Střed Evropy ? A který ??

Dovoluji si veleváženému obecenstvu nabídnout svůj další nový článek, který sice s geocachingem přímo nesouvisí ale se zeměpisem a souřadnicemi opravdu ano a to hodně. Navíc jde o hned tři velmi zajímavá místa a světe div se - ale ani jedno z nich nemá svoji kešku.

Článek najdete zde : http://www.michalkupsa.cz/blog/stred-evropy-a-ktery–26.html

Tak ten Kouřimskej střed snad svojí keš má né?
[cache]GC1KED6[/cache]

No tak pokud vím střed Evropy je u Hranic na Moravě v osadě "Svačinka",:wink: jinak Ostrava má již svůj http://coord.info/GC2KD6G

Přijde mi, že zrovna v Kouřimi by byl docela problém kešku umístit aspoň rozumně poblíž toho "středu" :wink: jak kvůli místu samotnýmu, tak kvůli kolizím.

Jo, mas pravdu - jsem ji prehlidnul, protoze je disabled, nicmene se stejne venuje spis tomu pruseciku, nez stredu Evropy.
Ale diky za info.

http://coord.info/GCH2E0 a ještě jeden na hranici západních Čech a Německa

Aj v SR máme jeden zo stredov, pri Kremnici, a má aj keš! :slight_smile: [gc]GC2D5YA[/gc]

Maďaři jsou na tom podobně, v lesích a polích kolem města Pusztavács nandeš 4 různé zaručené středy Maďarska s různě starými a různě monumentálními pomníky. :smiley:

Jasan, tech stredu je spousta a je to zmineno i v zaveru clanku, ze jen v CR je jeste dalsich osm … :wink:
Ale Slovenskej jeste ve "sbirce" nemam … :slight_smile:

No to je zajímavý téma, jaký jsou vlastně vůbec hranice Evropy? Počítaj se moře, respektive teritoriální vody či ekonomická zóna? Je střed těžiště nebo je jenom uprostřed? Wiki těch středů eviduje docela dost: http://cs.wikipedia.org/wiki/Střed_Evropy

to záleží na tom, kdo to definuje…něco jako daňový poradce, když se zeptá na daňovým přiznáním: "a kolik chcete, aby to vyšlo?" :smiley:

No vidíš, jeden článek už to neplatí a vše je jinak.

To je jako s nejvyssi horou Evropy - je to Mt. Blanc nebo Elbrus ? :wink:
Zalezi kdo se diva a jak se to vezme … :slight_smile:

Možná by šel spočítat střed všech evropských kešek, ale to by asi byl úkol pro někoho z gc.com. Nicméně střed ČR by mohl spočítat i někdo, kdo má všechny keše v databázi.

To je napad ! Ale na to ja nemam znalosti …
Zajimavej by byl i stred Evropy, slozenej zprumerovanim vsech ostatnich stredu … :slight_smile:

K tomu Ukrajinskému nebo Rakousko-Uherskému Středu evropy asi jen tolik, že jde nejspíš o stejně tradovanou pověst jako o našem středu Evropy u Lišova.

Vypadá napohled stejně protože je to součást stejného měření a to, že jde o "Evropský střed" se traduje díky špatnému překladu již dlouhá desetiletí…

Skutečnost je taková, že tato zajímavá jehlanovitá stavba zvaná "Locus perenis" - tedy věčné místo , se nachází na mnoha místech bývalé monarchie jen u nás je jich několik.

U Lišova i na té Podkarpatské Ukrajině se tím pádem vždy jedná pouze o jeden z mnoha pevných zeměměřičských bodů pro přesné měření nadmořské výšky.

Hladina se měřila od sřední hladiny Jaderského moře v dnes italském Terstu.

Lišovský střed má nápisovou desku na níž v překladu stojí: "Hlavní pevný bod přesné nivelace v Rakousku - Uhersku, zřízený ve spojení se stupňovitým měřením v Evropě. Zřízeno v Evropě v roce 1889."

Pro nezasvěcené ještě uvedu, že to nejzajímavější se ukrývá pod oním vysokým žulovým jehlanem který lze sundat a v rostlé skále je pak vytesán čtverec cca 15x15 cm s přesahem několika cm nad skalní podloží.

V jehlanu u Lišova se až do roku 1940 skrývala tuba se zápisem o důvodu zřízení této výškové značky a podobně tomu asi je nebo bylo u všech dalších Locusů

Aby pro další potřeby měření nebylo nutné opětovně odstraňovat jehlan tak byla přesná výška vyznačena u základní značky.

I tohle zajímavé místo u nás má svoji krabku [cache]GCW1H4[/cache] a nedaleko je další zajímavý pozůstatek zeměměřičské aktivity za císaře pána [cache]GC15BFZ[/cache].

Kdo tam ještě nebyl ať se určitě zajede na obě místa podívat - leží kousek od hlavní silnice a od nedaleko od sebe :wink:

Ten ukrajinský, stejně jako i jiné zde zmiňované najdeš na waymarkingu.
A můžeš na něm mít i FTV, když uploadneš fotku dříve než já…:smiley: (což nebude žádný problém, zatím mi na to nestačilo ani 3 nebo 6 let;), jsem línej se podívat, při které návštěvě jsem to fotil)

Jo u Hranic (Hranice na Moravě je jen vlakové nádraží :stuck_out_tongue: ). Jenže přímo v Lipníku nad Bečvou. V neveřejném parku Piaristické koleje…

zdroj fotky je www.malenik.cz. :wink:

Jo v Lipniku, tak mate i ten slavnej tunel Cisare Pana, ne ?? To je taky neco … :wink:
Jinak diky za tip, casem udelam pokracovani …

Slavnej tunel císaře pána je o dvě vesnice vedle Lipníku, ve Slavíči. V Lipníku je jiná kuriozita: Nábřeží Járy Cimrmana. ..ovšem ta ulice vůbec není u vody.. :slight_smile: