Tampermonkey zablokován ve Firefoxu

Dnes ráno jsem s překvapením zjistil, že Firefox mi zakázal některé doplňky a mezi nimi Tampermonkey, takže nefunguje GClh II, GME atd. Je to asi záležitost poslední verze 66.0.3, ačkoliv dle informací z Mozilly by to tak mělo fungovat od verze 57.

Google k tomuto vyhazuje příspěvky na fórech staré několik hodin. Nešťastné. Chápu, co k tomu Mozillu vedlo, ale spíš sympatizuju s příspěvkem:

Seriously, why does Mozilla feel like they need to babysit our browsers? I expect that shit from Google. Not Mozilla. Mozilla was always the browser that lets you do whatever you want to do.

EDIT: podle některých zdrojů to vypadá na chybu na straně Mozilly - expirace jejich certifikátu používaného k podepisování. To dává víc smysl, přišlo mi divné, že by na podepisování nebylo připraveno najednou tolik add-onů, včetně např. uBlock origin. Takže je nutné jen počkat, během víkendu to snad v Mozille dají dohromady.

Chyba na straně Mozilly: https://www.reddit.com/r/firefox/comments/bkhtv8/heres_whats_going_on_with_your_addons_being/

Každopádně jestli revieweři používají *Monkey skripty, tak fronta ke schválení dál utěšeně poroste.

Česky zde.

After about 6 hours, they seem to have a fix but still need verification. The workaround that I like best requires careful manual editing of extensions.json in the profile folder. I don’t remember who suggested it first but it was likely on reddit.

Shut down Firefox

Open extensions.json

Rreplace all instances of “appDisabled”: false to “appDisabled”: true

Replace all instances of “signedState”: -1 to “signedState”: 2

Save and start browser

Disable and re-enable all extensions in about:addons

zkusil jsem citovaný postup, funguje.. originál v diskuzi

Prosím, nešel by ten návod nějak počeštit...?

Sundalo mi to taky několik doplňků. :-(

I když možná to dám i z angličtiny, jestli je to jen ten citovaný kousek...

Mě to prozatím funguje bez nějakých oprav.

mpik: možná máš ESR, Nightly nebo Developer verzi? Nebo zpožděný čas v počítači? ;)

miki6: díky za postup, také potvrzuju, že funguje. Pokud to budete dělat, rozhodně nejdřív zazálohujte celou složku c:\Users\<jméno>\AppData\Roaming\Mozilla\ (při vypnutém Firefoxu).

Jinak mě stačilo pouze předělat “appDisabled”:false na true (těch bylo 20), “signedState”:-1 se mi tam nevyskytovaly.

Po náběhu Firefoxu všechy předtím vypnuté add-ony fungují, Disable and re-enable all extensions jsem neprováděl, zjevně není třeba. Juchů! :)

Čas mám aktuální, FF 66.0.3 a tváří se že je aktuální, instaloval jsem ho loni v létě normálním způsobem na čisté windows a od té doby se jen aktualizuje. Tampermonkey funguje, ostatní doplňky taky. Prozatím.

Mám vícero počítačů, doma i v práci. Zlikvidovalo mi to doplňky/rozšíření jen na tom jednom v práci,  kde jsem neměla zakázané automatické aktualizace Firefoxu.

Asi to není všude, s aktualizací FF to zřejmě nemá přímou souvislost. Ale Mozilla to snad opraví,

Taky mám aktuální verzi 66.0.3. Nicméně vysvětluju si to tak, že to není otázka aktuální verze, ale jakési jiné komunikace v pozadí, která možná s nepovolenou automatickou aktualizací neprobíhá.

Ale pokud se mýlím a zanedlouho se mi to blokne i na zbývajících třech firefoxech, dám vědět s pokorným přiznáním pokořené pýchy. :-) (Ještě jedno slovo od P a bylo by jich pět.)

Česky přímo od Mozilly:

https://www.mozilla.cz/zpravicky/firefox-kvuli-chybe-vypina-doplnky-mozilla-pracuje-na-rychle-naprave/

Díky

Přijde mi, že to šmahem zakázalo všechny doplňky, mně třeba i Adblock.

Přijde mi, že to šmahem zakázalo všechny doplňky, mně třeba i Adblock.

Ano, všechny. Viz linky výše.

Určitě to nesouvisí s aktualizací, protože mi to zrušilo včera večer doplňky na mobilu a přitom mám aktualizace na Google play zakázané.

Určitě to nesouvisí s aktualizací, protože mi to zrušilo včera večer doplňky na mobilu a přitom mám aktualizace na Google play zakázané.

To mám na mobilu zakázáno u všech aplikací a je to k ničemu. Některý se mění, jak se jim zachce, furt něco po nějaké aktualizaci nefunguje.

Ještě jestli není potřeba zakázat aktualizace i u těch doplňků v mozille... Nevím, zkouším jen tipovat.

A nebo jiné nastavení firewallu pro Mozillu?

Porovnám to v pondělí s tou pracovní bednou.

Psal jsem už dopoledne ;-)

Naběhlo mi vše samo včera během dne, asi někdy odpoledne, už nevím...

Tady je vysvětlení a postup, aby se vám to spravilo samo taky.

Aha, tak mně tady na tom kompu nic nabíhat nemuselo, protože jsem doma ani o nic nepřišla, takže až teď koukám, že studia mám povolená už od instalace. :-)

Tak se omlouvám za plané nástřely.

Tak už byla vypuštěna oprava nejen pro studie. Před chvílí jsem provedl aktualizaci na 66.0.4 a vše běží jak má. :)