Pročítal jsem nedávno trochu důkladněji toto forum včetně starších příspěvků. Často se zde negativně hodnotí akce GPS “zdarma” u Mountfieldu a tím příchod nové vlny cacherů. Protože patřím mezi ně i já, a připadám si tedy jako cacher II. kategorie, chci se zeptat: Je vůbec možné se tohoto cejchu někdy zcela zbavit?
Mám totiž dojem, že již jen datum registrace korespondující s Trávníčkovo akcí, může působit nedůvěryhodně.
Ty výroky často vyplynuly z toho, že mnoho nových cacherů z té doby se chovalo jako buldozery na rumišti - po nás potopa. Vše záleží jen na reakcích a chování daného cachera - nakolik je ohleduplný, vstřícný, zda dovede uznat případnou začátečnickou chybu, jak kvalitní má cache a jak hezké a zajímavé píše logy na keších starých mazáků ;-))). Né každému se vše hned napoprvé povede, ale opravdu jen záleží na přístupu.
O datum registrace tu vůbec nejde. Mountfield jen způsobil “imigrační” vlnu nových cacherů a řada z nich k geocachingu neměla ten správný přístup a chovala se, jako by si spolu s GPS koupila i “službu” geocaching
Řekl bych že v dobách předtrávníčkovských si lidé pořizovali GPS s nějakým konkrétním úmyslem, zpravidla to byli turisté s poněkud dobrodružnějšími sklony a to že se dali postupem času na geocaching vyplynulo tak nějak logicky samo sebou. Mountfield dává GPS lidem kteří v podstatě nevědí co s ní a teprve pro ni vymýšlejí využití. Potom se dozvědí že existuje nějaký geocaching a že to je bezva zábava. A tito lidé se chtějí především bavit a to že má hra nějaká psaná i nepsaná pravidla je moc nezajímá. Vždyť je to jenom hra. Existují samozřejmě čestné vyjímky, jsou mezi námi Trávníčkovy děti s >100 nálezy a ukrytými pěknými cachemi.
Jak se zbavit cejchu Trávníčkova dítěte? Vyvarovat se jejich nešvarů a raději vůbec neřikat jak jsi ke GPS přišel
Vůbec nejhorší je když s Mountfieldem nemáš vůbec nic společnýho a přesto patříš do “Trávníčkovo generace” protože jsi se zaregistroval v období oné akce :-))
Já myslim že zima zapůsobí blahodárně a ti co měli geocaching jako momentální záchvat, se k němu už nevrátí a GPS od Bédy zůstane někde na dně skříně.
Ber to proste. Pokud te nekdo hodnoti, zaskatulkuje podle data registrace, podle toho jaky mas pristroj, odkud ho mas… nebo z jakeho jsi mesta (to je tak zhruba podobne ‘smerodatne’), misto podle tveho jednani, pak to ten clovek ma asi trosku divne v hlave poskladane a jeho nazor te nemusi nejak zvlast trapit. Hotovo. / a verim tomu, ze tech co takhle zobecnuji je mezi cachery mensina. nezapomen nikdy na to, ze to co se objevuje na forech NENI zadny reprezentativni vzorek nazoru a smysleni ceske obce cacherske. myslim, ze vetsina obce cacherske fora mozna sleduje, ale vetsinou mlci…
Velmi zajimavy nazev “Travnickovi deti”, protoze spadam pod ne i ja a nemyslim, ze bych se za to mel stydet :-). Pokud muzu mluvit za svuj rodny region Svitavska, je na prvni pohled jasne, ze akce Beda zde caching ozivila. Do ty doby nebylo na Svitavsku ci Usteckoorlicku v po cachich skoro ani pamatky a od akce Travnicek se preci pak kesi i pozitivne smyslejicich cacheru objevilo-sam jsem se zde jednou sedmidilnou serii pricinil :-). Osobne si nemyslim, ze by byli “mene kvalitni” ci “mene dodrzujici pravidla” dominujici jen mezi Bedovymi cachery. Opravdu asi zalezi na postoji kazdeho a na jeho vztahu k obecnemu dodrzovani pravidel, k prirode atd. Ja osobne jsem GPS planoval uz dlouho (nejen kvuli GC, ale protoze mam rad turistiku), nicmene jsem ji zatim neporizoval z duvodu neznalosti moznosti a take trochu z duvodu financnich jsem to odkladal, takze akce Beda pro me bylo velmi prijemne obdarovani, zvlast kdys doma doslouzilo jedno kolo a doufam, ze i v Praze jsem se trochu pozitivne cachersky pricinil napriklad svym kladnym vztahem k zeleznicim, masinkam a dedeckum
Tedy shrnuti na zaver-nemyslim, ze akce Beda jako takova zas tak neco moc pokazila, naopak privedla cachery, kteri predtim otaleli prave napriklad z duvodu ceny GPS ci o GC nevedeli vubec, prestoze toulky prirodou maji radi.
Sorry uz jsem to sem psal jednou a napisu to znova. Resit jestli nekdo pise kes nebo cach je uplna kravina… oboji je stejne blbe/dobre.
Prestupkum proti tvemu tretimu bodu obzaloby se dopousti velice snadno a fakt to nesouvisi s Mountfieldem. To by ses divil, komu se to povedlo driv nez jsi zacal cachovat treba ty…
Co se tyce druheho bodu, tak to je holt opravdu hloupe. Da se to ale taky pochopit, kdyz to clovek udela jednou z neznalosti, jak veci chodi.
Stale je tu moznost, ze jsi to myslel jako nadsazku, v tom pripade jsem ji ale ne zcela pochopil.
Ja se na profily koukam jen kdyz nekdo udela nebo napise neco pro me prekvapiveho, jinak na profily nekoukam, tak ze nevim kdo je od “Bedi” a kdo ne, sam se take za stareho mazaka zdaleka nepovazuji, zacal jsem az na jare 2005 po clanku v HN (a to jsem mel GPS od roku 97). Mozna by bylo dobre vedet v jakych vlnach pribyvali kaceri a po jakych impulsech.
Můžeš je zkusit s anketní otázkou všechny obejít, třeba na nějakém z pražských eventů a hnedle bude statistický vzorek. Dneska jdu na brněnský event a mohl bych anketu provést tam. Jenže neprovedu, protože mě baví radši chlast
Souhlasím, že “kes” je taky blbě - chybí tam háček.
Ale ne tak blbě jako “cach”, protože to chybějící nabodeníčko buď autor na svém hw nemůže zadat nebo myslí na adresáty, kteří ho na svém hw nemohou přečíst, zatímco to “e” může napsat i přečíst každý.
Ale zpět k tomu “cach”: Pravopisné chyby nebo překlepy nejsou sice nutnou ani postačující podmínkou toho, aby autor byl špatným cacherem; je jasné že nedostatek vzdělanosti nebo pečlivosti v jednom oboru se nemusí týkat oboru jiného, nicméně statisticky se v cacherské populaci nějaká korelace jistě projeví.
Také zde nejde o podmíněnost, ale jen o korelaci - prostě v době akce se zvýšil počet problémových cacherů - může to být jen náhoda, může to být jen tím, že při stejném procentuálním počtu problémů stoupl jejich absolutní počet, může to být i tím, že z nejrůznějších důvodů se změnil i jejich relativní počet - například tím, že se GPS zpřístupnily i hodně mladým cacherům, u nichž nadšení a nedočkavost převáží nad moudrostí “dvakrát měř, jednou řež” - teda vlastně spíš “dvakrát zaměřuj, jednou publikuj”.
Tak či onak, i já jsem Trávníčkovo dítě, protože jsem GPSku dostala k narozkám díky této akci. A jsem velmi nedůvěryhodná - stačí si pročíst logy u mé První filosofické (GCZ0W :o) On ani Švehlův kolíček není pro každého úplně košer :o))) Že by to bylo těma sekačkama?
Například já jsem se na toto dobrodružství dal po té, co jsem čirou náhodou přišel na GC.cz v době, když jsem hledal cíle výletů v blízkém okolí a narazil na cache Atipa (Žlábek)… A bylo rozhodnuto, vyhrabal jsem dávno odloženou GSP (koupenou před 10-ti lety!), vrazil do ní baterky, povzpomínal jak se s ní vlastně pracuje a vyrazil.
Nejsem teda ani Trávníčkovo dítě, ani mazák a nijak mi to nebrání v tom, tuto hru provozovat. Jakékoliv kastování na “mazáky” a “bažanty” už jsem kdysi zažil a nepřipadá mi to zrovna košer zrovna tohle tahat do prachobyčejné zábavy (i když vééélmi dobré), kterou GC bezpochyby je. Pokud tu někomu tzv. “bažanti” vadí, měl by si zřídit vlastní PM ONLY zábavu a pravidla stanovit jinak než Groundspeak, těm to totiž přímo odporuje, nebo se snad mýlím?.. A těm, kterým to nevadí nezbývá, než nováčky učit a vést je, tak jako je to zvykem v kterékoliv jiné činnosti.
Je zajímavé že jsem se chytnul až napodruhé, o geocachingu jsem už kdysi slyšel ale tehdy mne to nezaujalo, až letos. No a GPS jsem měl už od roku 1998 a válela se ve skříni (kdybyste viděli k čemu a jakým způsobem jsem ji používal…).
Nemyslím si že by tu bylo vyložené kastování a že by někomu a priori vadili “bažanti” Jenom jsem tu zaznamenal pár lidí kteří se vrhli do zakládání vlastních cachí dřív než získali nějaké zkušenosti a když se setkali s kritikou tak to brali tak že se nad ně mazáci povyšují.