Poslední dobou je stále populárnější hledat keše tak, že kačer úspěšně konkuruje v úpravě terénu stádu divokých prasat.
Částečně je to vina autorů, kteří skrývají keše do terénu, kde nejde hledat bez stop, třeba prudký svah, nebo ukryjí keš do hromady kamení 5x20 metrů a nápověda je "mezi kameny"
Nicméně, obracet kameny zarostlé do mechu, odlamovat kůru z pařezů, rýt díry do země, a to v situaci, kdy je keš zastrčená pod kámen ??
V sobotu jsem byl na keši jako třetí, geostopy po hledání na obou hledacích místech více než výrazné
Tady je další zářný příklad, kam to vede, když se kešuje bez přemýšlení a koukání kolem sebe
[cache]GC1C25A[/cache]
Bohuzel se pripojuji. Za vikend jsem se setkal se dvema cachemi jejichz okoli bylo velmi kvalitne zdevastovano. Vybavila se mi Chmeldova hlaska "Cacheri jsou nekdy horsi nez kurovec".
Duvodu pro toto muze byt vice
spatne zamerena cache - pokud uz cache nejakou dobu existuje, pak ji urcite nasel nekdo s 60 CSx nebo podobnym strojem a mohl ji premerit. Bohuzel se najdou owneri kterym je zamereni vytykano a ani opetovne zaslani souradnic je nepresvedci ke zmene.
nevhodne ulozena cache - cache ktera je ulozena v hlinenem svahu pod uhlem vetsim nez 70° ma sama svoje problemy pokud je v ni cache tak ji podepisujeme rozsudek. Zvlast kdyz bude po desti
radoby vtipne hinty - nejvic me pobavi kdyz je cache spatne zamerena, v tezkem terenu se spatnym signalem a je tamdany radoby vtipny hint ktery nikdo nepochopi. Nekteri owneri to jeste umi korunovat write notem ze se tam cacheri chovaji jako prasata.
cacherama samotnyma - pokud okoli cache uz tedy rozhrabu, nakonec cache najdu, tak by melo byt samozrejmosti, ze cele pole me pusobnosti vratim do puvodniho stavu.
Je docela vhodne si uvedomit ze pokud bude okoli cache ponicene lesaci si toho vsimnou - cache uz si sami dohledaji a pak budeem mit pomerne nezavideni hodnou pozici.
Jojo. Většinou keš v přírodě hledám tak, že se dívám, které místo je pěkně maskované - u pařezu je mech nebo tráva, kameny jsou srovnané a tak.
Tam kde keška není, tam je země rozhrabaná, vymeteno až na kořeny. Stromy nemají kůru, v zídce jsou díry po vypadlých kamenech, mech odloupaný a rozházený po okolí. Většinou je to smutná podívaná.
Jo moje cache [cache]GC1705B[/cache], kde je v listingu jasne psano, ze kes neni na/v zemi, tak kdyz jsem tam byl asi pred mesicem na kontrolu tak jsem se uplne zdesil. Ale je mozne, ze se mylim a skutecne tam nejaka lesni zver hrabala…
No já nevím, přece se to dá dělat tak že za kámen lehce zaberu a když se nehne tak toho nechám, když nějaký kámen odklopím tak ho zase usadím zpátky tak jak byl… nebo to je problém? No nic, jdu se věnovat užitečnější činnosti, třeba házení hrachu na stěnu.
(Také mám podobnou zkušenost - hint "v kořenech" a kačeři rozebírají nedaleký trouchnivý kmen, myslím že přesně na tuto cache Mafi5bj narážel v nějakém jiném vlákně přednedávnem)
Jestli to nebude tím, že spousta kačerů bere hledání jako součást hry (což je IMHO v pořádku), a hinty čte až když není zbytí. Někteří ani to ne, a raději zkusí cache odlovit jindy.
V případě, že souřadnice opravdu vychází poblíž ztrouchnivělého kmene, tak je to těžké. Když člověk hledá kešku na každém "geo" místě (a myslím že ty se spoustou nálezů víš nejlíp jak důkladně občas bývají cache schované) pak nutně dojde i na ten kmen.
Jinak, já patřím spíš do opačné kategorie. Pokud není místo zjevné a nedá se hledat bez poškození okolí, tak obvykle hned sáhnu po hintu. A naopak mi hne žlučí když jsou to rady typu "hledej, šmudlo", "geoúkryt", nebo "ve svahu", a po nalezení cache zjistím že ten úkryt mohl být na dvaceti dalších místech která odpovídají hintu.
Naposledy jsme hledali finálku jedné multiny v chráněném území pod hustými stromy, přesnost GPS plus mínus 50m a pořád mi něco křupalo pod nohama. Nejdřív jsem tomu nevěnoval pozornost protože to vypadalo na klacky pod listím, ale najednou jsem si všimnul že šlapeme po hlemýždích kterých tam bylo ohromné množství. Samozřejmě to bylo bez hintu. Napsal jsem to autorovi do logu, tak jsem zvědav jestli s tím něco udělá. Také nechápu proč někteří lidé dávají hint který je k ničemu, nebo proč jej nedávají vůbec. Od toho je snad zakryptovaný aby jej tvrďáci neviděli a my slabší nátury si to mohli rozluštit.
No, popravdě řečeno bych se teď bez nápověd neobešel, protože moje GPS odešla asi do věčných lovišť:(. Teď nehrozí žádné multiny a počítací, ale jen klasika. Můžu jen poděkovat tímto za nápovědy…
Nehrozí ani zaměření souřadnic. No ale pokud člověk hledá už za tmy, tak opravdu neví co po sobě zanechá, pokud to nevidí !!!
Někdy ani to nepomůže, protože cestu vyšlape ten kdo hledá, třeba špatně, pak přijde druhý, zkusí tu cestu a tím dojde k cestě, která ke keši nevede.
Krásné případy rytí jsme viděli při víkendovém keškobraní. Všechny kešky nově založené (ten den zveřejněné) a když jsme přišli na některé třeba jako pátí nebo desátí, nevěřili jsme jak se dá místo zdefvastovat za necelých deset hodin. Ulámané větve, tráva ušlapaná v okruhu 50m (sekat bych tam trávu opravdu nechtěl), kameny a pařezy rozházené po okolí. Je pravda, že někdo to prad hodně jako závod, ale zase jsem to bral tak, že na takové eventy jezdí už více uvědomělí kačeři.
Nejvíce jsem se ovšem bavil při dojezdu na jednu kešku na náměstí, kde po trávě okolo sochy běhalo asi deset kačerů a hrabalo úplně všude (odnesl to i dekl u kanálu). Okolo se zastavovali lidé a nevěřícně koukali co se to děje. Pak se ani nedivím, že keška nepřežije pár hodin a někdo ji raději odnese s doměním, že tam aspoň nikdo nebude ničit okolí
Na toto téma se dá sáhodlouze debatovat. Myslím, že prvořadým je si uvědomit, proč tu pikxlařinu děláme. Že jsem chtěl někomu něco zajímavého sdělit, či ukázat, nebo proto, že jsem mnoho lidí svým založením pixly doběhl? Ať již buď složitým luštěním, kdy mnoho lidí místo venku stráví u počítadla desítky hodin, nebo uložením, kde nedám nic zadarmo, ať si tu microšku najdou, kde chtějí. A hint? to by dokázal hledat každej, takže tuuuudle nuuuudle! Jo a to že jsem to blbě zaměřil o 20 a víc metrů? No a co. Vždyť nemám gpsku, nebo jsem měl pouze 2 min. času abych to zaměřil, a pod. Jo a vám se to nelíbí? Vy mě kritizujete? Tak tu máš hajze, tady ti posílám osobní mail a to si za rámeček nedáš, uvidíš. Stěžovat si na to, že jsem musel umístit pixlu ve městě na nezajímavém místě, protože všechna zajímavá jsou již obsazená? Co je to za argument? Tak proč není 5, 10,20 km za tím městem na zajímavém místě? Jo to bych musel zvednout zadek!!! Prostě pixly jsou o lidech a hlavně jejich autorech. Já bych pixlu na místo, kde by mohlo dojít k jeho poškození, prostě nedal, kdyby bylo sebehezčí. Vždyť jí mohu dát 150metrů vedle, kde je to jasné a není s odlovem problém a do krabky napsat vzkaz, že tady jsou souřadnice zajímavého místa. A ten kdo ho chce vidět, tak si tam dojde a ten kdo né, tak nic neuvidí. Jeho smůla. A ten kdo ho vidět nechce, tak ho neuvidí, ani když bude pixla na místě samém. Ale to již tu a nejen tu, bylo rozebráno nečetněkrát. A výsledek? …
Obrovsky souhlas s cejdou a autackem.
Kdybychom tyden co tyden pravidelne neobjizdeli nase kese (mame jich 14) a neupravovali okoli a maskovani, nevim nevim… Pritom zamereno velmi presne, geozrejmá místa, presné hinty… Staci jen chvili koukat, premyslet… Bohuzel tahle doba prinasi spech, spech, spech… Jak jich stihnout co nejvice, co nejrychleji, co nejsnadneji…
O urovni nekterych logu, zapisu, vymen, podekovani ani nemluve.
O TO VETSI RADOST MAME Z KAZDEHO DOBRE VYCHOVANEHO KACERA, KTERY TO DELA PRO POTESENI, NE PRO BODY, KTERY NENI SKOUPY NA SLOVO, KTERY NELUXUJE OBSAH KESE A SPISE DAVA NEZ BERE, KTERY CTE POZORNE LISTINGY, CASTO DOPLNUJE INFORMACE NEBO SE PTA NA DALSI, KTERY NEPARKUJE AZ U PAREZU - a tech je porad jeste vetsina.
Souhlasim se vsemi co napsali prede mnou. Pro bagrysty jen nekolik myslenek.
Priroda je dokonala. Jen lide maji pocit, ze neco nehraje a snazi si okoli prizpusobovat k obrazu svemu. Navic co clovek, to jiny nazor. Myslim, ze kdyz se pohybujeme jako kaceri v prirode, kam umistujeme a kde hledame kesky, meli bychom se chovat jako na navsteve. Ctit jedinecnost mista a zachovat ho neporusene pro dalsi, kteri prijdou po nas. To bychom meli mit na mysli jako prvni. Kdyz Vas nekdo pozve k sobe domu, take mu nechodite po novem koberci v zablacenych holinach , nerozbijite nadobi v kuchyni, nevyhazujete veci ze skrini a nestrhavate obrazy ze sten jenom proto, abyste nasli ovladac od televize. S takovym hostem byste asi brzy vyrazili dvere. Tak si na to nekdy vzpomente, az budete plni vzruseni prekopavat tech par aru prirody treba v CHKO, kvuli vidine FTF nebo jen dalsiho obycejneho bodu do statistik. Nekdy se staci jen zamyslet nebo proste a jednoduse zalogovat DNF. Kde jen to micro muze byt???
Kdyby šlo jenom o tohle, tak tam ty pixly vůbec nemusíme dávat a místo geoachingu můžeme dělat waymarking.
Já bych si naopak přál, aby nenápadně ukrytých keší pro ty co to nechtějí "zadarmo" bylo víc. Když už z dálky vidím že to nemůže být jinde než v tom jediném možném úkrytu který široko daleko je, tak to není ono.
Když je keš správně zaměřená, tak žádnej hint není potřeba, protože těch pár metrů čtverečních může být prohledáno důkladně. Bohužel existují i keše s chybou v řádu desítek metrů a přesto na to často není autor dostatečně upozorněn, protože spousta lidí neuvede do logu že našli jen podle hintu a ne podle souřadnic.
Dovolil bych si oponovat, ne všichni mají supermoderní stroj s přesností 2 m a někteří nemají dokonce žádný. Navíc se přesnost může během roku měnit třeba díky vegetaci. Já osobně si také radši přečtu hint než abych rozrýval okolí.
S tím nesouhlasím.
Cacher často neví, zda je keš správně zaměřena a musí počítat s tím, že není, a nebo že zrovná jeho GPS v dané chvíli nezaměřuje přesně. Což je běžný jev, zavisející na poloze družic, citlivosti přijmu, na počasí, odstínění a pod.
A z toho se pak odvíjí vždy nutný větší poloměr hledání v případě, že keš je ukryta ďábelsky dobře a není napoprvé odhalena.
A pokud by keš zmizela, je pak hint jediným možným upřesněním, že je keš opravdu pryč a může tak zabránit následnému půlhodinovému přerývání okolí!
Na metr správně zaměřená a znovu nalezená cache uprostřed lesa nebo někde u skal je totální utopie skoro s jakoukoliv GPSkou.
Navíc někde se člověk pořádně zapotí i na těch pár metrech čtverečních.
Já mám Geko 201 a pak jsem neodolal a pořídil si ještě mountfielďáckej eTrex Legend (no nekup to za tu cenu [:)]). Podle mých zkušeností je jejich citlivost přibližně stejná a na geocaching naprosto postačující. (S Gekem se mi zaměřuje o něco líp, myslím že má silnější průměrování, stačí chvíli počkat a pomalu dojede na správnou hodnotu, zatímco Legend víc courá kolem a musím si to zprůměrovat sám.) Pokud vím tak u moderních citlivějších strojů je riziko špatného zaměření naopak větší, protože dokážou chytit i odražený signál. (Mám podezření že je to případ jedné špatně zaměřené keše, kdy ji asi nejprve jeden spoluautor docela přesně zaměřil starším přístrojem a pak do druhý s novějším strojem "opravil" s chybou 35 m.)