Chtěl bych Vás poprosit o tipy na kešky s vojenskou tématikou (muzea, technika..), ale především o kešky u nejrůznějších pomníčků a památníků obětem všech možných konfliktů.
Nevlastním detektor a nevykrádám hroby B) jen mám spolu s partou kamarádů z celé republiky takovou zvláštní úchylku
většinu volného času travím mapováním těchto VPM (vojenských pietních míst), jakou koliv cestu napříč republikou přizpůsobuju mapování a proč nespojit příjemné (geocachin) s užitečným (mapováním).
Vždyť právě mapování VPM mě ke GC přivedlo.
Díky za tipy na VPM v celé ČR, případně i v zahraničí pokud mají vztah k našim občanům.
[cache]GC1BXD7[/cache]-Lahovicka tragedie, pomník květnu 1945
U nás můžu určitě doporučit krabičku [cache]GC1BA1B[/cache], která se nachází hned vedle památníku zmíněné události.
keše ze série Čest jejich památce v Brně,
hned první je [cache]GCWAW4[/cache]
[cache]GC14WC8[/cache] - Military cache - skvělá, lehká multina, [cache]GC1958N[/cache] - B-17 G Flying Fortress - mikro u pomníku v Liticích.
GC1NY14 - mezi Benešovem a Vlašimí, památník setkání dvou sovětských armád během II. světové války
V Praze bývala GC11E0W, Pomník padlým, ale už je bohužel archivovaná.
Dovolím si tedy udělat reklamu také na jednu svou multi - těch VPM najdeš na její trase hned několik
- [cache]GC1CFAE[/cache]
Tak to přijeď k nám do Východních Čech. Tady to bylo kolem roku 1866 jedno velké bojiště a máš tu hned několik sérií - např. kolem Chlumu u Hradce Králové Pomníky bitvy u Hradce Králové (např. [cache]GC1E55Q[/cache], těch bylo celkem 22), nebo u Trutnova série Po stopách války 1866 (např. [cache]GC1NR3T[/cache], nebo třeba u Náchoda je to několik kešek jako třeba Válečný hřbitov [cache]GC1Z8YW[/cache], Myslivec [cache]GC1J6A0[/cache], Dobenín [cache]GC1VW11[/cache], Leon Huacanan [cache]GC1CG4A[/cache], Bitva o Náchod [cache]GC1B381[/cache] nebo moc pěkná Álej mrtvých duší [cache]GC17TGM[/cache].
A to zde ještě neuvádím spousty kešek kolem Chlumu (Bojiště Chlum, Svíb 1866, Álej mrtvých a další. To bych tu psal ještě zítra ![]()
ještě přidám [cache]GC1FRFV[/cache] na kterou se pořád chystám a ne a ne s k jejímu odlovu dostat:)
Takových je spoustu B) Nejvíc bych vyzdvihnul sérii "Špiónem v Josefově" ([cache]GC13TD1[/cache], [cache]GC13TDJ[/cache], [cache]GC13TDK[/cache], [cache]GC13TDP[/cache] a [cache]GC13TDQ[/cache]). Je to záležitost tak na celý den minimálně, ale stojí to za to. Ale i třeba na Vysočině jsou skvělé Napoleonské:
[cache]GC16NEY[/cache] - Napoleonuv lazaret
[cache]GC12BKV[/cache] - Bitva u Stoku - r.1805
Popřípadě mě ještě mile překvapila tato multi v Praze:
[cache]GC1P9KG[/cache] - Protiletadlovy kryt v Sarce
A tuhle ještě odlovenou nemám, ale mám jen dobré reference:
[cache]GC1KEX0[/cache] - Velke napoleonske putovani Prahou
Vida, a já si říkal, že nemá cenu sem Špiona, protože není úplně tak o pomníčcích, jako spíše o pevnosti
I když v Josefově narazíš na pár pomníčků, ale hlavně na pevnostní vojenský hřbitov, kde byli pohřbeni vojáci z různých válek…
Myslím, že jsi zbytečně skromný - pokud mají rádi vojenskou historii, pak je tvá série jasnou volbou ![]()
Tak za Liberec:
[cache]GC1NPG1[/cache] [cache]GC213MG[/cache] [cache]GC1FGNA[/cache] [cache]GC1K23R[/cache]
Namátkou z mého okolí se mi vybavuje:
[cache]GC12P7Z[/cache] Hříškov 1945 (obětem boje o lesní muniční sklad)
[cache]GC1M2ZX[/cache] Pád americké létající pevnosti B17
[cache]GC19D4M[/cache] Crash site of 1/Lt. Oskar Ridley
[cache]GC1J22W[/cache] Výsadek paraskupin / Památník Arnošta Mikše
[cache]GC1HBNK[/cache] Plečnik v Lánech (jedna zastávka je Plečnikův pomník obětem 1. světové války)
Tak jsem se porozhlidl do 10 km od HC a krom uz jmenovanych romanem pridavam tyto:
[cache]GC1VECE[/cache] Bohdasinsky pamatnik
[cache]GC1TCEA[/cache] Silver A - Pomník obetem 2. sv. války
[cache]GC1MNN2[/cache] MiG 21 R
[cache]GC1P911[/cache] Pomniky padlym na Machovsku
[cache]GC1PKQB[/cache] Hromadná šachta
[cache]GC1B381[/cache] Bitva o Nachod
[cache]GC1P7YV[/cache] - tihle britsti a kanadsti kluci sice nikde pamatnik nemaj (krome hrobu na Olsanech), moje pripomenuti jedne valecne tragedie na zapade Cech…
Cizi kese sem davam a na svoji Bukovou horu [cache]GCYKYY[/cache] bych zapomnel ![]()
Není to jen o pomníčcích, vojenská historie mě zajíma i jako celek. Takže klidně přihoďte i tip na bunkřík, vojenské muzeum, bývalá kasárna…
Na mapování VPM jsem se dal proto, protože v okolí není žádný klub vojenské historie. Časem se prostřednictvím internetu dalo dohromady pár podobně postižených:) a zvrhlo se to do dnešní podoby, kdy na stránkách projektu prezentujeme bezmála 15 tisíc válečných hrobů, pomníků, pamětních desek, památníků, kolumbárií, osarií … ![]()
Díky všem za tipy, budu rád když budou přibývat další a i díky Vaší pomoci jednou budeme mít zmapováno "všech" 70.000, 80.000 či 200.000 VPM, které v ČR podle nejrůznějších zdrojů jsou.
A pochlubíš se webovou adresou vašeho projektu? Docela by mě to zajímalo ![]()
V ostravě jich taky pár je.Když bude mít zájem tak mi pisni SZ ![]()