Jak testujete stav nabíjecích AKU, hlavně kapacitu článku ?
Dělá se nějaká nabíječka, co tohle dokáže otestovat ?
Ta moje současná má jen zelenou LED a to není úplně ideální ![]()
Jak testujete stav nabíjecích AKU, hlavně kapacitu článku ?
Dělá se nějaká nabíječka, co tohle dokáže otestovat ?
Ta moje současná má jen zelenou LED a to není úplně ideální ![]()
A co mrknout na thread Baterie - best of http://www.geocaching.cz/forum/viewthread.php?forum_id=9&thread_id=12275 ?
Zalezi jake clanky mas na mysli. Pokud AA (tzn. tuzkovky), tak doporucuji nabijecku IPC-1. Vzdycky, kdyz mi vydechne GPS, tak davam akumulatory do nabijecky a davam je na program DISCHARGE s tim, ze si zvolim vybijeci proud 250 nebo 350mA. Po uplnem vybiti nabijecka prejde sama do programu CHARGE a nabiji proudem 500 nebo 700mA. Kapacitu zobrazuje prubezne (vcetne dalsich udaju - cas, aktualni proud, celkova kapacita, atd.). Uz se tady ta nabijecka hodne resila na foru, takze byt tebou, spis se zactu v prislusnem tematu:
http://www.geocaching.cz/forum/viewthread.php?forum_id=9&thread_id=12275&sort=&rowstart=0
Mohu potvrdit, lepsi nabijecka v tehle cenove kategorii neni
Jo, to jsem se v tom vlákně o bateriích dočetl taky.
Má i přípojku na auto ?
A jaká je typická doba nabíjení cca 2000 AA článku ?
Autoadaptér se dá přikoupit za cca. 150Kč
Adapter se k tomu urcite dela, ale nevim zda je v zakladni vybave. Cas nabijeni je podle nastaveneho nabijeciho proudu.
Nabijeci proud umi (podle verze) az tusim 1800mA. ale to uz hodne prehriva clanky. Realne pouzitelny je 500-700mA, tak si to spocti.
Autoadapter se da dokoupit, hojne ho vyuzivam a funguje bezvadne.
Zdar kolombo,
já jsem si ji taky koupil a funguje bezvadně…, nabíjí asi přes 3h, nabíjím max. proudem 700mA. Poté co jsem si ji zakoupil jsem zjistilm, že polovinadobíjecích baterií co jsem používal měla poloviční kapacitu a šla do šrotu…
Jinak v Liberci ji mají tady a je včetně autoadaptéru. Mají rovněž osobní vyzvednutí. Já ji taky mám odtud…
http://www.ledshop.cz/nabijecka-nimh-fk-technics-ipc-1l-autoadapter~z2114.html
Pozor obecne na ten model s oznacenim L jako lite, protoze je to odlehcena verze, ktera nedisponuje tak sirokym nastavenim vybijecich/nabijecich proudu.
Nabijecka + brasna + 4x AA + 4x AA + taska + redukce na C/D:
http://www.softcom.cz/produkt/nabijecka-fk-technics-ipc-1-pro-nicd/nimh-aa/aaa-aku-4x-aaa-4x-aa/?flist=1
Nabijecka do auta:
http://www.softcom.cz/produkt/adapter-do-auta-pro-nabijecky-fk-technics-/-voltcraft-ipc-1/?flist=1
Verze L Voltcraftu nabíjí maximálně 700mA, vybíjí max 350mA. Přeci jen lepší (ale také o cca 300,- dražší) je nabíječka MAHA MH-C9000. Jednak má daleko přívětivější ovládání a podsvícený displej, ale hlavně teplotní čidlo je samostatné pro každý slot (u Voltcraftu je společné vždy pro 2 sloty). MAHA umožňuje nastavit jakoukoli kombinaci vybíjecího a nabíjecího proudu pro každý slot samostatně. Má i několik dalších drobných plusů proti Voltcraftu. Mám oba typy, Voltcraft "bez L", ale ten již delší dobu leží nepoužíván ve skříni, MAHA mi přeci jen vyhovuje daleko lépe i když zprvu jsem na Votcraft nedal dopustit.
No MAHA zase nema zobrazeni vsech udaju pro vsechny sloty zaraz. Dale nema v baleni 8 kusu, ale jenom 4 kusy akumulatoru, nema brasnu a redukce na C/D. Takze ten cenovej rozdil bude o dost vyssi, nez 300 Kc.
Já bych jako další rozdíl viděl i adaptér na nabíjení monočlánků, který u L verze není ![]()
Kapacitu článků je ideální testovat vybíjením proudem který odpovídá proudu reálného zařízení ve kterém pak články fungují, s tím že si i nastavíš min. napětí do kterého se články vybíjí. Pro testování článků provozovaných s GPSkou IPC nabíječky rozhodně vyhoví. Pro články ve svítilnách ale už nemají dostatečný vybíjecí proud; tam bys musel použít něco výkonnějšího…třeba modelářské nabíječky, které mají vybíjecí proudy kolem 5A (Robbe Duo Power 8S-EQ, Graupner Ultramat 16,..)a ceny taky trochu jinde.
A co tahle nabíječka ?
Nabíječka BC-450 s individuálním řízením každé šachty
kolombo: to je takovy nejmladsi braska z rodiny IPC-1, osobne by me vadilo tohle:
Kdyz mi vydechne GPS, tak vkladam clanky do nabijecky a volim DISCHARGE, aby se opravdu baterie poradne vybily (vzdycky jedna z nich je skoro na dne a v druhe jeste neco zbyva).
V kazdem pripade ta BC-250 je lepsi, nez jakekoliv radoby rychlonabijecky od GP, HAMA, apod.
EDIT: tak beru zpet, to co jsem psal se tyka BC-250, ta BC-450 umi vybijet, ale ma zase napevno nastavene proudy - nabijeci 450mA a vybijeci 200mA. Takze chybi nemoznost ovlivnit rychlost nabijeni - kdyz kuprikladu specham, soupnu si tam klidne 700mA ci vice, atd.
Kdyby me zalezelo opravdu na kazde korune, tak bych si nasel nejlevnejsi verzi IPC-1L.
Poptal jsem ve své oblíbené elektře nejvyšší model, tu 450tku tam má skladem furt.
Uvidíme, kam vyjde cena.
Rad bych neco upresnil. Jelikoz je v nadpisu vlakna zmineno testovani, tak je spise potreba pro tyto ucely pouzit mod TEST a ne DICHARGE (u IPC-1). Zminena kapacita u DISCHARGE ukazuje kolik nabijecka do baterie "nacpala" pri dobijeni, aby baterie byla nabita. U TESTu to probiha tak, ze se baterie nejdrive nabije a pak vybije (nakonec zase nabije), ale na konci se zobrazi kapacita zmerena pri vybijeni - takze vlastne kolik je baterie schopna vydat, coz nas zajima. Doufam, ze se nepletu. H.
gepees: tak to je samozrejme pravda to s tim modem TEST - proste nabijecka nabiji/vybiji do te doby, pokud je tam nejaky realny narust kapacity. Tento mod se pochopitelne hodi u neznamych clanku, pripadne clanku nabijenych v beznych nabijeckach. Pokud nekdo pouziva svoje akumulatory, ktere dava DISCHARGE s automatickym CHARGE a potom si je vybije do nuly (coz u GPS docilis behem jednoho dne), tak je zbytecne to davat na funkci TEST.
s474n: To se pletes, to je REFRESH - ten TEST funguje tak, jak píše gepees - teda teoreticky, já ji ještě nevyzkoušel - když se mi zdá, že je ten článek v pr.., udělám TEST jen tak jazykem a pak baterku soupnu právě na refresh a počkám, na jakou kapacitu se dostanu..