Dovoluji si veleváženému obecenstvu nabídnout svůj další nový článek, který sice s geocachingem přímo nesouvisí ale se zeměpisem a souřadnicemi opravdu ano a to hodně. Navíc jde o hned tři velmi zajímavá místa a světe div se - ale ani jedno z nich nemá svoji kešku.
Maďaři jsou na tom podobně, v lesích a polích kolem města Pusztavács nandeš 4 různé zaručené středy Maďarska s různě starými a různě monumentálními pomníky.
No to je zajímavý téma, jaký jsou vlastně vůbec hranice Evropy? Počítaj se moře, respektive teritoriální vody či ekonomická zóna? Je střed těžiště nebo je jenom uprostřed? Wiki těch středů eviduje docela dost: http://cs.wikipedia.org/wiki/Střed_Evropy
Možná by šel spočítat střed všech evropských kešek, ale to by asi byl úkol pro někoho z gc.com. Nicméně střed ČR by mohl spočítat i někdo, kdo má všechny keše v databázi.
K tomu Ukrajinskému nebo Rakousko-Uherskému Středu evropy asi jen tolik, že jde nejspíš o stejně tradovanou pověst jako o našem středu Evropy u Lišova.
Vypadá napohled stejně protože je to součást stejného měření a to, že jde o "Evropský střed" se traduje díky špatnému překladu již dlouhá desetiletí…
Skutečnost je taková, že tato zajímavá jehlanovitá stavba zvaná "Locus perenis" - tedy věčné místo , se nachází na mnoha místech bývalé monarchie jen u nás je jich několik.
U Lišova i na té Podkarpatské Ukrajině se tím pádem vždy jedná pouze o jeden z mnoha pevných zeměměřičských bodů pro přesné měření nadmořské výšky.
Hladina se měřila od sřední hladiny Jaderského moře v dnes italském Terstu.
Lišovský střed má nápisovou desku na níž v překladu stojí: "Hlavní pevný bod přesné nivelace v Rakousku - Uhersku, zřízený ve spojení se stupňovitým měřením v Evropě. Zřízeno v Evropě v roce 1889."
Pro nezasvěcené ještě uvedu, že to nejzajímavější se ukrývá pod oním vysokým žulovým jehlanem který lze sundat a v rostlé skále je pak vytesán čtverec cca 15x15 cm s přesahem několika cm nad skalní podloží.
V jehlanu u Lišova se až do roku 1940 skrývala tuba se zápisem o důvodu zřízení této výškové značky a podobně tomu asi je nebo bylo u všech dalších Locusů
Aby pro další potřeby měření nebylo nutné opětovně odstraňovat jehlan tak byla přesná výška vyznačena u základní značky.
I tohle zajímavé místo u nás má svoji krabku [cache]GCW1H4[/cache] a nedaleko je další zajímavý pozůstatek zeměměřičské aktivity za císaře pána [cache]GC15BFZ[/cache].
Kdo tam ještě nebyl ať se určitě zajede na obě místa podívat - leží kousek od hlavní silnice a od nedaleko od sebe
Ten ukrajinský, stejně jako i jiné zde zmiňované najdeš na waymarkingu.
A můžeš na něm mít i FTV, když uploadneš fotku dříve než já… (což nebude žádný problém, zatím mi na to nestačilo ani 3 nebo 6 let;), jsem línej se podívat, při které návštěvě jsem to fotil)
Jo u Hranic (Hranice na Moravě je jen vlakové nádraží ). Jenže přímo v Lipníku nad Bečvou. V neveřejném parku Piaristické koleje…
zdroj fotky je www.malenik.cz.
Slavnej tunel císaře pána je o dvě vesnice vedle Lipníku, ve Slavíči. V Lipníku je jiná kuriozita: Nábřeží Járy Cimrmana. ..ovšem ta ulice vůbec není u vody..