Jistě o něm všichni víme, kdo ne, tak viz: http://www.hortex.cz/cz_katalog_hortex_08.html
V práci jsem provedl "čistku" a získal asi 20 pytlíčků s tímto sušičem.
Takže dávám na vědomí, že v Brně je k dispozici sušící box ![]()
Jistě o něm všichni víme, kdo ne, tak viz: http://www.hortex.cz/cz_katalog_hortex_08.html
V práci jsem provedl "čistku" a získal asi 20 pytlíčků s tímto sušičem.
Takže dávám na vědomí, že v Brně je k dispozici sušící box ![]()
Bude suši … ![]()
to je u nás v MoMo, Koishi, Kodo, ve Vaňkovce a v Neptunech po ruzných OC ![]()
… bude, ale musíš si vlézt do uzavřeného prostoru…![]()
Vím, že se silikagel těžko shání, přitom ale ve firmách, co např. instalují určitou techniku, se tyto sušicí pytlíčky vyhazují, protože jsou přibaleny do každé krabice.
Ale zajímalo by mě v tomto případě - sušicí box na nepotravinářské účely - zda by se dal použít silikagelový kočkolit, který se prodává několikalitrový pytel za cenu něco přes stovku. Nezkoušel to někdo? Nemyslím běžný betonit, který se rozmočí a hrudkuje, ale skutečný silikagel, alespoň podle nápisu na tom pytli.
[mpik]: To nevím, ale klasický silikagel je recyklovatelný v tom smyslu, že když dojde k nasycení jeho jímavosti vlhkosti -> změní barvu z čiré bílé na růžovou nebo i až modrofialovou, lze tento materiál znovu recyklovat v horkovzdušné elektrické troubě nebo na radiátoru UT. Jakmile je opět čirý bílý, je možné ho opakovaně použít.
Já používám dva plátěné sáčky do bot už asi 5 let a stále fungují.
Aby se tu nešířily bludy:
Silikagel (správný český název) je buď nebarvený, pak je čirý (bezbarvý, bělavý) v suchém i mokrém stavu. A nepoznáte na pohled, jestli se dá ještě použít.
Pokud je "barvený" kobaltnatými solemi, pak je v suchém stavu celkem sytě modrý, ve vlhkém světle růžový.
A obávám se, že na ústředním topení ho moc nevysušíte, na to je třeba teploty tak aspoň 150-200 °C
Já se ptám proto, že čistý laboratorní silikagel je neskutečně drahý a přístup k většímu množství těch sáčků z krabic se zbožím nemám. Kočkolit se prodává všude, to, že není obarven indikátorem vlhkosti, by nevadilo. Pokud je to silikagel, měl by jít regenerovat taky, upéct v troubě. Pokud není nějak parfémovaný, aby se pak v té troubě ještě dalo péct. (I když po usušení např. promočených bot už parfémovaný bude) No, asi to zkusím, když to nepůjde použít na sušení, dám to kocourovi.
Tak to se schválně podívám dneska večer v práci jaký se přibaluje k rolím hliníku a metalickému polyesteru,tam jsou pytlíky snad půlkilové a i několik na jednu roličku.Myslím že když se roztrhne tak granulky byly našedlé barvy.ale nikdy jsem nezkoušel zda jde tento znovu vysušit,ani nestudoval nápisy na obalu,krom obligátního Do not eat ![]()
nemáte někdo silica gel? sháním tak 50 sáčků po 10g.
Já bych snad nějaké měl. Pokud je kolega v práci nevyhodil. Zítra to zjistím. Pokud na to nezapomenu!
Nechci vám brát iluze, ale silikagel v keškách je úplně k prdu. Krabice se opakovaně otevírají, to je jiná situace než hermeticky zatavený igeliťák.
Kdysi jsem si zahrával s myšlenkou silikagel do svých keší dávat. Pak jsem našel kešku, v níž se pytlík s tímto silikagelem roztrhl. To byl takový smrad, že jsem váhal, zda tam mám vůbec sáhnout pro logbook. Takže jsem sám rád musel uznat, že je to pěkná blbost.
Ahojte...ak by mal niekto stale zaujem o ten Silica gel,nech mi napise ;)
Jestli už po těch pěti letech nebude vyschlý :-)))
Ahojte...ak by mal niekto stale zaujem o ten Silica gel,nech mi napise ;)
...a cenu za exhumaci nejstarší mrtvoly získává... :D
Sice odpověděl na 5 let staré vlákno, ale nabídka je zřejmě aktuální.
Odpovedal…a áno stále je aktuálna