Mám Legenda, TOPO 50 v. 3.0 (2007) a MapSource (6.12.3)
Cituji návod:
Na nezpevněných komunikacích (lesní a polní cesty), cyklotrasách a turistických značkách se spočítá navigace k cíli pouze přímým kurzem což mě neskutečně sejří. Při GC potřebuju routing jakožto cyklogeokešer právě po takovýchto cestách, necestách a ne po silnicích první třídy.
Jak na to? Přemýšlel jsem o updatu mapsource na 6.12.4 ale po automatické aktualizace se to vyhroší s chybovou hláškou "Invalid Parrameter Command".
Co update TOPO 50 je nějaký ? Platí se za to ?
Nechce se mi to otrocky naklikávat desítkami trasových bodů a ty pak znovu otrocky spojovat do tras abych routing měl.
K čemu je aplikace Garmin nRoute a jak ji donutím aby komunikovala/ tahala data z mapsource a ne z GPS.
No pokud máš starého černobílého Legenda, tak v první řadě zapomeň na routing přímo v terénu. Ta gpska to neumí. Zbývá tedy maximálně příprava trasy v PC nebo připojit k gps třeba notebook a použít nRoute.
Co se týče routování po turistických znackách, to myslím neumí ani nejnovější TOPO Czech v.1 a verze mapsourcu na to nemá vliv.
nRoute je program právě na to tahání aktuální polohy z GPS a hlasovou navigaci včetně routování. K čemu potřebuješ tahat do něj data z mapsourcu a jaká?
Ano jedná se o Bédův Legend a je divné že pokud si v MS vytvořím 2 body AB (řekněme napříč Brnem a dám spočítat trasu) vyplivne mi to naroutovanou trasu z bodu A do bodu B přec cca 150 pojmenovaných vypočtených waypointů a takto se to také do Legenda odešle a v něm trasa správně zobrazí. Jenže problém je asi ve spuštění navigace po takto vytvořené trase, že každý waypoint se nerovná každému odbočení z přímého směru tudíž mezi vypočtenými waypointy pořád nefunguje routing v reálném čase. Chápu.
Takže na to bych právě musel na kole vozit notebook na něm aplikaci nRoute a navěšenou GPS a tím bych vlastně získal routing v reálném čase.
Ale jo, to by mělo jít. Měla by se snad také uložit trasa (route) zahrnující tyhle body a když zmacknes v menu routes tlasictko navigate s oznacenou trasou, bude ti to ty body při projetí automaticky přehazovat na další. Použitelné to je, ale plnohodnotný routing z mapy to bohužel není Žádné přepočítávání trasy, upozorňování před odbočkou a šipka bude vždy ukazovat vzdušnou trasou.
ještě takový poznatek všiml jsem si že TOPO 50 v 3.1 už umí navrhnout trasu alespoň podle cyklostezek což v 3.0 ještě neměla.
Jěště další nablblý dotaz : Dá se někde v MS (nebo v jiném softu) zobrazit celkový podélný profil navržené tratě s nějakou jednoduchou křivkou (grafickým znázorněním) převýšení ? Ať to pořád nemusím lušit z vrstevnic ?
S routováním je to tak, že ani TOPO CZ 1.2 neumí routing po pěšinách, tzn. po čárkovaně vyznačených a barevných turistických cestách.
Nejde to ovlivnit ani nastavením parametru "Chodec".
Dovolim si oponovat, opravdu nejde routovat po "pěšinách"? To se mi nejak nezda, ja jsem si svou TOPO CZ 1.2 upravil (odporuje to sice lic. podminkam, ale pro me je to vylepseni funkcnosti) a routing mi jde…
Po barevnych tur. trasach routing jit nemuze, nebot na zakres do mapy jsou pouzity typy polyline, ktere nespadaji do skupiny roads a tudiz po nich routovat nejde (Cervena-International boundary (0x1e, polyline), Modra-Oil or water pipeline (0x28, polyline), Zluta-Shoreline of water body (0x15, polyline), Zelena-Marine hazard (0x2b, polyline) a Cyklotrasy-County/parish boundary (0x1d, polyline)).
Tak to je k routingu, proc neco routuje a neco ne
No je mozny, ze tam neni "uzel" tzn. neni spojeni mezi cestou a pesinou. To je taky casta chyba na mapach…
Jinak je opravdu mozne, ze origos neroutuje po pesinach, ale to by me pripadlo divne. Napis mi odkud a kam jsi delal ten track vyse (souradnice) ja to testnu na upraveny mape…
Uzlem to není, zkoušel jsem to i na přímých čárkovaných pěšinách. Pak se to kolmicemi přilíplo na nejbližší plnou cestu (i když v popisu byla nezpevněná) a pak zase kolmicí vrátilo zpět na tu samou čárkovanou pěšinu. Tohle co jsem "sejvnul" je náhodné místo někde na Hostýnských vrších, přesně nevím, ale chová se mi to tak všude. V nastavení routingu mám pochopitelně "Chodec".
Předpokládám, že sis tu svoji mapu uživatelsky "o-TYP-koval", ale to přece na routing nemůže mít vliv. Pouze na charakter zobrazení. Nebo?
---- je oznacena Cesta, ktera ma typ Time-zone (0x19, polyline), tak to je jasny…
Ted jsem na to kouknul, a ja mam predelany ctverec okolo HK (pretypoval jsem cesty a proto mi to tam jde…
Nikde jinde to ale nefunguje…
Tak jsem hodil mylnou informaci, ale nevim proc to takto tvurce mapy pojal…
Potom je mozna lepsi udelat kvalitni routovaci Atlas (i s pesinama) a TOPO udelat jako transparentni nad touto routovaci mapou…
Takovyto hybrid je nanic…
Jinak TYP je na "zkrasleni" mapy, nema na fci routingu vliv…