Tak koukam, ze nova keska Kaple Holy Vrch se stala prvni ceskou keskou, ktera ma sedmiznakovy waypoint - GC10024 ![]()
Zacina nova era geocachingu
??
Tak koukam, ze nova keska Kaple Holy Vrch se stala prvni ceskou keskou, ktera ma sedmiznakovy waypoint - GC10024 ![]()
Zacina nova era geocachingu
??
Za pár let už možná ani nezůstane předpona GC, nebudeme-li chít dvanácti a více znakové…
Pokud byly waypointy přidělovány postupně, tak šestiznakové jsou už zřejmě vyčerpány. České cache, co byly zveřejněny teď kolem Štědrého dne, už vyčerpaly téměř všechna písmena (GCZYYZ apod.).
To znamena, ze uz je vic nez asi 1 680 000 waypointu? Tak to je dost dobry. Skoda, ze Groundspeak nikde nevede statistiky. Nevi nekdo o nejakych hezkych externich?
Toho bych se nebal. 7 (5 bez GC) znaku by melo vydrzet na dalsich skoro 59 milionu waypointu. To uz se snad ani nikam nevejde :-)) Pokud teda do te doby neosidlime Mars ![]()
A nepošleme mu na oběžnou dráhu těch 30 GPS satelitů…
Hmm jenom jsem se jak tak koukam asi nekde zasadne seknul. :-(( No nic, radej pujdu spat.
Nejak mi to preci jenom spat nedalo a zda se, ze ne vsechny kombinace waypointu jsou obsazene a ta cisla, ktera jsem psa,l jsou proto asi trochu zcestna.
Pri hledani jsem ale narazil jeste na jednu zajimavou vec… nevite nekdo, ktera cache je uplne prvni a jestli je v databazi gc.com? Popripade, ktera cache je jako prvni tam? Nejnizsi waypoint, ktery jsem nasel byl tenhle… GC4. Ale zda se, ze prvni cache pochazeji z doby, kdy jeste zadny geocaching.com nebyl… zrejme jsou publikovany a dologovavany zpetne.
Cituji článek z historie na CZCacheWiki:
Když jsem ale pokoušel na uvedených souřadnicích cache na netu najít, tak se žádná s velmi starým datem založení či shodným názvem neobjevila a archivovat první cache na světě ?!
No jo, vzdyt je to i v te anglicky psane historii na gc.com. Nejak jsem to prehledl. Diky.
edit: Misto ni je tam ted pamatecni plaketa a tahle cache.
[quote] To znamena, ze uz je vic nez asi 1 680 000 waypointu? [/quote]
Nikoliv asi 1 680 000, ale jak už jsem kdysi psal ve ve vlákně
http://geocaching.cz/cs/forums/thread/29153.aspx
jenom 512401. Jednak se nepoužívá všech 36 cifer, ale jenom 31, a navíc ze začátku se používalo jenom 16 cifer a teprve po GCFFFF se přešlo na vyšší bázi a následovala GCG000, takže 16**4 + (31-16)*(31**3).
Například když se podíváme na tu GC10024, tak vidíme, že má ID 512467.
Mimochodem, dotaz na majitele šestiznakových přistrojů: Jak to řešíte, čím to ořezáváte?
Ac mam desetiznakovy pristroj, sest znaku pouzivam k jinym ucelum, takze do pristroje z nazvu waypoinu prenasim jen ctyri [;)]. V soucasne dobe orezavam tu jednicku na zacatku, konflikt neni moc pravdepodobny (to by se muselo shodovat i tech set dalsich znaku - tedy typ, velikost, obtiznost, teren, pocet DNF a podobne).
[Edit]: Orezavam to GSAKem v ramci vytvareni toho desetiznakoveho jmena…
A které to jsou ty šestiznakové přístroje ? Existuje vůbec nějaký takový s omezením na šestiznakové jméno waypointu ? Z pohledu uživatele 60CSx se mi to jeví jako nesmysl [:O]
Třeba staré nemapové garminy jako eTrex, Summit.
No jo fakt. Chybi pismena I, L, O, S a U. To jsou veci.
Pro Mitaka: Napr. Magellan 315
[quote] mitak: A které to jsou ty šestiznakové přístroje ? Existuje vůbec nějaký takový s omezením na šestiznakové jméno waypointu ? [/quote]
Tak třeba úplná klasika: Geko. To asi používá dost cacherů, nebo ne?
Hergot, to je pravěk - já jsem většinu těch přístrojů o kterých píšete jen přiopile potěžkal na nějakém eventu a to je vše [:$]