Pár věcí co mě tak po týdenním putování napadá.
Klasická klišé o toulavých psech a žebrajících dětech moc neplatí. Toulaví psi jsou hodní a neotravujou (narozdíl od těch za plotem) a žebravé děti jsme potkeli jen dvě a oboje na nádraží v Brašově.
Rumuni že jezdí o víkendech do přírody? Prdlajs, sednou si k nejbližšímu potučku kam až jezdí auto nebo autobus a dají max pul kilometru dál. Tam si sednou a dávají piknik. O kilometr dál už člověk nenarazí v přírodě ani na jednoho rumuna. Zajímavé na tom je, že značky mají značené snad perfektněji než u nás a krásně se po nich chodí, ale cestičky bývají zarostlé a turisti nikde.
Ceny jsou celkem přívětivé, spíše české než nižší. Pivo doporučuji Brašovské Ciucas. Ursus je hořký, takže spíše pro plznomily. Nedoporučujeme pivo značky Skol (už název napovídá, že to není to pravé ořechové).
Silnice moc neposoudím, jelikož jsme chodily pěšky, ale v blízkosti Brašova a velkých měst kvalitní asfaltek a čím dále se vzdalujete od větších správních celků tím hlinitější a děrovatější silnice jsou až skončíte s metrovými dírami a potoky v prostředku cesty. Čeho jsme si ale opravu všímali byly šílení rumunští řidiči. Řídit v rumunsku bych se asi opravdu bál a jsem rád, že v autobuse jsem nemusel dávat pozor.
Jak je to s dopravou veřejnou? Vlaky jezdí často a jsou levnější než autobusy. Např z brašova do fagaraše to bylo za 7 lei (couráčkem - rychlíky a spesnáky jsou za dvojnásobnou cenu), ale je to dvojnásobná vzdálenost (60km z gara brasov) nez do Branu, kam jsme jeli z brasova busem za 6 lei do branu (30km z autogara II). A MHD? Levné jak svina. Za 1,5 lei kam v brasove chcete. Ale jízdenky vám neprodá ridic, ale speciální okýnka s názvem R.A.T.
A kešky? No nasbírali jsme jich velmi mnoho, což o to DNFek pár bylo, ale nebylo to nic hrozného. Doporučuji zvláště [cache]GC2TEJ4[/cache] a přilehlé dva vrcholky na východ od keše. Poté [cache]GC2K839[/cache] kam se dá za 19 lei dostat lanovkou a výhled asi musí stát za to (my jsme meli mlhu), [cache]GC1D69E[/cache] asi doporucuji nejvíce - geniální kanon s zebríky a aké doporucuji vylézt si na blýzkou prapastia ursului také s keskou. Pokud se nekdo hrne do Branu za drákulou, upozornuji, ze nejde o zádné Vladovo sídlo (jak se snazí vsudyprítomná reklama nakecat), ale pekný "útulný" hrádek plný tajemných chodem ale plný turistů, kterí se jedou podívat na upíry. Místní keska taky za návstevu stojí, ale je to nechutný krpál. No a co doporucuji taktéz velmi s nadšením je série (ponekud neudrzovaná, ale snad se to zlepší) 14 (momentálne 11) keší v geniální krajině plné vesniček, výhledů a abych tak řekl pravého rumunska. Já byl absolutně nadšený. My to šli pěšky a bylo to super. 01 tady [cache]GC2R199[/cache]
Jinak muzu podat info o prespávání v prírode, ale vzhledem k tomu ze jsou tady vsichni autoturisti a zádní pesáci, tak na zádost… No snad jsem vám trochu poinformoval a mizím dohánet 19 hodinovou cestu vlakem z Fagarase do Brna