Ahoj, nyní se pokoušíme testovat odolnost a trvanlivost oblíbené fixy od centropenu, jejíž stopa je viditelná pouze pod UV lampou. Prodávají ji skoro v každém papírnictví a na geocaching se prý hodně používá. Doposud jsem se ale s žádnou keší, kde by byla využitá nesetkali.
Nicméně měli jsme nyní problémy s odolností, stopa po ní zkrátka zmizela a nevíme, zda to bylo jemným deštíčkem, který se přehnal okolím nebo působením slunečního svitu, které je v místě umístění naprosto minimální.
Včera jsme udělali testovací nános nedaleko naší chaty - 1x použití pouze UV penu a 1x použití UV penu a nástřik bezbarvného laku. Máme testovací tři dny, abychom viděli, co lépe vydrží, ale bohužel asi nebude pršet, takže jedině že bychom to kropili :D.
Máte někdo zkušenosti s UV penem a jeho odolností a trvanlivostí ve venkovních prostorách (tzn. při vlivech rozličného počasí)?
Nedávno jsem viděl touto fixou podepsaný otevírací mobil, na vnitřní straně dvířek, které se nijak ani neohmatávají. A nebylo vidět v podstatě nic. Zkus to napsat na papír a zatavit do folie.
Údajně existuje nějaká keš - tuším v Praze na Malé Straně, je to noční multi nebo tak něco a má to něco společného se strašidlama a tam prý je to použito normálně na předměty - zřejmě venkovní. Bohužel neznám název keše ani autora…
Vzhledem k účelu, který bude informace napsaná UV penem mít, nechceme použít techniku popsaného a zataveného štítku. Je to až krajní varianta.
Jde o keš [cache]GC17BVX[/cache] Prazska strasidla - Mala Strana, Hradcany od Daina a Olíka. Taktéž Noční můra ([cache]GC16YK0[/cache]) používá nápis viditelný jen pod UV.
odolnost fixy od centropenu je nulova. ja pouzivam jinou koupenou v ruzyni v obchode s kriminalistickou technikou. ovšem draha jak prase - cca 2 kila, a jeji odolnost je skoro nulova ale aspon mnohem lip pise na kov. stoprocentne musite napis pretrit bezbarvym lakem. jinak je po prvnim desti (mozna i jen rose) fixa pryc - pokud mirne prselo, urcite vam to smylo. z hladkych neporeznich povrchu jde fixa dolu omakem, drevo je na tom mnohem lip. ale i přes ten lak uv barva zmizi slunecnim zarenim zhruba do 3 mesicu, zalezi jak ve stinu je umistena.
pokud prijdete na nejaky odolnejsi zpusob, dejte vedet, obnova strasidel je nekonecna
Dík za zkušenost, ale nepotěšili jste nás:D. Budem tedy zatím zkoušet tu centropenku. Místo, kde je nápis zobrazen, je kryté, slunce sem svítí pouze několik málo hodin denně a to mám dojem že ještě boční a né moc silné, tak snad to vydrží déle než 3 měsíce. Budeme testovat a až nás přestane bavit obnovování, vymyslíme určitě jinej způsob a dáme vědět.
Tak jsem to chtěli vyřešit provizorním papírovým štítkem v nepropustném obalu, dokud nenajdeme kvalitnější barvu. Ovšem testovací nápis na papírku umístěný za sklem auta (tak aby byl vystaven slunci) absolutně ztroskotal! :@ Nelze tam přečíst vůbec nic! Je to čitelné v běžném denním světle a UV svítilnou není vidět ani čárka. Buď prodává centropen naprostý šmejdy a nebo už nevím. Asi se oběsím na akátu u finálky vlastní kešky… Aspoň to pak snadno najdete a bude to navíc vzhledem k tématu velmi stylové…