Zdravím a předem se omlouvám, pokud jsem založil téma, které by už tu někde mohlo být, ale hledáním jsem ho nenašel.
Mám posledních pár týdnů problém se statistikama v GeoGetu (nejnovější verze). Konkrétně "Nálezy podle kraje" a "Nálezy podle okresu". Čísla nesouhlasí, i přesto, že jsem natáhl listingy archivovaných keší. Problém vidím v tom, že se mi v "CZ okres" v GG objevuje u některých keší "Hlavní místo praha" (slovo "město" je nesprávně zobrazené jako "místo" ), čili někde je problém s češtinou. Můžete mi prosím poradit?
Když už bylo téma otevřeno, tak se taky zeptám, i když mě ta jedna nesprávně umístěná keška tolik netrápí.
Je někde popsáno, jak se používá ten databázový nástroj na opravu států a území? Marně hledám nápovědu.
Keška [cache]GC2BFEK[/cache] leží při hranicích Prahy a Středočeského kraje. Na GC.com je zařazena pod Hlavni mesto Praha, což se odráží ve sloupci Území. Když položku rozkliknu, vidím CZ kraj = Stredocesky, CZ okres = Hlavní město Praha. Pak je samozřejmě u Prahy rozdíl ve statistice nálezů podle krajů a okresů.
Nepodařilo se mi zjistit, jak se to dá opravit. Když chci použít databázový nástroj, nic se nestane. Díky za nápovědu, díky níž trochu lépe pochopím tento skvělý program.
Tak nějak, řekl bych, že polygon okresu je přesnější než polygon kraje. Z cachí co jsem našel jsem takový problém zaznamenal jenom u [cache]GC13QAF[/cache] s kombinací Olomoucký kraj/okres Svitavy. Leží asi 200m od hranic krajů v místech, kde hranice hodně kličkuje. Jinde, kde běží hranice víceméně rovně nejsou problémy, například [cache]GCK98W[/cache] je správně uváděna jako cache na Slovensku i když leží necelých 100m od hranice.
(a nešlo by to řešit přesněji tak, že se podle polygonů zjistí jenom okresy a kraj se potom přiřadí podle nějaké tabulky jaký okres spadá pod který kraj?)
Polygon okresů vykazuje určité chyby - pramenící z neaktuálnosti celé vrstvy. Nemám zkušenost s převodem do formátu vhodného pro GG, nicméně mohu nabídnout platnou SHP vrstvu okresů k jaru 2010 někomu, kdo potřebné know-how má. Jako příklad špatného tvaru polygonů mohu uvést město Kostelec nad Černými Lesy (v okrese Kolín, nicméně od ledna 2007 patří do okresu Praha-východ).
Tak jsem zkoušel lehce hýbat s hranicí kraje v souborech Praha.txt a Stredocesky.txt v adresáři CZ kraje. Ale i když dám znovu roztřídit podle okresů a krajů, žádná změna nenastane.
Také mám nyní problém s diaktritikou u krajů ve statistikách… Už jednou se mi to stalo a problém jsem vyřšil smazáním tagů a opětovným přerozdělením… Nyní to ale nepomohlo - tagy v GG mám totiž správně. Zkusím na to večer kouknout, zda nepřijdu na to, kde v převodech znakových sad se tato záhada děje…
Zas tak zvláštní to neni. Mě se to divně chová na WinXP Professional, czdivide tam prostě nefunguje - přestože mám stejný data jako na WinXP Home a Vistách (německé verze), kde to funguje bez problémů. Nějaký problém je v načtení polygonů, pokud soubor přejmenuju na jméno bez diakritiky, tak to funguje okamžitě. Prostě soubory s diakritkou v názvu jsou ignorovaný.
Mně nesedí počet nalezených keší v Praze. Pokud je statistika za kraje, udává počet 837, za okresy 838, viz můj profil. Může to souviset s probíraným tématem?
GG je verze 2.4.1.581, GGStat2 v.2.31a, MS WinX s aktuální sadou záplat.