Zdravím kolegy a přicházím s nabídkou: v uvedená data jedeme autem do Rumunského Temešváru. Zatím jsme 3, sháníme ešče čtvrtého. Jsme brňáci, takže odjezd vidím na půlnoc z 18. na 19.3. z Brna, návrat v nedělu, dřív než ve 20 asi těžko, ale určitě před půlnocí. Cestou zpět je v plánu zobnout 6 států/den (ROM, SRB,HUN,SVK,AUT,CZE) - pro statistikáře. Upozorňuji, že Rumunsko je mimo šengen a je tedy nutné mít cestovní pas, OP nestačí. Reakce buďto sem nebo přes SZ. Díky
technický dotaz: fakt cestovní pas? s cestovkou jsme jeli jen na OP
PS: budu přemýšlet… zní to lákavě, byt hodně náročně, tam a zpět za dva dny…
Jasně že jen OP, dyk je to Evropská Unie…
no právě… ale on tam píše že není v šengenu, takže cestovní pas… jsem z toho volaký jelenovitý tedka…
Ohledne nutnosti pasu v rumunsku…
Je v EU, takze neni problem s rumunskem. Problem je Srbsko, ktere neni EU.
Jasně, v Unii jsou, ale to je Anglie taky a jak jsem se nedávno s překvapením doslechl, taky se tam nedá dostat jen na OP. Podstatný je šengen a tam rumunsko ani bulharsko nejsou. Pokud jste se tam někdo na OP dostali, je to pro mi překvapením a zkusím tedy prolustrovat další weby. Samozřejmě, pokud máte zkušenost, nebudu ji vyvracet, ale jak řikám: mám z toho systému teď oči větší než hlavu.
Šengen ale znamená jen to, že na hranicích nejsou trvalé pasové kontroly. Na OP jde cestovat po celé Unii. V Rumunsku jsem byl na OP několikrát a nikdy problém nebyl.
P.S.: S tou Anglií - teda už si moc nevzpomínám, ale byl bych přísahal, že jsem tam taky byl jen na OP… ale to už jsou tak 3 roky.
EDIT: Do Srbska samozřejmě pas.
Opravdu stačí OP, před několika lety jsem si udělal výlet z Maďarska. Na hranicích jevili zdvořilý nezájem. Jel bych, ale zítra vyrážím na týden lyžovat do itálie.
Tož díky za upřesnění Arnemu aj ostatním, vzhledem k tomu Srbsku nakonec ten pas budeme potřebovat tak jak tak, ale to rumunsko mi tedy překvapilo, že bere OP. Díky za tuto info.
Dá. Nejsou v Schengenu (protože nemají společnou hranici), ale na OP jsem tam dvakrát letěl. Pas totiž nemám.
Jinak to zní pěkně, ale cpát se na to místo nebudu.
Tak v současnosti už mám jednu zájemkyni, se kteru jsu téměř dohodnut a pokud to nedopadne, je na forhontě druhý, kdo řekl, že by 100%jel. Takže už to vypadá, že nabídka končí. Zámek ešče nedávám, kdyby se někdo chtěl pobavit ešče o tom šengenovém systému (nejen pro rumunsko), ale večer zamču.
Byl jsem nedavno v Rumunsku i v Anglii a oboji na OP.
Tak jo, kolegové, už je ruka v rukávu, každá sedačka už má svůj zadek. Zamykám.