Restaurátorské práce na logbooku :-(

Zateklo mi do keše a logbook to těžce odnesl, zvlhl, chytnul nějakou plíseň a má to neblahý vliv na jeho čitelnost :frowning:

Docela rád bych mu vrátil nějakou štábní kulturu, ale nechci ho pokusem o nápravu ještě víc poničit.

Má tu někdo zkušenosti s nápravou podobných problémů?

Zkušenost mám - z nostalgických důvodů jsem zachraňoval při obnově kešky 100 pařezů i zplesnivělý a provlhlý logbook a docela se to povedlo. Jednotlivé listy jsem nechal nejprve vysušit a pak jemnou mlhou aplikoval na celou plochu z jedné strany zředěné savo proti plísním (prodává se přímo zředěné v nádobě s rozprašovačem). Po uschnutí to samé z druhé strany. Několikrát jsem tuto operaci musel opakovat. Nakonec jsem listy nechal 14 dní zavěšené dobře “odvětrat” od pachu chloru. Vysledek je velmi uspokojivý, ale ta místa papíru, kde plíseň už značně narušila strukturu papíru, se už zachránit nedala.

Během těch postřiků bylo důležité s listy logbooku nehýbat a nesahat na ně, dokud byly vlhké.

Následně jsem pak ještě loglisty naskenoval, aby byly zachovány do budoucna kopie.

Díky tomuto dotazu mi došlo, že ty zrestaurované loglisty jsem dosud do kešky nevrátil, tak je tam co nejdřív zanesu :slight_smile:

Tak jsem experimentálně zjistil, že střička na našem SAVU není právě funkční a dále budu pokračovat, až seženu nějakou opravdu jemně rozptylující.

Tahle metoda mě napadla nejdřív, ale měl jsem obavy ze zmizení písmenek :frowning:

Ty obavy samozrejme jsou opodstatnene, chlor pusobi na vse a pismo muze take vyblednout. Ale je to porad lepsi, nez pozustatky plisne. Kazdopadne to chce treba ze zacatku to savo jeste naredit destilovanou vodou, da se odlit do sklenicky a pouzit fixirku. Ale to uz se z te opravy logbooku stava pracna restauratorska prace :slight_smile:

Doporučuji logbook zmrazit suchým ledem CO2, pak umístit do hermetické nádoby a v ní pomocí vývěvy vytvořit vakuum. Tak vlhkost vysublimuje. Jen je potřeba počítat s možnou implozí nádoby. Savo bych v žádném případě nepoužíval, protože za pár týdnů změní papír v hromádku pilin. S plísněmi bych se vyrovnal nějakým komerčním fungicidem pro ochranu rostlin. Spolehlivě je také likviduje krátký pobyt VYSUŠENÉHO papíru v mikrovlnce.

Přirozeně, že už jsemm použil metodu SAVO.

Vzhledem k tomu, že hodlám logbook zachovat v podobě naskenovaného obrázku, tak mě snížení trvanlivosti až tak netrápí.

Drobný problém vznikl v tom, že jsem dostatečně nevyčistil okolí kropených logbooků a podařilo se mi vyčistit víc věcí, než jsem potřeboval :frowning:

Asi jsem nedostatečně zdůraznil, že je potřeba použít zředěný roztok sava, určeného přímo na likvidaci plísní - nikoliv ten, co se používá na dezinfekci nebo bělení. Já sám ho ještě naředil 2x-3x a nastříkal v několika fázích vždy slabou vrstvičku, aby nedošlo k promáčení papíru roztokem, ale jenom zvlhčení povrchu s plísní.

Pokud to mělo takový účinek na věci kolem, tak bylo savo ještě zřejmě hodně silné. Alespoň mně to kachličky a vanu v koupelně nijak nerozežralo. :wink:

Co se týče použití suchého CO2, vakua a pod. - takovou restaurátorskou dílnu opravdu po ruce nemám a kvůli opravě jednoho logu mi přišlo jednodušší použít to, co bylo zrovna po ruce :slight_smile: