Je mi jasné že můj příspěvek vzbudí vlnu nevole a pěkný flame, ale i po diskuzích s geopřáteli opět otevírám téma "Regionální rozdělení území ČR". Máme u nás již téměř 11 000 keší a jejich počet neustále roste, jsme tak jednou z nejzacachovanějších zemí na světě a jakékoliv hromadné zpracování "geodat" začíná být problematické. V současné době zabírají české kešky 23 PQ-ček a to je již opravdu hodně.
Myslím, že je skutečně na čase začít uvažovat o rozdělení uzemí republiky do regionů - nejjednodušší by byl oficiální model, tedy kraje + Praha jako kraj (1000 keší…). Pro každého ownera by to znamenalo jednorázově pár minut práce (asi 10 s per cache; tj. přiřazení keše do regionu…) a pro naše reviewery téma na diskuzi s Groundspeak HQ v Seattlu, nic víc, nic míň…
Připomínám že regionálně jsou již rozděleny např. Itálie, Španělsko, Portugalsko či Belgie - tedy země s podstatně menším počtem keší…
Tak a teď mne sežerte, ale prosím, argumentujte logicky…
Tohle téma jsem tady otevíral už dávno a nevím, proč se k němu nikdo z reviewerů nevyjádřil. Myslím si, že pozice ČR je zásadní a možnost rozšíření na kraje by byla jen přínosem. Pro GS si myslím, že to moc práce není a tak jde spíš o diplomatické jednání našich schvalovačů. Tedy za mne jen a jen souhlas, i když ten hlas je opravdu bezvýznamný..
Stejne se tomu asi nevyhneme, tak at to mame za sebou. Rozhodne jsem pro rozdeleni podle kraju, at kazdy hned vi, kam jeho keska patri. A podle me maji kraje i docela rozumnou velikost, ani male ani velke.
Jako posledne na stejne tema - taky jsem pro kraje.
U nekterych svych cachi na pomezi Stredoceskeho/Usteckeho/Libereckeho kraje se budu muset podivat na mapu, kde vlastne jsou, ale je to drobnost - prinos to bude mit pro reviewery (rozdeleni fronty) a pokrocile uzivatele PQ.
Me to pripomina jeden citat: "Opakovani, cehokoliv, do nekonecna, miri ke skutecnosti!"
Aneb, neni to zadna nova myslenka, a uz se tu probirala mnohokrate… Zjevne cekate, az to odpurce prestane bavit, ze?
Me je osobne uplne fuk, jestli je to clenene ci nikoliv, bude-li mozne i po cleneni vybrat vse tak jako doposud. Kdo chtel cleneni, tak uz si to davno cleni sam tak jak potrebuje (kraje, okresy,…)
Přesně tak. V nějakém členění nevidím žádný přínos, snad jen z pohledu jakýchsi PQ (co to je ? ) Při generování waypointů jsem se ještě nikdy s PQ nesetkal a vždy to dělám jako okolí bodu, ve kterém se pohybuju, a nějaké pomyslné hranice mě vůbec nezajímají.
Asi záleží na tom, jestli je člověk PM nebo ne, a jaký zvolí způsob zpracování waypointů. Takže - proč ne, klidně si ČR rozsekejte na okresy, ale většině lidí to bude fuk, protože nejsou PM.
Přesně reakce kterou jsem čeka: "nejsem PM, takže jde o blbost…" Podíval jsi se, kolik lidí v Čechách je dnes PM?? Možná budeš překvapen, ale nepodstatná minorita to fakt není…
No vidíš Myslím si, že toto je pohled běžného BM. Takže zájem o rozsekání ČR můžou mít jen PM. Opravdu nevím, kolik jich je, a ani nevím, kde to zjistit, ač jsem se snažil. A docela by mě to zajímalo. Ale předpokládám, že jich bude výrazná menšina.
Jsem PM a rozhodně si nemyslím, že by to "premium" znamenalo, že jsem něčím výjimečný, znamená to jen to, že jsem (jako dnes již velká spousta dalších) ochoten dát 30 USD ročně za pohodlí, spočívající právě v možnosti pracovat s PQs, která mi s pomocí GSAKu usnadňují přípravu na "hledání pokladů" jako takové a omezují na nezbytně nutnou dobu práci u počítače. Současný počet kešek ale už skutečně práci s jejich databází ztěžuje a znepřehledňuje, přičemž rozsekání republiky na kousky by to mohlo vyřešit. PQs by se nemusely tvořit podle data uložení kešky, ale podle regionu s tím, že bych si vytvořil PQ pro každý region, ale aktivoval bych si zasílání jen pokud bych daný region měl právě v úmyslu navštívit. Takže, skutečně jde jen o pohodlí pro PM, ale pokud by byla ta možnost, proč ji nevyužít. I já se tedy přimlouvám za jednání s Groundspeakem o možnosti členění ČR do na kraje.
Nejsem PM a z mého pohledu (přesněji ze způsobu jakým geocaching provozuju) je mi jedno jestli je ČR rozdělená do více regionů - pro mne to neznamená ani přínos ani zhoršení.
Spíše by mne jako ne-PM zajímalo k čemu kdo potřebuje udržovat stále aktualizovanou databázi všech cachí v ČR a kolik lidí to skutečně využije - například že musí jezdit služebně po celé republice aniž by předem věděli kam a po cestě si dají nějakou tu drive-in. Jinak totiž stačí si v rámci plánování geovýletu aktualizovat databázi cachí v okolí cíle výletu (že by nešlo generovat PQ pro okolí X km od určitých souřadnic? Já to vážně nevím.)
I jako BM to využiješ např. tím, že si dáš v geojarry a jiných podobných vykrádacích programech stáhnout keše z regionu např. Praha bez nutnosti hledat středový bod, vzdálenost poloměru atd. atd.
O tom právě mluvím - pro mě je nejlogičtější a nejjednodušší si dát stáhnout okolí bodu. Při použití krajů se většinou nenacházím uprostřed a musel bych složitě stahovat 2 nebo více nejbližších krajů (podle polohy). A říkám - záleží na tom, jaký SW používáš a jak moc cestuješ. Např. já používám MoZiGo a nějaký členění na kraje nebo státy je mi fuk.
To Aviatik: divil by ses, kolik kešerů nepracuje ve fabrice nebo nejsou studenti. Všichni z mého okolí docela hodně a často cestují
Lide jsou ruzni a maji ruzne potreby a cile :). Ja osobne mam rad statistiky, tabulky, grafy… Kdyz mam kompletni databazi, mohu si kdykoliv vyjet jakoukoliv statistiku, filtrovat data podle ruznych hledisek, vytvaret ruzne kategorie a skupiny kesi… Ptate se proc? Protoze me to bavi a zajima. Nikomu to necpu, je mi jedno, zda je to podle nekoho ptakovina a pitomost. Mam proste rad data kompletni a poradek v nich.
Z toho duvodu jsem take pro rozdeleni kesi na kraje. Nekomu to prijde vhod, nekteri to nepotrebuji, tak at to nechaji byt a jedou si po svem. Nijak je to nepostihne.
Jen opet zasnu, proc opet tolik povyku pro nic…ocekaval bych, ze se tu vyjadri nejaky reviewer o moznem reseni, coz se zatim nestalo…to ostatni je jen tlachani o nicem (vcetne meho prispevku, ktery pisu jen proto, ze cekam, nez se mi reindexuje databaze - ne ta z GSAKu )
ja jsem samozrejme pro. nekdo to vyuzije, nekdo ne.
je spis tedy otazka, kdo by s tim mohl zacit groundspeak opruzovat. ze to asi bude s nima na dlouhe lokte, je pravdepodobne. kdysi si s nima dopisoval drevokocur, kdo by do toho sel ted. haggaeus? soucasni revieweri? a bude ochotny k reviewerovani jeste nacas pridat jednani o rozdeleni? halo halo: igy, poniku, minarjo…
(minarjo gc diskuze cte: toz zkus to prosim navrhnout na "zasedani revieweru" ;))
Tuší někdo, jaký to bude mít vliv na trackovatelné předměty? Předpokládám, že jich se to bude týkat taky. Jde třeba o přepočítávání uražené vzdálenosti v případě, že upřesním umístění.