tím tehdejším Déčkem můžu snad mít kilowatový koncák. :o
Co mě pořád láká je pořídit si nějakou SSB CB staničku, jenže nemám izolovanou místnůstku, kde můžu po nocích vyřvávat do majku. A ani ve dne
Tak snad až bude vlastní domeček.
Jo jo, to bývaly dříve časy, kdy musel mít člověk zkoušky i z morse, aby mohl vysílat na KV. A mělo to svoje kouzlo. Jak říká Hillary, asi to nějak s náma půjde do vytracena. Třeba taky ne, ale zatím to tak nevypadá.
Na třídu D se nikdy morse nevyžadovala. Ale pokud ji umíš, určitě ji zužitkuješ. Má to svoje kouzlo.
Jinak spousta informací je na stránkách např. Českého radioklubu (http://www.crk.cz/CZ/KONCEC.HTM), tam se dozvíš co to obnáší atd.
Koukám, že je tu spousta hamů. Už tu jednou podobné vlákno bylo, ale nějak to zapadlo.
Tak mni 73! ok1fwg
Já se taky hlásím k radistum :D.
Co se týče zkoušek, tak já je dělal již před léty, tenkrát podle knížky
Požadavky ke zkouškám operátorů amatérských rádiových stanic
Ta knížka později vyšla v několika upravených vydáních, tak jak se měnily podmínky pro vydání koncese. Její poslední vydání by mělo být k dostání zde http://shop.ben.cz/detail.asp?id=120102
Nalezl jsem tam tenkrát vše potřebné k úspěšnému vykonání zkoušky.
Jak šel čas, tak jsem postupně prošel od CB - Ham bandů až po sdílené kmitočty a nakonec jsem naposledy objevil PMR pásmo.
Nyní jsem se znovu, díky geocachingu, kde jsem se seznámil s pár skvělými ham operátory a SOTA programu, pustil do objevování KV Ham pásem. I na telegraf, diky Koláčkovi, který mi poradil perfektní program na výuku morseovky, znovu došlo.
Stále mě láká možnost postavit si svůj vlastní QRP vysílač, cestovní, na kopečky a ten bude telegrafní, protože je to konstrukčně nejjednodušší a s telegrafem se dá i na malý výkon udělat krásné spojení.
Co se týče budoucnosti radioamatéřiny, nevím, pravda že radiokluby mají problémy s náborem nových lidí a když už, tak nováčky zajímají hlavně digi provozy, ale stále si myslím, že bude dost nadšenců, kteří tenhle koníček nenechají padnout. Nebude to žádná masová zábava, to je v době internetu a mobilů už teď jasné, ale co se týče zániku jsem optimista ![]()
Tak třebas někdy naslyšenou, klidně na nějakém geocacherském kolečku ![]()
Nejsnadnejsi cesta je zucastnit se nektereho skolenicka, ktere je zaroven zakonceno zkouskou. Zkouska z morse je volitelna. Kdo ji umi, udela komisarum velkou radost, kdyz se o doplnkovou zkousku pokusi.
http://www.ok1khl.com/view.php?cisloclanku=2007082002
radio-foto.net - otazky a testovaci SW pro ziskani licence. Da se to naucit i doma, ale v Holicich se da dozvedet spousty dalsich veci k vlastnimu provozu.
http://www.cbradio.cz/forum/read.php?28,49600
Kazdopadne je lepsi tuto otazku smerovat do radiomaterskeho fora, nez sem…
A hele, soused, máš značku těsně vedle mě: OK1FWB (fernet whiskey beefeather) ![]()
PedroKV: tak ti mám tušení, jestli jsme nedělali zkoušky u stejnejch lidí a snad i ve stejným roce (sice píšu 98, ale když o tom tak přemýšlím, bylo to spíš 97, ale to je jedno), ve "skautském domě" ve Staré Roli (úplně nahoře tam měli radioamatéři takový kutloch). Tehdy přednášel myslím Petr ?Novák? (http://www.ok1kvk.nagano.cz/op_wpn.jpg), bylo to 1x za 14 dní v sobotu dopoledne…
Nepotkali jsme se tam?
Jj, Petr Novak OK1WPN (whisky, pivo, nanuk) Ikona HAMu v KV. Autor puvodniho prevadece OK0E na Klinovci. Zdravim do KV
73 de OK1AU
:D:D
Teda vy tu hláskovací tabulku przníte.![]()
No jasně - fernet whisky gin !!! Na zdravi! ![]()
Od kdy ji máš? Já od r. 1990. Předtím jsem měl zaracha (85-90), ale vysílal jsem již od r.80 (OL5BFO - zázněják) ![]()
jak jsem psal, 97.
Jinak dělal jsem to ve Staré Roli, ale přednášel Herbert Ullman, OK1QW ex. OK1DWG (dříve radioklub v Nejdku OK1KNC)
Ha, sem se musím taky přihlásit, že?
Kdy proběhne geosummit HAMů? ![]()
Že by výzva pro Poníka… ![]()
PS: Dnes se chystám někam na SOTA i s KV radiem
Ten thread mi připomíná, že si musím najít to školení námořních operátorů ![]()
Na veletrhu lodě & karavany byl tématický stánek, ale nějak jsem ztratil prospekt.
Nevíte někdo o nějakém yacht klubu, který to dělá?
…Jinak dělal jsem to ve Staré Roli, ale přednášel Herbert Ullman…
jo tak toho jsem taky znal
teď už delší dobu žije v USA a dělá snad pro nějaký pivovar…
Ty malej lumpe, co se zeptat Skřípala?