Nekdy stane, ze pri hledani na kesich se obcas mineme z dalsim tymem trebas o ctvrt hodinky. Nyni se jednotlive tymy vybavuji malymi PMR vysilackami (460 MHz) pro vzajmne spojeni tymu pri hledani geocachi. Tak mne napadlo, ze bychom si mohli zvolit jednotny GC svolavaci kanal a subton, ktery bysme obcas monitorovali a nebo dali “vyzva GEOCACHING” a tak se spojili s dalsim tymem, ktery je shodou okolnosti nekde pobliz. Kdyz vylezete na takovej peknej kopecek jako je napriklad Muzsky Zebin ci Velis, muze byt tato vyzva ostatnim slyset celkem daleko. Chtelo by se o tom konkretneji domluvit na prazske geohospode a na Moravskem podzimu. Urcite by to bylo zajimave setkani takto predem domluvene. Co vy na to?
No taky mam nekolik takovych malinkatych PMR vysilacek, na geocaching sem je teda zatim nikdy netahal, ale pokud se dohodnem tak je muzu s sebou nosit. Nicmene se mi zda ze to bude fakt hodne velka nahoda pokud se nekdy zaslechnem, vzhledem k tomu ze v obvyklych podminkah maji dosah jen okolo 1km. Ale o to by z toho mohla byt vetsi radost :-))
Jinak mam jeste nejaky CB-cka, ty maj sice 4W ale u tech si myslim ze se vzhledem k frekvenci 27MHz pro pouziti v prirode prilis nehodej - dosah budou mit podobnej a navic by nas tam asi casto rusili cizi hovory.
Svata
Noo v Nemecku a Rakousku pouzivaji kanal 2 subton 0.. co kdybychom byli evropsti? ![]()
Myslim ze by bylo dobre se drzet toho jak to vymysleli na GC.com:
Do you have an FRS/PMR channel to find out if other Geocachers are in the area?
Yes. The community has decided on channel 2 as the primary for both FRS and PMR, and 12 as the alternate FRS (Family Radio Service) channel and 8 for the alternate PMR (Europe). FRS and PMR radios are longer distance walkie talkies, like the Motorola Talkabout.
Subton na GC.com neresej - takze zrejme 0, ma vsak tu nevyhodu, ze te rusi kdokoli na kanale…0 totiz znamena ze mas subtony vypnute-takze slysis vsechno co se deje na vsech subtonech.
Zdravím, díval jsem se po nějakých PMR vysílačkách a všude udávají 446MHz, tak jsem se chtěl jen zeptat, jestli tím Zdeněk myslel to samé když psal 460MHz?
Jo jo Zdenek myslel PMR 446Mhz ![]()
Mel jsem na mysli pasmo 460 MHz, samozrejme je sdilene kanaly jsou od CTU urceny v oblasti 446 MHz. Je jich celkem malo a proto aby se jednotlivi uzivatele podelili o jeden kanal, jsou zavedeny subtony, resp. subkanaly.. Pokud je na kmitoctu nejaky aktivni signal nemel by vysilac spustit pri zmacknuti PTT a mel by vyckat do skonceni vysilani na tomto kmitoctu. Samozrejme pri volbe jineho subtonu se obe stanice neslysi z vyjimkou subtonu 0 jak vyse naznacil Svata. Prave v nekterych oblastech jsou nektere kanaly celkem vice pouzivany a proto je treba najit nejaky volnejsi. Myslim ze treba v Praze na nekterych kanalech bude celkem zivo. Urcite by to stalo za to sebou PMR nosit.
PMRka máme též (na Grolovu radu Cobry, jsou mooc sympatické) - takže jak se dohodnem, jaký kanál a subkanál budeme používat??
Subton 0 ma jiste svoji logiku, protoze ne vsechny PMR maji podporu subtonu.. treba zrovna ty co jsem si koupil ja,ze:-D
Ja bych navrhoval ten kanal 2 nebo 8 - aby to bylo jednotne s ostatnimi zememi, jenom si nejsem jistej s tim subtonem, zda si nejakej vybrat, nebo ho nepouzivat - pokud pouzijem 0 bude nam tam casto nekdo prolejzat…
Obávám se, že takhle se nikdy nedohodnem. Navrhuju kanál 3 a sub kanál 33 dobře se to pamatuje a na displeji to pěkně vypadá… ![]()
Groulo vem PMR Cobry sebou do geohospody. Skusime jak si budou rozumnet s tema nasima. Priklanim se k subtonu 0, strejne v tom pasmu nebude zase tak velky provoz, aby dochazelo k ruseni. Vice vyresime osobne. Tak v patek navidenou! Z.
he he pride mi, ze sa riesi vec, ktoru nikdy nevyuzijete, ale sranda musi byt ![]()
Nahodou, Samane, kdo si hraje, nezlobí. Už jsem doma zasondoval v rozpočtu - stejně budeme potřebovat vybavení na babysitting malých cacherů, což některá popisovaná zařízení umí … . Máte někdo tip na dobrý zdroj takových hraček pro velké kluky?
Nechapu, proc bychom nemohli pouzivat kanal2 subton 0, kdyz ho pouzivaji geocacheri vsude jinde?
A pro lepsi zapamatovani si muzes vytisknout toto http://img.groundspeak.com/user/139722_600.jpg :-))))
Taky se obavam, ze to moc nevyuzijete. Radio ktere umi PMR sice mam ale uz ted vim, ze ho sebou tahat nebudu. Uz tak taham dost zbytecnosti :))
M.
Zrovna dnes jsem se byl po Cobrach ptat v Allamatu na tr. 5 kvetna. http://www.allamat.cz Momentalne je nemaji skladem, ale snad by mohly byt koncem, pristiho tydne. COBRA 725-2-VP pár včetně akku a dob. nabizi za 2 597,- Videl jsme i levnejsi modely, ale ta Cobra 725 mi pripada super.
Myslim ze to tak velky problem nebude. Koneckoncu na CB pasmu je take svolavaci kanal v Praze na 16 a pak se pro dalsi debaty preskoci jinam, kde je volneji. Takze pro zakladni pruzkm kdo je nablizku bych nechal standardni 2, alernativne 8 a pro dalsi rozhovory to pak nechal na dohode.