Bry den. Napadla me takova otazka, a neni to vec, kterou bych chtel zkouset… kdyz nekomu smazu log (nebo nekdo me, to je jedno), treba proto, ze nedodrzel pravidlo stanovene pro logovani cache, co se stane s jeho personal statistikou? Ubude jeden bod, ci nikoliv? Neni to zatim zatim konkretni pripad, jen tak dopredu uvazuji o jedne cache, u ktere by se nemohl lognout (z velmi zvlastniho duvodu) uplne kazdy… ale velmi pravdepodobne by se cas od casu nekdo “neopravneny” stejne lognul… tak bych pro ten pripad rad vedel, co a jak…
A v podstate s tim souvisi i dalsi problem - mohu vubec udelat takovou cache, kde bude stanovena podminka, ze lognout Found muze jen osoba splnujici urcitou podminku, zcela konkretne stanovenou… a ostatni jen Write Note, s pohruzkou ze neopravnene Found logy budou mazany? Je to takove mozna kontroverzni tema, ale myslim to dobre… jenze co na to treba pravidla Groundspeaku? Muzu takhle v podstate diskriminovat urcitou skupinu hledacu? To je samozrejme asi otazka hlavne pro reviewera…
Tak si to zkus, smaz si nekde po dohode s autorem svuj log a pak ho tam zase vrat na datum kde byl puvodni.
Bbbubaku, ty se nudis :-).
Ale prece ne svuj log. Jde mi o situaci, kdy autor cache smaze nekomu jinemu log… /// nenudim se, vymejslim vselicos… ale jak tak vymejslim, nejspis podminku necham plavat … ale stejne me to zajima…
Ano, ubere to bod.
Tak jo, nakonec jsem nasel online kamarada a natvrdo jsme to zkusili. Nechal jsem ho at smaze jeden muj log a je to pryc, o bod min, ve vsech statistikach vcetne te na My Account je najednou dira. Tedy jako by k tomu logu proste nikdy nedoslo. // Nicmene myslim, ze tohle mohlo zajimat vic lidi, tak snad uplne zbytecny vlakno jsem nezalozil. :] // Zbyva druhy problem… a to kladeni podminek pro uznani logu vs. diskriminace/nediskriminace…
Cache je tvoje, takze si muzes vymyslet jakekoliv smysluplne a rozumne podminky, ktere nebudou odporovat pravidlum hry (a pokud nebudou takoveho typu, jako napr. ze logovat se smi jen osoby muzskeho pohlavi, stredoskolskeho vzdelani, nemajici vice jak 35 let a kteri neprodelali protialkoholni lecbu ;-)).
Cim budou podminky slozitejsi, tim mene navstev muzes ocekavat, takze to muze byt pro cache i kontraproduktivni.
Napriklad podminka fotografie nebo tracklogu je podle mne v poradku, i kdyz to “diskriminuje” (osobne si to ja nemyslim) ty, co nemaji digifotak nebo GPS se zaznamenavanim tracku. Ale v techto pripadech muzes treba udelit vyjimku. Zalezi zase jen na ownerovi, zda bude chtit pravidlo dusledne dodrzovat, nebo bude benevolentnejsi. Na “moji” webkamere mam podminku, ze musi byt na fotce identifikovatelne minimalne dva “uklidove predmety”. Nektere logy tyto podminky nesplnuji na sto procent, ale nemam vubec chut takove logy neuznavat, kdyz vidim, jak se snazili ![]()
Trochu mi unika smysl toho davat podminku, na jejimz dodrzeni netrvam. Pripada mi to zase trosku nefer vuci tem, co ze sebe delali poctive blbce :-). Ale ted se mi zalogoval kolega ze Svycarska na Highnoon o pulnoci a taky mu to tam asi vyjimecne necham.
Proč ne?
Uz se o tom hodne debatovalo ve foru ohledne vzniku prvni PMO cache. Tazke znovu: zatimco digifotak a GPSku se zaznamem tracku, ci premium membership si s vetsimi ci mensimi obtizemi (dle financni situace) muzes poridit vzdy, vek pod 35 let si treba ja uz poridim tezko. ![]()
Ale aby nedoslo k mylce - mne je jedno, jaka si kdo stanovi pravidla. Jen jsem teoreticky odpovidal, jak to vidim ja. Coz samozrejme neni zadne dogma. Rozhodne se nehodlam rozcilovat ani nad temi opravdu diskriminujicimi podminkami. Pokud budou pro mne podminky nedosazitelne (at uz subjektivne, nebo objektivne), proste tu kesku budu muset ignorovat - a rozhodne mi to nebude cinit takove problemy, jako nekterym zde ona prvni premium member cache.
Byla už by přijatelnější podmínka stáří nad 35 let? Stejně jako PM může pořídit každý, tak na splnění téhle podmínky si stačí jen počkat ![]()
Co takle stari prez 80 let + doprovod obou rodicu?
To uz je ale jasna diskriminace pro geopsy ![]()
Otevrenost vsem geocacherum je v guidelines explicitne zminena jen pro event cache. Diskriminujici podminky muzou projit za predpokladu, ze nejsou unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, slanderous, vulgar, obscene, libelous, invasive of another’s privacy, hateful, embarrassing, or racially, ethnically or otherwise objectionable to any other person or entity (viz Terms of Use)… tuhle Legal English snad ani prekladat nebudu.
Diskuse o diskriminujicich cachich napr. zde (omezeni FTF lovcu, Dogs Only cache).
Mel bych jen jednu technickou - chapu a dokazu si zduvodnit pozadavek na limitovani nezakonnych podminek a dale pak podminek utocich proti skupine obyvatel a osobam z rasovych a nabozenskych duvodu. Ovsem rada z omezeni je tak vagni, ze jejich vyklad muze byt u kazdeho jednotlivce spojen s jinym urcenim hranice kam ano a kam uz ne. Tim nechci prilevat oleje do ohne diskusi, chci jen rici, ze je to - simply imperfect.
No nevim ale myslim si ze podminky pro uznani cache jsou mnohde vyžadovány… např foto u cache 2hrady nebo spravny zaznam na kameře jičinske web cache Nevim jak si tyto podminky uživatele hlidaji ale myslel jsem si ze stanoveni podminek u cache je bezna praxe… Ludek
Váhal jsem, kam mou reakci v celém stromě dát, teď jsem si vybral. Mluvím totiž úplně k něčemu jinému, než ostatní, ale o statistice to je.
Je nějaká špatná vazba mezi gc.cz a gc.com. Překvapilo mě, že .com bere více foundů, což jsem zjistil podle vlastního omylu, ale budiž, nechává to na režii vlastníků caches, kdyby oni měli podmínky, že opakovaně za jistých okolností lze (považuju to za nesmysl). Smazal jsem si tedy sám ty špatné foundy (nebo kdyby ho smazal vlastník), found je pryč a statistika je snížena (to už bylo řečeno). Ale na .cz zůstává započítán a není cesta ho odstranit, aspoň já ji neznám! Díky svým omylům z počátku a mazání foundů, přestože mám 1 found Rakousko a 2 foundy mimo CR locationless, moje statistika celkem (= .com) je nižší než statistika republiková (4 špatné foundy nejsem schopen odstranit ze statistiky .cz). Tak.
Statistiky na .CZ nepovažuji za směrodatné, ale doplňkové. Takže ten rozdíl není až tak důležitý. Aspoň pro mne. Jsou počítány trochu odlišně (už to tady na fóru bylo několikrát vysvětleno). Navíc se asi také aktualizují jen jednou za 24h. Možná se tvá změna na .COM teprve projeví.
V cz statistice “lovci” nejsou: a) cache nalezené v zahraničí; b) locationless cache (již neexistují); c) archivované cache.
Statistika “celkem” odpovídá skutečnému počtu nalezených keší (pokud dojde k downloadu údajů z gc.com, někdy je tam mírné zpoždění…).
M.
Jsou tam započítány Premium Member cache?