Dnes odpoledne jsem se stavěl na jednu tradiční microcache v jednom pražském parčíku - přiznám se že typ skrýše mne poněkud šokoval. Owner vyvrtal do živého (…a doposud zdravého) stromu díru o prumeru a hloubce filmovky a tu tam také dovedně zamaskovanou kousky kury strčil. Díra je asi 6 cm hluboká a dosahuje až k běli (tedy "živé" části dřeva stromu). Přiznám se, že kešuji 6 let a něco podobného jsem ještě neviděl a doufám že zase hoodně dlouho neuvidím…
Pochvalné logy kolegu nad skvělým ukrytím mne však bohužel vedou k velmi nelichotivému názoru na významnou část geopopulace a také na "příznivý" vliv geocachingu na naši přírodu :(.
adp:
ale zajimalo me, kterej sikula vrtal tu diru.
jen pockej, tobe ted zacnou chodit logy na lenina, protoze tam nekdo pri ceste kolem na zemi najde papir, prohlasi ze je to ztraceny logbook, posle fotku … a mas to nemas sanci se ubranit. jeste z tebe leda ttr udela blbce
Docela se divím, žes nic podobného neviděl, v Praze jsem jich viděl několik, v Plzni také. Řekl bych, že kešky to nejsou nijak nové a nevypadalo to, že ten strom přes noc chcípne. V Hradišti kámoš udělal už dávno takovouhle, teď jsem se na ni byl znovu podívat (doprovázel jsem kámoše, kteří tam ještě nebyli) a opět všechno v pořádku. S vědomím, že to jinde existuje a prostě a jednoduše jsem nikde neviděl, že by to tomu stromu viditelně ublížilo, jsem v Brně po několika ztrátách vytvořil přesně stejnou skrýš. Negativní logy se samozřejmě objevily, ale je vtipné, že nikdo si nevšímá toho, že strom je pomalovaný syntetickou barvou, protože je těsně vedle plotu a dělník se s tím jaksi nemazlil… Jedná se tady jen o princip nebo je skutečně někdo přesvědčený o tom, že to dotyčnému stromu smrtelně uškodilo ? Věříte tomu, že adekvátní běžné poškození např. ulomením trojcentrimetrové větve ze vzrostlého stromu ten strom zabije ? Budou se zakládat spolky na podporu střelby datlů ? Jaká malichernost bude vytažena příště ? :@
A proč ne ? Jedna díra v tom stromu žádnou paseku neudělá, ale aspoň je kde schovat krabka, když nejsou jiné možnosti (můj případ). Jsem ještě na fóru o geocachingu ?
radku, tohle neni hrebik ani ulomena vetvicka smrk prelomeny v horni tretine taky prezije, pripadne usmiknuty dvoumetrovy smrcek s nechanym spodnim patrem vyzene novy falesny vrcholek. ale to asi neznamena, ze to budu s klidem delat. tohle velky vrtani zvysuje riziko napadeni skudcem, pripadne zasychanim. zase zalezi, jak veliky ten strom je. no a treba se nic nestane a treba jo. tohle neni striktne o tom, ze kdyz udelam A nastane B.
jo a s tebou se hadat nechci
No já se zrovna s tebou a Michalem taky nechci hádat. Považuju to za krajní řešení a přišlo na něj až po vyčerpání ostatních možností. Je zajímavé, že kromě negativních logů se objevily i pozitivní: Takže dokud někdo nevystoupí s v Scientific American zveřejněnou diplomkou na téma "Vyvrtání díry pro filmovku v 51% vyvolává smrt stromu", tak prostě nepochopím tu hysterii v očích lidí, kteří jsou proti.
Les mě živí a poražený strom je pro mě jen kus dřeva, které je potřeba co nejlépe zpeněžit. Fascinuje mě však, když má někdo odvahu veřejně obhajovat vrtání děr do zdravých stromů. A proč tedy nevyvrtat díru do člověka, když je stejně někde trochu od barvy?
Radku, díra sama určitě nezabije, ale případná mykoza nebo háďatková infekce či spousty jiných patogenů tomu stromu moc neprospějí a třeba i zabít následně mohou… Navíc nejde o malo dírku (cca 10% prumeru kmene). Obecne považuju za volovinu vrtat díru do živého stromu, notabene v městském parčíku - svědčí to o totální neuctě k živé přírodě a okolí. Co by si o tom mohli myslet mudlové či případný správce parku, to ani nekomentuju. Navíc je to zbytečné, skrýší je v okolí dost…
No nevim…pokud se mrknu na hlavni stranku gc.com, tak tam najdu vetu "Geocaching is enjoyed by people from all age groups, with a strong sense of community and support for the environment." Marne hledam ve vrtani do zivych stromu nejakej ten "saport pro envajrment"
Myslíme si, že ukrýt mikrovku takto není úplně vhodné, zvláště uprostřed parku s mnoha možnostmi. Jasně, strom to nezabije, ale pokud skutečně pidikeš nemůžu ukrýt jinak, tak ji tam snad raději ani nezakládám, ne? Argumenty "co není zakázáno, je dovoleno" nebo "strom nechcípne, tak co" považujeme za trošku alibistické. Facka člověka taky nezabije, ale to neznamená, že budu z plezíru fackovat okolí. Jasně, žádný jasný pro a protiargument či rovnou striktní pravidlo tady asi nenajdeme, maximálně osobní pohledy - takže : podle nás tento způsob uložení svědčí spíš o neúctě a trošku i o určité neschopnosti zakladatele keše vyřešit to citlivěji, pardon …
Tvému celému textu se musím opravdu smát. Myslíš, že je normální vrtat díru do stromu? Co k tomu dodat..možná vás nakopat do pr…taky vás to nezabije…
Každopádně, až zase někde začnete vrtat do stromů, tak si nejdříve přečtěte pár paragrafů. A zapojte mozek. Ale vzhledem k tomu co tady od podobných jako jsi ty čtu, se bojím, že nemáte co zapojit.
Ač bylo dneska debat o pravidlech na můj vkus až moc, tak v tomhle případě, to v nich podle mě dokonce i dost jasně řečené je.
Nepovolené (fyzické) cache Cache, které poškozují soukromý nebo veřejný majetek, ať se jedná o přírodní nebo umělý objekt, za účelem zjištění konečných souřadnic, nebo jako způsob logování.
Ještě bych doplnil, že proti originálu ve wiki překladu chybí, "in order to provide a hiding place, a clue or a logging method."
Můžeme se pro změnu přít, jestli to ten strom poškozuje nebo ne, ale skoro bych to viděl tak (Teď už jenom osobní pohled.), že by po odstranění krabičky mělo být možné skrýš jednoduše vrátit do původního stavu, což tady půjde dost těžko.
Ani bez ohledu na pravidla mi ale vývrt ve stromu nepřijde jako vhodná skrýš.
kvůli bodu poničíš strom? vyvrtej si díru do svý vypatlaný lebky a dej si tam regularku, bude tam aspoň něco… tohle mi fakt hlava nebere. když nemám na ní místo,tak ji radši nezaložím,ne? to se v celém parčíku nenajde jedno místečko pro mrňavou filmovku?když to človku myslí,dá se schovat kdekoliv.. nemusí být jen filmovka… co tohle? jedna keška v německu…hledal jsem ji dost dlouho,kolem bylo plno růzých míst kam by se vešla i S,ale owner to udělal tak jak to je..proti tomu nic nemám…
nejde mi se vložit fotka,tak ji aspoň popíšu..malá kapsle,co nosí psi na obojku a mají v ní napsanou adresu a telefon na páníčka, omotaná zelenou páskou a pověšená na špendíku na stromku..
to je úkryt.. a ne tupohlavě vrtat do živého stromu díru jako vrata…
urazit dotyčnému pracky..
Ono to z domova od počítače taky vypadá trochu jinak a lépe se to soudí… Odsoudil bych to úplně stejně jako Vy, ale přitom jsem to na místě až tak zle neviděl.
Za sebe musím říct, že jsem jedním z těch, kterým se úkryt docela líbil a v logu ho pochválili, protože to bylo uděláno pečlivě, nebylo to v žádné přírodní rezervaci, ale spíš v takovém tom "dva stromy mezi domy" a strom vypadal, že na to ani zdaleka nedojede (jeden horší "argument" než druhej vim, ale je to spíš podvědomé). Popravdě bohužel netuším, co to stromu (ne)může udělat a je pravda, že když tim svoji hlavu zaměstnám i na relativně krátkou dobu, dojdu k závěru, že to není to pravé ořechové.
Takže - sypu něco popela i na svoji hlavu a myslím, že kontaktovat v té věci vlastníka, či v další instanci reviewra by nebylo od věci (Bylo učiněno jinak než v logu?). Všichni děláme kraviny a být na ně přátelsky upozorněn ti chytřejší většinou ocení a snad se i pokusí je v rámci možností odčinit.
Ostatně, chtěl bych se zeptat i na samořezné šrouby, hřebíky a spol. - jak to strom (ne)snáší? Asi o nic líp, že? (takové keše samozřejmě také jsou)