Je mi jasné, že asi vyvolám jen další flame, ale nedá mi to, abych sem nenapsal, co mně trápí. Popud k tomu mi dala ranní cesta do práce (dálnice Olomouc - jižní Morava), kde pravidelně nasadím tempomat na 135 na tacháči, což se podle GPS rovná 125km/hod. a jedu. Teda, jel bych, kdybych nemusel každou chvíli řešit problém, jak si uchovat zdraví a život, o které se mně staží připravit hajzlové na silnicích. Předjela mně totiž Oktávka (ocelově šedivá, SPZ 2H9…) se stejnou ještěrkou na prdelce, jako vozím i já. Tak jsem si řekl - á kačer, á jede rychle (nebylo to nic ohrožujícího, počítám tak o 10 víc, než je limit, ale bylo to tam) a napadlo mně, co jsou kačeři ochotni udělat pro FTF nebo jak jezdí i normálně. Už jsem párkrát narazil na potvrzení informace, že někteří kačeři postihnutí lakmusovkou (popis choroby viz web) neberou nějaké (pro ně omezující) dopravní předpisy příliš v potaz. A zajímalo by mně, co jinak. Jsme my - kačeři typy řidičů spíše poctivci (=blbci v očích těch druhých) nebo hajzlové?
Tak dávám do placu otázku, dodržujete dopravní předpisy?
(pro rýpaly rovnou dodávám, že já v naprosté většině ano, dokonce tak, že blikám i při předjíždění cyklistů a přejíždění z pruhu do pruhu, o rychlosti ani nemluvě, obzvláště v obcích je pro mně limit tabu, i když budu možná často označen za idiota na silnici, co zdržuje provoz)
Ale za sebe, předpisy obecně dodržuju, občas se rouhám při parkování na vjezdu na cestu a "průjezd zakázán".
Když nejde o život jde o h… A za volantem jsem nikdy neměl potřebu někomu něco dokazovat. Na kole je to o 100% zajímavější.
To si mi připoměl: zrovna dnes jsem jel do práce a kolega z práce mně švihnul v kopci na zákazu předjíždění, zmizel v dálce… no a za dvě minuty jsme se stejně potkali u vrat expedice:D
Co to je za otázku ? Kačeři nejsou žádná elita ani spolek Mirků Dušínů - prostě se chovají stejně jako jakýkoli jiný vzorek - někteří dodržují dogmaticky předpisy, někteří s rozumem mírně porušují, někteří jsou prasata.
Kačeři jsou stejný vzorek populace jako jakýkoliv jiný, jen švihnutí malinko jiným směrem než ostatní. Tak proč by mezi nimi nebyli slušní řidiči stejně jako prasata?
Já obecně silniční zákon dodržuji, samozřejmě občas parkování nebo malinko víc než je limit, ale myslím, že v rámci tolerance. Kuriózní zážitek mám, když mě policista chtěl pokutovat za rychlost 62km/h v obci. Na tom by asi nebylo nic divného, kdybych tuto rychlost nedosáhl na kole:).
já se snažím předpisy dodržovat, i když se občas projedu rád rychle, třeba když si koupím dálniční známku B)
ale s mým geovozítkem se dá jezdit většinou jen v rámci limitů (maximálka 160 + technický stav)
Myslím, že i FTFkáři se především snaží ke keši dojet živí, ale je to samozřejmě stejné jako ve zbytku populace - někdo riskuje, někdo jede opatrně. Mimochodem na otázku "dodržujete dopravní předpisy?": Na to, aby člověk zabil sebe nebo někoho jiného, protože předjíždí (což je povoleno) a nestihne to (dodržuje max. povolenou rychlost), nemusí porušovat žádné předpisy, že?
Co mě ale opravdu vytáčí, to jsou zákazy vjezdu, ať už "mimo dopravní obsluhu" nebo natvrdo, do míst, kam místní obyvatelé běžně jezdí a vede tam asfaltka nebo jiná dobrá cesta. Často se mi zdá, že tu platí princip "Když JÁ nevím, co by tu kdo jiný měl dělat, tak tu nemá co dělat." Ještě horší je třeba u sousedů v Rakousku, kde kolikrát projedete vesnicí a u každé odbočky stojí zákaz vjezdu "mimo obyvatel domů č:…" Tam by samozřejmě auto s cizí značkou působilo hodně nápadně, ale přiznám se bez mučení, že v Čechách podobné pseudo-zákazy (často jen kolečka plechu s červenou obrubou domácí výroby) občas prostě přehlídnu B)
Mno, kolo nema ohledne pravidel a tudiz i povolene rychlosti oproti jinym dopravnim prostredkum zadnou vyjimku, takze je takovy postup zcela v poradku a nevidim na tom nic divneho
Ano. Třeba v Černošicích je jedna osada, z jedné strany cesty břeh Berounky, z druhé strany chaty. Na začátku a konci osady je "zákaz vjezdu všech motorových vozidel" (tj. červené kolečko a v něm autíčko a motorka). A protože si chataři stěžovali, že tam jezdí cyklisté, tak jim město výměnou za to, že nebudou parkovat na břehu (což zakázalo i povodí), namontovalo značku "Cyklisto, sesdni z kola."
Opravdu mě to tak dokáže vytočit, že jezdím po hlavní (je to sice o trochu nebezpečnější, ale rychlejší a nezabahním se).
Ale třeba minulý týden jsem nakouknul, viděl řadu naleštěných aut, zaparkovaných na břehu řeky, tak jsem to ohodnotil, že když mohou oni, můžu i já…
Jasně, až na tu drobnůstku, že řidič nesmí předjíždět nemá-li před sebe rozhled na takovou vzdálenost, která je nutná k bezpečnému předjetí a jestliže by se nemohl bezpečně zařadit před vozidlo nebo vozidla, která hodlá předjet :).
Jinak samozřejmě jezdím zhruba v mezích zákona, zákazy vjezdu řeším podle situace, myslím, že keška je evidentně zralá na výjimku ze zákazu vjezdu (nemyslím tedy do hlubokého lesa). A hlavně před začátkem a na konci měřeného úseku je třeba se schovat za sklopené stínítko, to je jasná věc
Předpisy dodržuju (vím, jak vypadají následky v opačném případě). Akceptuju zákazy, příkazy. Blikám při míjení cyklisty. Dodržuju rychlost. Netelefonuju za jízdy. Jezdím připoutaný. Náš pes jezdí taky připoutaný:)
Nemám s tím problém.
Myslim, ze ja i muj geomuz jezdime jakz takz dle predpisu (i blikame pri predjizdeni cyklistu, dodrzujeme rychlost v obci atd.), nicmene se proste stane, ze opravdu kdyz jedete na FTF, tak noha na plynu ztezkne… vse hovori predvolani pro meho geomuze, aby vysvetlil, proc jel po jizni spojce o 12 km/h vice… porad si lamal hlavu, co to bylo za den a ouha… FTF na 666 ;). Nicmene znam i kacery, kteri by snad pro FTF zabili a jezdi rychlosti kuloveho blesku, nerespektuji jednosmerky, o predjizdeni ani nemluvim…
Uhádal jsem to tenkrát na to, že na kole nemám povinnost mít rychloměr a tedy nemám čím tu rychlost změřit. Že tam rychloměr mám, si naštěstí nevšiml nebo neuvědomil.