Ahoj, rád bych se zeptal na radu, jak vypočítám optimální výši náhrady za společnou cestu autem za kešemi ? Co všecho do případného výpočtu náhrady, tedy toho, co chtít po spolucestujících, započítat a co už ne ?
Tedy co všechno kromě ceny pohonných hmot ? Mám počítat i ostatní provozní kapaliny, vodu do ostřikovače, opotřebení pneumatik, a další amortizaci vozu (tedy jeho opotřebení + poměrná část ceny koupě vozu), atd. ? Tak že výsledná cena na kilometr bude například 2-3x vyšší ?
V minulosti jsem ostatním účastníků, jako řidič, většinou vždy, když jsme jeli někam společně, jen rozpočítal PHM (s přiměřenou rezervou) a bral to tak, že ostatní náklady bych jinak zaplatil i tak, kdybych jel sám . Nedávno jsem však byl pasivním účastníkem jiné výpravy a pod výzvou - pojedeme společně na výlet, ať náklady na cestu rozpočítáme - mi cinkla při konečném zúčtování brada o stůl. Když jsem se ve finále dozvěděl požadovanou cenu, tato byla v přepočtu na 1 km na osobu vyšší, než zpáteční cesta letadlem do Londýna či Paříže ![]()
Tak se hlavně ptám, jak to děláte vy, jestli taky nedělám něco špatně, když si nepočítám od ostatních víc, přeci jenom, ruku na srdce, na řízení mi nepřijde nic příjemného, je to únavné, často se dostanete do konfilktu s předpisy, nesete sami jistou odpovědnost za ostatní, riskujete poškození svého auta, blbě parkujete, nejlepší místo k zastavení je tam kde by se nemělo, hlavně že je to blízko ke keši, o nutnosti další navigace, abyste dojeli tak kam máte, ani nemluvě a ve finále Vám v autě zůstane nepořádek a tuna bláta, z neustálého nastupování a vystupování, o drobkách od svačiny ani nemluvě…
Jak toto tedy řešíte vy ?