Sber vs. lov

Uz dlouho tu nebylo poradne filozoficke tema podnicene GC. ;o) Tentokrat s presahem do antropologie.

Co myslite, je geocaching spise lovem nebo spise sberem? Mel by vyhovovat spise naturelu muzu nebo zen?

Takoveto uvahy cloveka napadaji behem soucasne intenzivni houbarske (a koneckoncu i honitebne) sezone, kdy je touha po kesce konfontovana s touhou sbirat (nebo lovit) neco jineho, clovek musi volit, pricemz se muze dostat az k samym korenum sveho zalozeni. Takze co, jsme my cacheri lovci nebo sberaci? Nabizim pro zacatek jedno reseni (nikoli sve): jsme lovci kesek, sberaci bodu…

Tak já je teda hledám. A každou se snažím vychutnat. Protože ten co tu keš osadil s ní chtěl něco říct nebo na něco ukázat. Jestli je někdo sbírá jako houby nebo loví aby jich měl co nejvíc, je to jeho píseň…

Já jsem někdy lovec bodů (pražská výprava se 44 zářezama - jako lovit mamuty a dokázat si, čeho všeho jsem schopný a kolik jich dneska udělám)

a někdy sběratel kešek (v Oslu jsem se tak dlouho flákal po hlavní třídě a chytal lelky, dokud jsem si nevzpomněl, že bych mohl zapnout GPSku a ejhle - byla tam a to jen 100 metrů ode mě, tak jsem si ji sebral)

Kesky lovim a (skoro) kazdou z nich si nalezite uzivam. Na druhou stranu nepredstiram, ze nektere z nich je nutne sebrat, aby bylo v mape videt na ty opravdu podarene. A body? Za ne si nic nekoupim. Ony proste jen pribyvaji tak, jak postupne dekuju zakladatelum kesek.

[quote]

Co myslite, je geocaching spise lovem nebo spise sberem? Mel by vyhovovat spise naturelu muzu nebo zen?

Po zkusenostech s moji vlastni zenou bych rekl ze ja chci lovit a ona sbirat. Dostat ji ke kesce ktera je na vyhlidce (napr. Tajemna zem) je nadlidsky vykon ale tento vykend klasicke sbirani kesek a zaroven hub (Robertova altanova a koralkova) tak to moje zena zboznuje.

Je to obojí a pouze záleží, jak je keška udělaná. Tento víkend jsme byli na eventu u Nové Bystřice a v neděli se rozjeli po okolí udělat pár tradicionalek, multin a mysterek. Krom jiných jsme si dali multinu Bludný balvan a tradicionalky Dáblovo lože, chléb a prdel :-)). A mohu říci, že tyto kešky, které se nachází v krásných lesích České Kanady, jsou čistě čistý lov, protože zde musíte překonat jak důmyslné nástrahy autorů, tak nástrahy krásné přírody a opravdu to stojí zato. No a pak se takhle večer vracíte zpět domů a na dálnici vám začne řvát gpska, že za pár set metrů, 6 metrů za svodidlem leží tradicionalka. No a to je prostě sběr. I když ta keška má své moto, ikdyž člověka osloví a něco nového se při tom dozví, tak je opravdu jen sebraná.

Hmm, ja kese lovim. GC delam s rodinou, takze nejaky hromadny sber temer neprichazi v uvahu, za den udelame max. 2 kousky. Vetsinou to spojime jeste s nejakym vyletem a kes si snazime uzit. Proto me mrzi, ze se nam v posledni dobe parkrat stalo, ze jsme az na miste zjistili, ze se jedna o “cache pro cache”, ze nas nezavedla na nejake zajimave a pekne misto, ale na misto, jakych jsou tisice. Takove cache mozna oceni sberatele, ale pro lovce je to otrava. O to vic si vazim kousku, ktere jsou opravdu promyslene a dovedou nas k necemu, o cem jsme nemeli poneti, byt jsme treba jezdili roky kolem atd.

Ja myslim, ze geocaching vyhovuje svym naturelem detem :-). Neni to ani sber, ani lov. Je to hra na sber a lov.

Záleží na tom jak je cache udělaná. Proto bych se přimlouval za dvě nové rubriky supercache a anticache. Pár anti jsem už taky našel a naopak některé super bych strašně rád doporučil i ostatním.