řekl bych, že poslední dobou ubývá vkládání do keší. Přijít, najít, otisknout razítko do logbooku a honem za dalším bodíkem. Ownerovi při logování na netu napíšem akorát "díky za keš"…to mu musí stačit. Myslím si, že se z geochachingu pomalu stává hon za body a vytrácí se jedna z podstatných součástí celé této HRY NA POKLADY. Nebo jsem infantilní romantik?
P.S. že by plná keška patřila už jen do : http://www.youtube.com/watch?v=_vSWSXaAyP4
Jsi infantilní romantik
V keších je čím dál tím míň zajímavých věcí, a když, jsou tam jen zkraje jejich existence. A přiznám se, že ani já už netahám po kapsách maličkosti na výměnu. Ovšem něco jiného je, když vyrážím s děťátky. To se naopak měnit musí, když je co. "Autíčko z kešky" je pro tříletého Vavřínka pojem! A má jich plno! Ovšem poslední kořist - velký žlutý naprosto nepoškozený autojeřáb Bruder máme od kontejneru na plasty :D:D:D Ani si netroufám domyslet, jaké životní ponaučení mu tento nález vštípil!
Tak pro mě geocaching není hon za body a stejně takřka nikdy nedělám trade.
Když je v keši CWG, tak směním za svoje. Když v ní není, ale stejně se mi líbila, tak ho tam vložím taky a nic si za to neberu.
Proč neměním?Nemám proč. Nic mě nebere natolik, abych měl potřebu to zbírat (kinderšrot pro děti atd)…Měním jen když je v keši něco, co se mi líbí a nějak to využiju.Beru to tak, že když si něco vemu, co pro mě nemá užitek jen kvůli tomu, abych splnil trade, tak sem ochudil někoho po mě, komu by se to líbilo/hodilo..
co se týká logu. Někoho prostě slohové masakry nebaví. Já se snažím psát víc než jen "díky za cache".Pokud ale najdeš za den po sobě třeba 10 mikrovek, které sou nic moc, nemáš potřebu podávat obsáhlé "hlášení"
Trejdoval jsem prvního půl roku, pak mně ty blbosti, co tam člověk z 90% nachází, přestaly zajímat. Dnes měním pouze CWG nebo vkládám vlastní navíc, když se mi líbí. Logy se snažím psát vždy i pro sebe, tj. když se za rok na ten log podívám, tak si vzpomenu na konkrétní odlov - někdy zajímavější, někdy opravdu jen nudná mikro za okapem (i když i u ní se dá zažít něco zajímavého :))
Doufám hlavně, že to byl fair trade, protože jestli, jste za něj nic nenechali tak je to krádež a ochuzení kontejneru
U kontejnerů myslím platí že musíš nechat plast stejné nebo vyšší váhy ![]()
Lidi poslední dobou hrozně generalizujou. Kteří? Všichni… ![]()
Trade, honba za bodama, způsob logování, to jsou přece naprosto spolu nesouvisející věci. Já třeba neměním, obvykle s sebou ani nic na výměnu nemám, protože se snažím chodit co nejvíc na lehko, když chci ujít za den třeba 20 km po kopcích - to bude asi ta honba za bodama
Důležitější je, že se někam podívám, než co tam najdu. A třeba originálně maskovaná mikrovka potěší víc, než věcma našlapaná regulárka pod hromadou kamení, která je vidět už z dálky. Je-li ovšem taková obyčejná skrýš na hodně zajímavém místě, tak to rozhodně nic proti (akorát zas nějak nezáleží na tom obsahu). Za to při logování se málokdy vejdu na pár řádků a to už by musela být hodně mizerná keš, abych napsala jen "díky za keš". Vlastně ne, u TAK mizerné bych se rozepsala taky.
Trade ano. Proč ne?
Dodržím-li pravidlo o fair trade, nevidím problém.
Pokud někdo nic měnit nechce, ať nemění.
Pokud někdo měnit chce a líbí se mu to, ať mění.
Tak
Nefňukej. Jestli s tím chceš něco udělat, trejduj vždycky tak, aby po tvým odchodu byla keš hezčí, než kdyžs tam přišel. To je celý.
Kačeři otrávený a netrejdující a jen hudrající, to jsou přesně ty, kvůli kterým ty keše tak vypadaj ![]()
Já tedy obvykle neměním. Ale onehdy jsem vzal sebou neteř a to jsem se divil, co je najednou v keších zajímavých věcí, které mají hodnotu. Každý to holt vidí trochu jinak. Ale hlavně mě potěšila, když se ptala, jestli může v keši něco nechat, když si nic nevezme. Hodná holka.
Jo jo, kam to ten svet speje?
Mimochodem - smysl geocachingu jsi urcil sam - a pro vsechny? Protoze pro nekoho je to treba hra na zazitky a poznavani novych mist. A zase jako vzdycky - cim vic kesi, tim vic zazitku! B)
Tak to ja taky moc nemenim, jenom CWG obcas, kdyz mam neco adekvatniho. Zato ale pritelkyne ta jede
Ma doma pripravene pytliky z vecma a kazdou kesku dukladne prohlizi. Nekdy vymeni i 2-3 veci. Samozrejme davame stejne cenne veci zpet, nekdy i vic.
Co se tyce logu, tak tam zalezi na kesce. Pokud je nic nerikajici, dopada i log stejne. Vetsinou se ale snazim napsat alespon par radku. Sam jako owner vim, ze potesi si neco precist.
Ja myslim, ze je to spis o tom, co od toho kdo ocekava. Ja treba nemenim prakticky nikdy, hodnotu pro me maji hlavne informace o zajimavych mistech, takze sice nikdy "netrejduju" ale zato vzdy ctu listing a snazim se taky psat aspon trosku smysluplne logy, podlozene fotkama …
Je někde v pravidlech, že "musím měnit"? Není, tak nevidím důvod, proč vyměňovat jednu zbytečnost za jinou.
Jo a fakt existují i lidi, pro které je GC především o místě, na které se jdou podívat. Všechno ostatní je jen zpestření výletu.
No, přiznám se, že mám snad raději keše typu "micro", nebo menší smallky, do kterých se toho kromě TB či GC moc nevejde. Nejhorší je Regular naplněná až po vršek bordelem a ještě vyrobená z kbelíku od rybího salátu, do které statečně zatéká. To by se člověk pomalu bál na to sáhnout, natož zalogovat. Měníme pomálu, jen když se opravdu objeví něco zajímavého a pokud samozřejmě máme něco na výměnu. Ale kdyby byla smyslem GC pouze výměna věcí, vzhledem k tomu, co poslední dobou nalézáme, už bychom s tím asi dávno sekli. Rozbitá PC myš, uříznutá přezka s kouskem pásku, autíčko bez koleček - to jsou věci, které tam určitě nepatří… Brrrr…
Máme rádi napětí z lovu, logické hádanky, nápady. Kdyby nás zajímala veteš, mohli bychom jít vybírat popelnice…

Je to hlavně naprosto a čistě individuální, jeden má rád vdolky, jinej zase holky, najde se tisíc lidí, kteří mají rádi micro, stejně jako se najde tisíc lidí, kteří rádi mění, dalších tisíc jde za "místem", dalších tisíc jde za bodem.
Věčné a nekonečné žabomyší války bez šance na vítězství těch nebo oněch. ![]()
Keší s trade předměty nemusí zákonitě ubývat, nemusí ubývat kačerů co vkládají, může to být vývojem toho či onoho kačera, zapřísáhlí "měniči" přestanou lovit a nastoupí nová generace "bodařů" ![]()
Tak jako se občas diskutuje o menším výskytu trackovatelných předmětů.
Je to prostě o tom, že jednou v dané oblasti narazíš na tohle, jinde zase na pravej opak.
Taky mi přišlo, že se mi GC a TB vyhýbají, jindy jsem našl za den i několik. (jen odbočení)
Já např. radši hezké místo, zážitek, moje drahá polovička by nejradši táhla krosnu s trade předměty ![]()
Každý jsme jiný.
Měním. Mám ráda různé drobnosti, ale zas se jimi nechci zahltit. Geocaching je na to ideální. Třeba vyměním přívěšek na mobil, chvilku ho nosím a až mi začne překážet, vypustím ho dál.
Jediná věc, kterou z jedné kešky určitě nepošlu do jiné je kouzelná elvisovská kutálecí fazole, což byl můj první trade v kešce. Ta je památeční ![]()
Největší legrace je, když vyrážím s kamarádkou Verčou na cyklovýlet. Ona mění jako o život - to pak obě vezem spoustu blbostí a když se nám v kešce nic nelíbí, tak tam aspoň něco dáme a pak si vyměníme něco mezi sebou, abychom nevyšly ze cviku ![]()
Ale neměním vždycky. Většinou jenom když ke kešce vážím delší cestu (pěšky nebo na kole) a není to úplně v civilizaci. To se totiž na kešku chystám cíleně a do batohu vezmu pár věcí. V takovém případě taky kešky nenacházím tak rychle po sobě, jako třeba ve městě. Pak je to pro mě "poklad". Musím mít dost času se probrat věcmi v kešce, na což třeba na lavičce v parku není nálada.
Zvláštní kapitola je lov po Praze - to lovím neplánovaně po škole a většinou s sebou nic nemám. O to víc pak zamrzí, když náhodou narazím na CWG a nemám ho za co vyměnit.
Jinak k zničeným věcem ke keši: občas za to nemůže ten, kdo to tam dal, někdy se z hezké věci stane ošklivý šrot prostě tím, že se v tom sem tam někdo přehrábne, snaží se to narovnat do krabičky, napadne tam trocha hlíny a je to špinavé… Nedávno takhle někdo dal do mé kešky kapesní baterku. Nebyla to nějaká extra kvalita, ale byla to baterka a byla vcelku. Před týdnem jsem z kešky vybírala kousky baterky, které už se mi nepodařilo smontovat k sobě ![]()
Škoda je, že nějaké "hodnotnější" věci v kešce už člověk nečeká a když na něco narazí, nemá nic na fér výměnu. To pak v lepším případě lidi nemění, v horším si to prostě "ukradnou".
Mě přijde, že pokud je keška ve městě a tudíž je velice dobře přístupná hodně lidem tak stojí v 99% za prd. Nevím čím to je, ale když člověk leze někam na skálu doprostřed lesa tak je ta keška vždycky mnohem a mnohem hezčí obsahem. Tam už totiž lezou opravdu lidi, které geocaching prostě hodně baví a jsou schopni pro to něco udělat i víc. V takových případech klidně měníme - pár věcí s sebou vždycky máme. Pár věcí si necháváme a časem si třeba člověk vzpomene - jo to je ten turistický odznáček z Milešovky atd..
Bohužel za posledních x měsíců se nám ve měste nepodařilo najít kešku regular s pěkným obsahem. Rozhodně to není vina ownera, protože i podle naší kešky vidím, že když doplním hezký obsah (už 3x) tak do týdne až 2 týdnů je pryč a zase tam zbyde jen bordel - rozlámané věci. Nevím, kdo má tu potřebu takhle hru v podstatě "kazit", že úmyslně z kešek bere hezké věci a dává tam rozlámané. Možná kdyby každý takový člověk měl vlastní keš a viděl by, jak se mu ztrácí věci tak by to taky přehodnotili a měnili fér.
Tohle je ale boj s větrnými mlýny. Někdo to má prostě v krvi a do "cizích" krabiček nebude přispívat, i když si z ní bere.
No jestli je ten kontejner na gc.com jako large keska, tak pak by to byla kradez. :D:D
Jinak k tematu: Z kesek uz vybiram, popr. vkladam, uz jen trackebles a to jen geocoiny. Uz ani TB me nebavi premistovat. Pak jeste CWG obcas vemu, obcas vlozim. Ale tyto veci nepovazuji vlastne ani za trade.
Nejen že je čím dál tím míň zajímavých keší a zajímavých věcí v nich, ale boom, který geochaching zažil a FTFmánie, která tu byla pomali upadá, neboť zajímavá místa nejsou do nekonečna čerpatelná. Pak není divu, že některé logy nebo trady se staly pro mnohé stereotypem. ![]()