Vybírali jsme s kolegou novou gps a rozhodnutí padlo na Legenda HCX a e-shopový prodejce (zatím nejmenovaný) tvrdí že mapa je na kartě předehraná na 128MB kartě a pokud bude potřeba mapu někdy v budopucnu obnovit bude potřeba GPS zpět zaslat a zaplatit servisní poplatek (v řádu stokoruny) za znovu nahrání map. Celkově mě připadne obskurní, že jaksi nedostane mapy na CD, co když bude časem chtít větší/jinou kartu ? Je možné to z té karty přehrát jinam, smazat a zase zpětně nahrát a nainstalovat, bez nutnosti GPS někam posílat ? Je to vůbec od e-shopu legální, takto s tím kšeftovat ?
Nejlepší asi je si z karty dodané s GPS přístrojem zálohovat soubor gmapsupp.img, který by měl být ve složce Garmin. Ten se pak nakopíruje na jinou třeba větší kartu a vše by mělo bez problémů fungovat. Nevýhodou distribuce na kartě je, že není k dispozici program Mapsource, který je většinou součástí distribuce na CD. Mapa je tedy jen v GPS a nelze s ní pracovat v počítači.
Mám Vistu HCx se stejnou mapou na kartě - ať jsem zkoušel /a nebyl jsem sám/ různé způsoby přenosu na jinou /větší/ kartu, tak se nic nepovedlo. Takže asi jediné řešení je druhá karta a přehazovat.
Pokud budeš hledat, tak toto jsme tady řešili někdy na jaře, skus to najít, bylo tam myslim pár zajímavých postřehů…
bertlak:
že by se to někomu povedlo? to máš vyskoušený?
Není to výmysl e-shopu, tenhle způsob distribuce vymyslel přímo Picodas. A to, že je mapa pouze na kartě, se samozřejmě projevilo na ceně GPSky, nebo ne? Každopádně, není problém koupit GPS jen "holou", bez mapy, a pak přímo od Picodasu koupit mapu samostatně.
Jinak, mapa předinstalovaná na kartě je vázaná na ID karty, tzn. nedá se překopírovat na jinou kartu. Nebude tam fungovat.
Jako se da mapa mapa zamknout pro konkretni GPSku, tak se da zamknout pro konkretni kartu. Na druhou stranu, princip obojiho zamykani byl davno prolomen… takze prekopirovat se to da, ale neni to legalni.
O legalitě lze v tomto případě polemizovat. Zaplacenou licenci má, nic nového nechce. A ohledně nelegálního přenosu: po včerejším pročítání netu jsem to vyzkouše a trvalo mi to 10s. Jen musím upozornit, že mám legální sw a zkoušel jsem to jen pro zajímavost a u toho jsem také skončil. Ale pokud by se mi podařilo stáhnout v tomto týdnu nelegalní topo czech 2pro, tak bych si ho nainstaloval do doby než bych si jí mohl koupit normálně.
Právě, že chce. Má licenci jen na ukázkovou mapu na jedné kartě - tedy v podstatě DEMO. Kolik za něj zaplatil? Přece nic, platil za GPS, ne za mapu.
Pokud zákazník koupi topo mapu předinstalovanou na kartě a nemá ten kód k vygenerování 25-ti místného klíče na odemknutí mapy, zadá tam místo kódu výrobní číslo přístroje. Pokud to hlásí chybu, může být problém v databází garminu (picodasu). Za normálních okolností mailem přijdou kódy na Topo i Atlas a mapy lze nahrát kamkoliv. Investice do nějakých servisních poplatků pak nejsou vůbec nutné. Tento postup mám odzkoušený.
Dobře, s legálností je to jasné, výrobce preferuje tuto cestu.
Další dotaz, dokáže mapu z karty stáhnout do počítače a bezproblémově rozchodit v MapSource ?
Samozřejmě že to jde, ale není to nic jednoduchého a k tomu ani legálního… MapSource si s tím zkompilovaným .IMG souborem neví rady, resp. na to není dělaný.
To je to samé jako bys např. chtěl ve Wordu otevřít zazipovaný a zaheslovaný .DOC soubor, ale neměl jsi k tomu ten správný rozbalovací program…
to je mi právě divné…ke svému Legendu jsem dostal TOPO 50 na CD a můžu si ho ládovat do MapSource tak potom do Legenda..
k čemu je potom v Legendu HCx vestavěná mapa na kartě, když si v ní nemůžu legálně v klidu doma na desktopovém PC naplánovat trasu a musím plánovat trasu podělaným pidijoystičkem přímo na GPS ? Vždyť by to bylo jedno ne, kde si co plánuju a kutím s mapou. Takovýto způsob distribuce mi hlava nebere
Nojo, ale podívej se do počítače jak se ta mapa nainstalovala… V jejím adresáři je mnoho souborů, kdežto do GPS MapSource pošle jeden jediný soubor, a to gmapsupp.img. Ten má svůj formát, který sice MapSource umí vytvořit, ale už ho zpětně nenačte. Mám takové tušení, že je to i kvůli ochraně, podle mne je v tom .IMG souboru i informace o licenci. Takže kdyby to mělo jít, tak by to pak asi šlo otevřít všude, i tam kde není licence zakoupená, což asi moc nebude v zájmu výrobce mapy B)
S tou přiloženou mapou na kartě je to bohužel tak jak píšeš… Mám to přesně tak… Plánovat budeš muset asi jen v té starší mapě, kterou máš v PC.
Ta distribuce na kartě je výborný reklamní tah, je to způsob jak ti tu mapu ukázat, ovšem bez možnosti ji plnohodnotně používat /to plánování v GPS nepovažuji za normální používání/.
Vyřešil jsem to stažením TOPO 1.2 /z ofic. webu Garminu/, a v té si klidně plánuju, prohížim stopy atd. Jestli je to úplně legální nevím, ale jako zloděj si nepřipadám ![]()
Doporučuju vyzkoušet postup, který jsem popsal výše. Přestože koupíte mapu předinstalovanou na kartě, máte právo ji používat v GPS či na kartě a nainstalovat na PC. Podmínkou je vygenerovat si odemykácí klíč zadáním výrobního čísla GPS. Potom se Topo stáhněte ze stránek garmin do PC, odemknete ji vygenerovaným klíčem a nahrajete např. na záložní paměťovku nebo do přístroje. Žádné servisní poplatky nejsou nutné. Výrobce dodává mapu předinstalovanou na kartě, protože to pro něj je jednodušší než přibalovat CD a poslouchat námitky, že proces odemykání je složitý…
To je pěkná blbost, protože mi to nešlo ani loni po zakoupení GPS a nejde to ani teď… GPS je koupená zde v ČR a je to EU verze…
Opravdu jsi to zkoušel ?
Pokud to přeci jenom má jít, tak asi mají nepořádek v databázi dovezených přístrojů, někomu to holt nemusí jít a asi se to bude muset řešit s českým Garminem…
algy64:
no bylo by to hezký kdyby to šlo… ale nepovedlo se mi to ani po mnoha pokusech, už jsem se propracoval k hlášce že byl překročen počet pokusů ![]()
Takže to buď nejde, nebo jsem blbej /anebo oboje :)/
Skoušel jsem ID a taky výroní číslo /pokud to je to pod dvířky/
Nápodobně
Nevzalo to ani s/n přístroje a ani ID… Také jsem včera překročil počet pokusů
Dneska už to zase šlo zkoušet, ale opět bez úspěchu…
P.S. Ono jim to včera přes den docela blblo, ale v noci to už mělo být O.K., alespoň podle různých příspěvků v diskuzi na Navigovat.cz
Tak to kluci udělejte jako já. Zvednete telefon a zavolejte do picodasu :). V mém případě zjistili chybu ve své databází přístrojů a za chvíli poslali kód k vygenerování klíčů k oběma mapám.
Já už se s tím nějak smířím, stejně během 14 dnů plánuji koupit Oregona
Tak ať si tohle řeší případný nový budoucí majitel mojí současné Visty HCx B) Samozřejmě že ho na to upozorním, ať se pak nediví…
Hmmm, tak mi ale ještě vysvětli proč většina prodejců má od samého začátku prodeje Visty HCx stále uvedeno toto: "Přístroj eTrex Vista HCx pro naše zákazníky a prodejce dodáváme s předehranou mapou TOPO Czech v1.20 na datové kartě micro SD. V případě smazání obsahu karty je možné opětovné nahrání obsahu pouze za servisní poplatek. Tuto mapu není možné používat na jiné kartě ani používat v PC. Pro použití v PC je třeba dokoupit CD. Kartu je možné zazálohovat zkopírováním obsahu do počítače běžným způsobem."