Serie caches - (ne)unikatni nazvy

Mam poznamku a prosbu. Jsou ruzne zpusoby jak stahovat waypointy, mnohe z nich, jak jsem nedavno v nekolika pripadech zaregistroval, maji problem s nazvy, ktere maji velkou cast shodnou z dalsimi - tak tomu byva u serii, tematicky souvisejicich skupin caches atp. Napriklad - Pepikova zahradka - Hruska, Pepikova zahradka - Tresen, Pepikova zahradka - U pumpy … zkratky waypointu pak muzou byt u vsech trech zkraceny treba jako ‘Pepikova zahr’ - a pri nahravani do GPS se pak vzajemne prepisou a clovek tam nakonec ma jen jeden waypoint. // Zpusobu jak to resit je samozrejme vic, nejhezci by jiste bylo, kdyby nebylo potreba to resit. Proto mam PROSBU k autorum - kdyz zakladate serii, nemohly by se jednotlive cache jmenovat radeji a spis Hruska - Pepikova zahradka (1.), Tresen - Pepikova zahradka, U pumpy - Pepikova zahradka (serie) … a tak podobne a v tomto duchu? Zacatky nazvu by tak byly rozdilne … Diky. :]

A co když budou kolidovat názvy keší různých autorů? Nebylo by lepší používat přímo názvy waypointů a negenerovat si je z názvů?

Ja davam prednost tomu, mit wpt jako GCxxxxx s kodem typu a obtiznosti, a nezkraceny nazev v komentu, takze me to netrapi. Ale prani je to srozumitelne a rozumne, a nikomu nic neudela se podle toho ridit.

Jiste, to me kupodivu taky napadlo. Ale ze koliduji nazvy ruznych kesi ruznych autoru je vzacnejsi, a predevsim je to vzacne v okruhu ja nevim dvaceti km. Vetsi oblasti jako balik clovek tak casto stahovat nepotrebuje. (aspon ja ne). Zatimco ty serie prave byvaji velmi casto na mensi plose, kterou se hodi stahnout i treba pro jeden vylet… GCXXXX kody to samozrejme resi, ale maji zase jine mouchy, treba ze podle nich se tak rychle nezorientujes, ktera cache to zrovna je… atd. Nerikam, ze ten muj navrh je jediny mozny ani nejlepsi, jen by to par veci usnadnilo, a jak uz tady zaznelo, ochotnemu cloveku to neublizi ani neprida moc prace. Kdo ma tisic duvodu proc by to takhle rozhodne delat nemohl, s tim se hadat nebudu.

No nestyď se napiš, že bys potřeboval nějaký přídavný mozek nebo implant :slight_smile: který by ke jménu waypointu ve tvaru GCxxxx rovnou z paměti vylovil název cache. Pojmenování waypointů stylem GCxxxx sice není na mapě nejpřehlednější, ale rozhodně je jednoznačné a o to ti šlo v původní příspěvku, ne ?

Mmm… Mitak to formuloval docela drsne, ale je to tak. Jestlize ma GCXXXX za sebou i parametry kese, tak zas neni takovy problem se v oblasti vyznat. Pro jeste snadnejsi orientaci v prostoru muzu jen vrele doporucit Mionovu utilitku GPXF

No ne že bych s tebou nesouhlasil, to souhlasím v plné míře, ale zrovna tento týden, když jsme jeli do Pardubic na event, tak jsme se cestou bavili o tom, co jsou lidi schopni si dát za nick a jakou mají invenci při jejich vymýšlení. Zkus se podívat, kdo všechno existuje :-)). A jak by jsi potom mohl chtít takovou složitost co žádáš ;-)). Já jsem se naučil používat GCXXXX a jsem bez starostí, je to jasnej, jedinečnej identifickej znak, stejně jako rodné číslo u lidí.

tohle je vseobecny fenomen hornich 20ti ci 40ti keseru ve statistikach u nas? :smiley:

To je sice perfektni, ale zrovna tak jako si Pepu Novaka pamatuji jako Pepu a ne jako jeho rodne cislo, tak si radeji pripominam Akinorev - hledal jsem ji asi jen 4x :slight_smile: - nez jeji GCXXXX.

Pravda, na jaře jsem přešel z názvů v GPS z waypointů na jména kešek a protože listingy většiny znám, hned vím z pohledu na GPS nebo MapSource, kolem které kešky jedu. Navíc pro naprostou většinu kešek těch cca 14 znaků názvu stačí - a pokud ne, má owner takové keše smůlu - prostě se mi z GPS ztratí a při tom počtu kešek, co mám neodlovených, mne to ani netrápí - ale toho ownera by to trochu trápit mělo :smiley:

Kese, na ktere mam zalusk, si proste podle GCXXXX pamatuju. A kdyz ne, tak si na to nezname GC kliknu a v popisu kese se mi otevre cely dlouhy nazev. Tim padem odpadaji i starosti s prilis dlouhymi a neunikatnimi nazvy :o)

Já vím, že je to perfektní :-)), proto to tak dělám. Protože, když jdu již počtvrté hledat Pepu Nováka, tak si zapínám gpsku až na místě, protože si tu cestu pamatuji. A navíc, i kdyby změnil jméno a chtěl se předemnou maskovat, tak mu to GCXXXX zůstne. Když pominu lokality jako je Praha, Brno a Plzeň, tak výskyt Pepů Nováků na mapě je tak řídký, že jak píše Dandra, stačí si na něho kliknout a vím o něm všechno. A vyhledávání podle GCXXXX na geocaching.com je také o mnoho snažší, než bojovat s diakritikou, mezerami a pod. Ale to je jen můj názor. Každému, co jeho jest.

Ja Bubaka chápu, vydrápal se na Beskydmountains Lysou horu a až doma zjistil že je tam keš, právě díky duplicitním názvům :o). Od dob skrýšotlače naštěstí podobné problémy nemám, vytisknu si mapu keší v MapSource a listingy z ST a v nejhorším chybějící WP doplním cestou.

Pardon, ale nemohl jsem odolat - zrovna RC u lidi neni jedinecne :-). Tedy teoreticky by melo byt, ale proste porad neni (pokud to uz konecne nevycistili). Spis jsi mel na mysli otisky prstu nebo ocni duhovku :slight_smile: ?

Od te doby jsem ale narazil asi na pet dalsich podobnych prikladu, kdyby to byl ojedinely jev, tak o tom vubec nemluvim. // Netusil jsem, jak nehorazna nehoraznost moje poznamka je … jeste ze uz mi to bylo vysvetleno.

Ja to delam tak, ze kdyz se chystam nekam dal na delsi dobu nasypu si kese zdvojene. Tedy jednou jako jmeno (to mam jako standard) a podruhe jako GCXXXX. Ma to jeste tu vyhodu, ze kdyz neco na miste nevim, muzu se mrknout na WAP a tam prave musim vedet to GC.

nj ale tuhle funkci maj až nové GPSky:-/

Já teda používám normální názvy cache, mě to protě řekne víc něž něhjaké GCxxxx.

Take se mi to stalo. Treba u serie United Islands jsem z toho byl naprosto zmaten. Resi to program GSAK (lze pouzivat i zdarma). Pri generovani nazvu waypontu pro GPS vytvori pro dany balik vzdy unikatni nazvy, ze kterych se da celkem snadno poznat o jakou cache jde. Navic je mozno do deskripce zadat zbytek nazvu, nebo GC unikatni nazev, hint (treba i decryptovany) co se komu libi…

Ownera by nemělo trápit, že se někdo spoléhá na tak NÁHODNOU a NESTÁLOU věc, jakou je fakt že počáteční názvy X kešek v okruhu Y km spolu nekolidují.

IMHO jediné správné řešení je buď používat waypointy GCxxxx (ty nekolidují už z principu), nebo nějaký nástrojk (viz třeba GSAK nebo GeoToad), který ze zadané sady kešek vyrobí waypointy podle názvů a během generování zajistí že nebudou kolidovat.

Všechno ostatní je skutečně jen věc náhody.

Jasne, nas je doma dvanact, vsichni se jmenujeme Lojza Homolka, ale zadnej problem s tim nemame. Znami v hodpode, kolegove v praci a tak uz se naucili nase rodny cisla, takze kdyz se povida nejaka historka nebo tak a neni jasny o kterym je rec, proste se radsi rekne ‘jo to sel tenkrat Lojza 5402034586 domu z hospody a…’ nebo mama bezne zavola ‘hej lojzo 791014/5684, skoc mi pro brambory’. Mame ve vsi par lidi, co si to proste nepamatujou, taky treba babky s tim maj problem, ale ty na to maj vetsinou nejaky udelatko, nektery maj brozurku s fotkama a podle ni si to dohledaj, nekdo nam zas prideluje vlastni prezdivky, treba ‘malej lojza homolka’, ‘ten tlustej lojza homolka’ … pohoda. Nikdy nikdo nerekl nasi mame, ze to mohla vyresit trosku lip a nedavat nam vsem stejny jmena, proc, dyt se to da vzdycky nejak vyresit.