tak tu tak nějak bádám nad novelou silničního zákona, kde se píše něco jako : "Řidič motorového vozidla s výjimkou řidiče motocyklu, mopedu a nemotorového vozidla, si reflexní vestu, která splňuje podmínky stanovené vyhláškou Ministerstva dopravy, musí obléci vždy, když vozidlo nouzově zastaví mimo obec a pohybuje se mimo vozidlo. Například při závadě na vozidle nebo nákladu, v důsledky dopravní nehody nebo náhlé nevolnosti a vozidlo tvoří překážku na pozemní komunikaci"
pokud se jedna o stav nouze, tak s vestou, coz je ovsem kontraproduktivni, pac nez ji najde, potrebu nechte vykona ve vozidle, tudiz pomine duvod k jeho opusteni :DB)
vozidlo nouzově zastaví mimo obec a pohybuje se mimo vozidlo
Takže, pokud zastavím abych se vyčural, tak to není nouzově. To samá platí o odlovu kešky.
Taktéž, pokud zastavím abych se podíval do mapy (nemám GPS) není nouzové zastavení (vylezu ven a rozložím si ji na kapotu).
Nouzové: mám průjem, praskne mi guma, shoří motor, manželka právě porodila (???)
Podle mne zas do zákona napsali volovinu (ne principiálně - vesta je OK, pokud pobíhám kolem auta a ještě za snížené viditelnosti), ale slovně onu definici, kdy si vestu brát.
Policie by měla nafasovat měrku tuhosti stolice, aby, když se budeš vymlouvat na průjem, mohla objektivně zjistit, zda jsi si tu vestu mohl nebo nemohl obléci
Na vestu bys to možná neviděl, ale policie by to na pokutu viděla zcela jednoznačně - na silniční komunikaci mimo obec totiž můžeš zastavit POUZE z důvodu nouze. Měl bys dát výstažný trojúhelník, od 1.8. navíc s tou vestou…
Takže nejlíp zastavit mimo komunikaci, třeba na vjezdu na pole (ten BY MĚL být označený dvěma červenými "patníky"). Pak už to nouzové zastavení není a tedy vestu vytahovat nemusíš ani když jdeš na tu komunikaci (chodci na komunikaci mimo obec - světe div se - vestu předepsanou nemají :o).
Pokud se na silnici budeš motat a třeba prohlížet svodidla vestu přesto vřele doporučuji.
prostě by měli udělat aby ta vesta byla povinná pro kohokoliv, kdo se pěšky pohybuje po silnici mimo obec. Nouze nenouze.Stojí pár korun, dá se složit do minibalíčku a člověk je v ní vidět na kilometr.
a dál cyklisti a případně i motorkáři. Dnes jsme viděli skupinu, a z ní jen jednoho, co měl žlutou bundu. Ostatní ve frajerské černé vidět nebyli..
Sice to není žádná paráda, ale je to lepší než nějaká blikačka se skomírající baterkou..
vždyť ta vesta stojí pár korun, jak krabička cigaret nebo dvě piva a může vám zachránit život..
To byl ode mě samozřejmě fór…použití vest je rozumné, já ji mám v autě už pár let, co to bylo uzákoněné v Rakousku. Ten kdo nejezdí autem si často neuvědomuje jak blbě jsou vidět chodci na krajnici nebo někdo kdo tam zastaví a motá se kolem auta za snížené viditelnosti…
Jo, přesně tak:
§ 27
(1) Řidič nesmí zastavit a stát
(3) Na silnicích I. třídy a za sníţené viditelnosti i na silnicích II. a III. třídy1) je mimo obec zakázáno zastavení a stání jinde než na místech označených dopravní značkou jako parkoviště.
Ta vesta je tam hlavně z důvody ochrany toho co jí má na sobě, takže nošení reflexní vesty (respektive mít na sobě oděvní doplňky s označením z retroreflexního materiálu stanovené prováděcím právním předpisem podle § 56 odst. 8,) je čistě ve vlasntím zájmu každýho.