Ahoj, jsem geocachingový greenhorn. Snazim se lovit keše Nokii 6303 s LD 4W modulem a aplikaci TrekBuddy. Mapy si vyrobit umim. Aplikace beha. Ale moje uspesnost v lovu kesi je spatna
Hinty pouzivam. Muj problem je, ze kdyz uz jsem blizko kese cca 50m a jeste blize, tak me trekbuddy posila ruznymi smery. Zacnu behat po lese, jelikoz pri pohybu se mi uklidni ruzice. Pak se unavim. A stejne bez uspechu jdu domu ![]()
Pokud pouzivate stejnou sestavu, jak mate nastaveny TrekBuddy ? Jak postupujete v terenu ? Diky
V nastaveniach "Setings-Navigation" je Wpt Proximity. Ta je standardne na 50 metrov, potom predpoklada, ze si uz na mieste. Zmen si to trebars na 5 a pojde to lahsie ![]()
V lese se snažím držet posledních 50m stejný směr a rychlost. Během přibližování sleduju směr šipky a vzdálenost a místo kešky víceméně odhaduju. Pokud začne šipka bláznit, je lepší stát chvíli na místě, až se ustálí a odečíst azimut a vzdálenost. V lese téměř nikdy nedosáhnu vzdálenost menší než 5m od keše, ale i tak to bohatě stačí. V otevřeném prostoru je to pohoda.
Možná bych vyzkoušel jiný a lepší program, např. Handy Geocaching, což je specializovaná aplikace na geocaching…
Používám Trekbbuddy pro geocaching v podstatě od začátku takže tvoje problémy snad znám a vyplývají spíše z GPS signálu než z Trekbuddy. Můj postup lovení:
- GPS modul musíš mít zapnutý už dost dlouho dopředu (30minut minimálně), po zapnutí a prvotním zaměření mívají tyto zařízení sklon "kecat"
- dojdu na 100 až 50m od kešky a přepnu na "růžici"
- zamknu růžici (tlačítko 2), přepnu měřítko na 100 nebo 50m
- dojdu až co nejblíže ke kešce a začnu hladat do cca 15m
- GPS signál může být nepřesný v případě hustého lesa, husté oblačnosti, deště a sněžení v tom případě může být keš i dál
Jinak při lovení neběhej, signál má určité zpoždění, takže počítej spíš s tím, že správný bod je za tebou. Někdy je signál tak rušený, že pořád skáče, pak je lepší si na 15minutek sednout a zkusit to znovu. Nebo je dobré poodejít cca 30m a zkusit jít hledat z jiné strany.
Jo a nevím jak je to u tohoto modulu se statickou navigací, máš ji vypnutou (s tím ti neporadím ten tvůj modul neznám)?
Naprosto souhlasím, záleží hlavně na signálu.
Diky. tohle jsem potřeboval. Dnešní problém. Na projizdce na kole, ze odlovime kes. Jedem vse OK, TrekBuddy ukazuje jak ma. Dojedu, zastavim. Chci hledat, jenze ruzice lita sem-tam! Chodim, nejak se uklidni. Jdu tim smerem, vzdalenost se zkracuje, jenze pak me hodi uplne jinam a jeste dal ! No neco delam blbe ![]()
A zamkl jsi si tu růžici? Jinak tohle co popisuješ občas GPS dělá (v řádech merů), ale většinou i tak jde určit kde hledat. možná zkus poprosit nějakého zkušenějšího kačera ať s tebou někam jde a ukážeš mu co ti to dělá. Možná je prostě blbej ten GPS modul.
Nezamkl
Priste pouziji Tvuj navod! Diky.
Jo jo už jsem domluvený s kamarádem na spolecny odlov…
trekbuddyho pouzivam s modulem 4ldw od nokie a zadne probley a uz vubec ze bych zapinal modul 30 minut dopredu . Muj postup v geogetu si vygeneruju kesky z oblasti kam jedu v nejakem okruhu treba 40 Km vyexportuju makrem pro trekbuddyho vytvorenem a nahraju do mobilu. a neni zadnej problem:). V mobilu mam turisticke mapy vytvorene atlas creator drie trekbuddy atlas creatorem. take velka spokojenost
Moduly od NOKIe mají od výroby zapnutou statickou navigaci tj. pokud se pohybuješ míň jak 4 km/h tak se GPS"zamkne" a ukazuje poslední pozici. Pokud se vzdálíš o nějakou vzdálenost tak to najednou skočí, ale není to plynulá navigace.
Pokud si ji nevypínal tak je to určité tvůj problém. Já používám LD-3W s vypnutou a s trekbuddy jsem našel většinu kešek a nedám na něj dopustit.
Podle všech informací má LD4W statickou navigaci defaultně vypnutou, na rozdíl od LD3W. Ale za ověření to určitě stojí.