Po dlouhém přemýšlení jak upravit svoji fotovýbavu jsem se rozhodl prodat tento skvělý objektiv a nahradit jej ohniskem 24-70/2,8 L od canonu… Světelnost 2,8 po celém rozsahu zoomu, použitelný na fullframe/kinofilm i na malé čipy zrcadlovek, filtry 77 mm… odolná konstrukce proti prachu i vodě… k objektivu přidám sluneční clonu… nabídněte cenu do mailu mirotiro (a) geocaching tecka cz Vyzkoušení samozřejmostí, preferuji osobní předání v Plzni či Praze, možná domluva na poštu…
No nevim, nechci ti do toho kecat ale otazkou je, jestli takhle tu vybavu vylepsis. On ten Canon je prakticky stejnej a jeho jedine vyhody jsou v tom, ze je drazsi, vetsi a tezsi …
o trošku… jde mi o těch 24 místo 28… jsem si zvykl na 28 a po přechodu na C 30D s cropem 1,6 mi to docela vadí… každej milimetčík dobrej, ale uvidíme… aktuální nejvyšší nabídka je 10.000
Kompletne prejit na "L" ?? A proc ?? Kvuli image, protoze maji cerveny krouzek a velke cervene "L" ?? Navic konkretne 16-35 se zrovna moc nepovedl …
Nebudu ti uz dal motat hlavu ale podle me je jedinou vyhodou "L" jejich mechanicka konstrukce, jinak nejsou o nic lepsi (ale ani horsi) nez cokoli podobneho …
No, posledni asi 2 roky moc nefotim a treba se neco zmenilo … ale despekt k Lkum myslim rozhodne neni na miste. Muzes zacit uz zminovanou kontrukci, pres parametry az po opticke vlastnosti … nevyhodou je vetsinou hlavne cena …
Sahal jsem sice hlavne po delsich sklech, ale otestoval jsem na svem tele (staricka 350D) mnoho skel L vs Canon "not-L" vs. 3rd party … a vetsinou L byly nejlepsi (nekdy vyrazne, nekdy neznatelne)
BTW: a zrovna mechanickou stranku zpracovani skla bych nebral na lehkou vahu … u "plastaku" se dost casto postupne zhorsujou opticke vlastnosti skla, pokud se k nemu nechovas zrovna predpisove (coz se mi asi nikdy nepodarilo ;)) … a zatimco 70-200 L ma na sobe par vrypu, skrabancu apod. Tamron 28-75/2.8 (jinak moje velmi oblibene sklo) je po 2 letech mekky temer jako pravy Canon setak ;)) (a to musim rict, ze to Lko dostalo asi vice ran nez kterykoliv jiny objektiv, ktery jsem kdy mel nebo mam … vcetne zasahu hokejkou pri foceni Komety )
Jinak je to cele jenom flame podobny Linux vs. Windows … kazdy ma svoje preference a pro kazdeho jsou jine parametry tema nejdulezitejsima. Ale pokud mas prachy a nepreferujes hmotnost (a nekdy velikost) na ukor celkove mechanicke kvality, tak si myslim ze Lkem neudelas chybu (i kdyz uznavam, ze nekdy sklo za zlomkovou cenu udela stejnou sluzbu).
drastak: Jasne, nechci z toho delat obvykly flame ale rekneme, ze mam vyzkousene opravdu leccos (neni jedina zrcadlovka, ktera by mi neprosla rukama a z objektivu asi 95% a to nejen Canon) a muj zaver je jasny - v dlouhych sklech je Canon velmi silny ale kdyz potrebujes sirokac, nebo slusny zakladak (a je jedno, jestli na FF nebo na APS), tak tady je Canon velmi, velmi slaby a to plati i pro "L". Nedavno jsem porovnaval napriklad 17-40/4 L s trikrat levnejsi konkurenci a vysledek byl jednoznacny - a to v ostrosti, aberaci i prenosu kontrastu …
Jinak jasne, ta zminovana 70-200/2,8 L je vyborny sklo ale taky to neni nic vyjimecnyho, protoze objektiv tohoto typu maji dobry skoro vsichni vyrobci. Ono taky bodejt by ne, za ty penize …