Radius

Jak bych vám to nastínil kdybych jako vzal do obr.kruzitka 4000 km a STRED kružnice BY BYL V PRAZE A POTREBOVAL BYch VEDET KUDY TA KRUZNICE BUDE NA MAPE JAKÝMI MÍSTY PROCHAZET JAK BYch TO ZJISTIL.nebo v jaký program by mi to zobrazil?

Dávám to tu v posledním měsíci asi potřetí…

http://www.gpsvisualizer.com/calculators

A já si toho všiml teprve teďB) Tož díky. Hodí se.

Když to uděláš v mapě, bude záležet na tom, jakou projekcí je ta mapa udělaná. Česká kartografie používá Křováka, S-JTSK, což je nějaké promítání na kužel. Ale 4000km, to už jsi od Čech hodně daleko. Když to budeš chtít udělat opravdu na kouli, nebo na šišoid, tak výsledek na mapě v nějakém promítání určitě nebude kružnice.
Myslím, že by se to dalo řešit v nějakém GISovém programu, ale nikdy jsem to nepotřeboval a nezkoušel.
A teď to vidím - 4000km? Tj. víc než zemský poloměr?

…a takhle je to zobrazené dobře nebo špatně - použil jsem MapSource

ehmmm…kolik že je zemský poloměr? B)

díky kluci to mi uplně stačí udělal jsem to v tom visualizeru sice se mi to rozlozilo v té ploše do takovýho sinusoidu,ale dobrý uplně mi to stačilo díky,Sally tobě se to zobrazilo pěkně dokola.mužeš to udělat ještě jednou z poloměrem 4952 km kdy stred je Václavské náměsti,ale to jen kdyby se ti chtělo a poslat mi to na email.

…tak jsem ti to aktualizoval

Sally&eL: prosimtě, v tom MapSource jsi to namaloval jak? Kdysi jsme nad tím bádal a nic jsem nevybádal… dík :slight_smile:

Pichni si v mapsource nekam bod a pak dej editovat jeho vlastnosti. Jedna z polozek (proximity/blizkost) udava polomer, s jakym se ti kolem nej nakresli ta kruznice.

jooo taaak… pod položkou blízkost jsem si zrovna tuto funkci neuvědomil… díky