Triglav - tipy

Rád bych si splnil jeden ze svých dávných cílů a vyšlápnul si na Triglav. Věřím, že mezi ctěnými čtenáři tohoto fóra je dostatek zkušeností - keš na vrcholu [cache]GC14N3H[/cache] navštěvují převážně Češi. Chceme si na to vyhradit 2-3 dny, spát chceme na chatách, trasu hledáme takovou, kterou zvládne 11tiletá dcera i moje drahá choť, která ač zdatná turistka tak odmítá ferratové sety a přilby.

Uvítám jakékoliv tipy na trasy, ubytování a keše. Díky.

PS: Tohle a tohle vlákno jsem četl.

Popíšu, jak jsme tam vylezli my (2009) a jak nám to poradili v íčku v Trentě jako nejsnadnější výstup pro neferratisty:

Z Trenty k chatě Tržaška Koča je to (relativně) pohodlný výstup s patou na zemi ale s velkým převýšením, cca 4-4,5 hodiny. Na chatě jsme si nechali věci a šli nahoru, protože bylo hezké počasí, jinak se výstup obyčejně nechává až na další den brzy ráno (kdy je menší šance na déšť). Cesta z Koči až pod Triglav je také relativně v pohodě, jsou tam pozůstatky staré vojenské cesty k bývalým kasárnám (kam se dá podívat, jsou kousíček stranou od cesty, my to nevěděli [cache]GC78A6[/cache]). Takto na velehory dost v klidu člověk vyjde do nějakých 2500 metrů, pak začíná Triglavská škrbina, kde už je to spíše po skále, než po cestě až na vrchol. Místy jsou kolíky, v nejhorším místě, kde se jde po velmi úzké římse, je ve skále řetěz na držení. Je tam kam spadnout, to je potřeba říct. Na vrchol cca 2 hodiny, zpátky na Koču taky.
Zpětně si myslím, že je to je asi opravdu relativně snadná cesta pro neferratisty (ani tam není moc míst, kde by na člověka mohlo padat kamení), ale když nad tím zpětně uvažuju, dnes bych šel radši z Koče k Domu Planika a pak nahoru cvaklý do lana - náročnější cesta, ale jištěná. Tak nám to říkali i italští horalové, které jsme tam potkali - cesta od Domu Planika je prý sice těžší/nebezpečnější než škrbinou, ale po celou dobu je tam lano (nemůžu to ale potvrdit, nebyl jsem tam). Zas jiný Čech nám vykládal, že tam po všech ferratách chodí bez jištění - inu asi záleží na nátuře :slight_smile: .

Nocleh na Koči nebo na Domu je potřeba si zarezervovat, ale my neměli problém dva dny dopředu. Nakonec nám na lágr na zem dali pozdě večer ještě nějaké další lidi, kteří přišli bez rezervace, ale spoléhat se na to rozhodně nedá.

Nějaké fotky jsou tady: http://netorack.rajce.idnes.cz/2009.08.06-19_Slovinsko_07_-_Triglav_a_Dolina_Triglavskych_jezer/ , škrbina začíná od P8130608.JPG, ale fotky toho nejhoršího místa nemám, to jsem měl jiné myšlenky :slight_smile:

Jako malý chlapec jsem tam s rodiči byl. Žádný ferraty, nic takovýho.

Ze Zadnjice. Víc teď nepamatuju, spali jsme na nějaké chatě poblíž vrcholu. I pro děcko relativně snadný, ráno druhý den na Triglav a dolů. Kdyby celou cestu dolů nepršelo, bylo by to ještě lepší.

Užij si to, je tam moc pěkně.

Hmmm. V pondělí ráno jsme se odtud vrátili. Záměr byl od Alžajevova domu přes Luknju, Tržaška Koča, nocleh na Domu Planika. Druhý den na vrchol a vrátit se do údolí Trenty. První den celý lilo a když jsme se ráno na Planice (24.července!) vzbudili, venku bylo tak 10 čísel sněhu a další se sypal za asistence lehčí sněhové vichřice. Takže na vrchol jsme museli zapomenout a přes námitky chatařky jsme se vydali hledat cestu zpátky na Koču.
Ale ty jsi chtěl tipy. Tyhle jsou čerstvý :slight_smile:

• Sledovat předpověď počasí. Nám bylo dopředu jasný, že nebude azuro, ale ten sníh nás trochu zaskočil.
  • Počet lidí na chatách byl v pohodě (ale to bylo asi i díky počasí). Na Planice je kapacita i s vedlejší boudou snad 140 lidí, nás tam mohlo být tak 40. Ale určitě je jistější o prázdninách se domluvit aspoň den dva předem. Tržaška Koča nebyla teď dva roky v provozu (smetla ji lavina, stavěli novou), ale letos už zase funguje vč. noclehu. A je tam moooc sympatická obsluha.
  • Co se týče výbavy na feraty - nebyl jsem až nahoře, ale byli s námi lidi, co šli po pátý. Říkali, že výbava je nutnost a popisovali i situace, co zažili a kde opravdu šlo o život. Hlavně, když bylo nahoře hodně lidí nebo když bylo hnusně. Pokud bereš jedenáctiletou dceru, tak bych to opravdu zvážil. Mám doma 10-letou a kdyby do toho šla, rozhodně bych ji nenechal jít bez výbavy. Ale to je asi věc názoru - jak říkám, až nahoře jsem nebyl a vím, že to lidi lezou i bez jištění. Ale celá ta mezinárodní squadra, co byla na chatě, tak úvazky s sebou měla.
  • Pro první den bych doporučoval to, co kolega přede mnou - vystoupat
    nahoru a přespat buď na Koče, Planice, příp. na Triglavskym domě. Pokud půjdete, co my, příp. z údolí Trenty - je to opravdu choďák bez jakýchkoli extrémů. Sice s velkým převýšením, ale s úchvatnou krajinou kolem. I přes déšť jsme toho viděli dost a fakt mě to nadchlo. Na vrchol pak můžete jít nalehko. Z Planiky nebo Trigl. domu je to cca 1,5 hodiny.
  • Cesta údolím Vrata (Alžajev dom) má úžasný výhled na severní stěnu Triglavu, což je masakr :slight_smile: Pokud půjdete z Trenty, tak Triglav uvidíte až tak ve výšce 2300 m.
  • Cena ubytování 20 €, čaj 1,80, voda 1,5l 4,40, polívka 6,50, guláš od 7 € podle přílohy.
  • Nahoře, a vlastně i cestou, není voda - tak s tím počítejte. Sice nám pršelo (jako dost), ale z jediného kohoutku na chatě voda odkapávala tak 10 kapek za minutu. Což je problém hlavně u hygieny. Když napadl sníh, tak to bylo přeci jen trochu jednodušší.
  • Vzhledem k tomu, že jsme nevylezli, mám tam rozdělanou práci, tak doufám, že do roka a do dne se tam vrátím - to je jen takový povzdech. Je tam opravdu nádherně.

My to zkouseli z kempu u Bohinjskeho jezera "vysvihem", bylo tam par mist, kde byly stupacky a lana, ale jen na par metrech a spis "pro jistotu". Pro nedostatek casu jsme se otocili u Koci pri sedmeri tr. jezerech. A valili dolu cestou budovanou pri mistnich bojich. Jako vylet fajn, ale chce to poradne planovat… z tehle strany to tedy moc nedoporucuju.
Milda

Já to kdysi šel od Aliaževova domu směrem na Bohinj. Nahoře jsme v chatě spali. Bylo to bez jištění, ale bylo parádní počasí. Některé úseky so mi zdály být dost ostré (úzká cestička na vršku, šikmé skály bez zajištění) a tak druhý rok mělo být opáčko a raději jsem to vzdal když bylo mokro. Cesta dolů do Bohinje taky není zrovna nejpříjemnější, je to dost kilometrů z kopce po asfaltu, šlachy jsem z toho kurýroval dlouho. Ale je tam nádherně.

Díky všem za tipy - tady na fóru i co mi přišlo soukromými zprávami. Zatím to vidím tak, že sedáky a úvazky schovám před ženou do batohu a budu doufat, že je nebudu muset použít :).

Připojuji ještě popis cesty od jisté geokolegyně, která se nechce tady registrovat aby nespadla do kategorie plkalů :). Popis je hezky zpracovaný, třeba se bude někomu hodit:

"Na Triglavu jsme s prateli byli take v roce 2009. Protoze jsme si chteli cestu predevsim uzit, tak jsme ji naplanovali s plnou vybavou na 3 dny (+ jeden den rezervy). Pocitali jsme s tim, ze budeme spat na chatach, nebot nikdo z nas nechtel riskovat pokutu za stanovani v narodnim parku (nehlede na to, ze moc pohodlnych mist pro postaveni stanu jsme stejne nenasli)
Vychazeli jsme velmi netradicne z mestecka Soca, ktere lezi na rece stejneho jmena, a nase cesta byla rozdelena na tyto useky:

1. Soca - Koca pri Triglavskych jezerech
    V tomhle useku jsme nastoupali cca 800 vyskovych metru a stalo to za to. Prvni lidi jsme potkali az cca hodinu od koci. Bohuzel nas dost prekvapila cena ubytovani, ktera byla stanovena jednotna a byla 20 euro za noc. Tady se nam podarilo ziskat ubytovani v jakemsi staveni, kteremu rikali nejak jako zimni a kam se veslo cca 9 lidi. Na konec nas tam na slamnicich spalo 12 :wink: (na vlastnich karimatkach a ve spacaku)
    Samotna chata byla pomerne plna. Myslim, ze rezervace je asi vhodna.
    Prestoze bylo prevyseni velke, tak jsme na misto dosli pomerne brzy. Bohuzel jsme nemohli pokracovat, neb dalsi chata, na kterou bychom dosli, byla Trzarska koca, ktera byla vyrazena z provozu lavinou. Jaky je soucasny stav netusim.

2. Koca pri jezerech - Koca pod Triglavem - Triglav - Koca pod Triglavem
    Puvodne jsme chteli tento den ukoncit prichodem do koci pod Triglavem, ale per jsme prisli pomerne brzy. Cca ve 14-15 hodin dopoledne a na druhy den bylo dle pokynu chatarky predpovidana zmena pocasi k horsimu, takze nam doporucila, at si tam "vybehneme" na lehko jeste tyz den. Coz jsme take udelali. Do te doby jsme az na par sutovist nemeli s teren zadne problemy a do narocneho terenu jsme se dostali jen bez batohu. My jsme tedy na vrchol vystoupali pres Maly Triglav. Misty byl teren opravdu narocny, ale nebyl extremni. Zdolali jsme to bez ferratisticke vybavy (a dokazala to i kamaradka se strachem z vysek). Jisteni dle meho nazoru pro tuhle cestu neni nezbytne nutne.
    Celkove prevyseni pro tento den tedy na konec cinilo cca 1200m. Bylo to hodne dlouhe, ale pro trenovane (coz my jsme moc nebyli) to bylo prekonatelne.
    Ubytovani stalo opet 20 euro a my jsme spali v pokoji pro cca 30 lidi s palandami, ktery byl uplne plny.

3. Koca pod Triglavem - Trenta
    Bohuzel se chatarka nemylila na posledni den nas Triglav obstastnil snehovou vanici :slight_smile:
    Presto jsme se rozhodli, ze vyrazime a na konec jsme toho ani moc nelitovali. Vraceli jsme se stejnou cestou zpet k Trzarske koce a odtud po te vojenske ceste, kterou zminuje Netorack. Bohuzel se nam ale stala takova neprijemnost, na kterou bych s dovolenim upozornila. Nase nove koupena mapa (a nove znaceni v terenu) nas bohuzel z teto vojenske cesty svedla do soutesky zvane "Komar". Ktera by sama o sobe byla uzasny zazitkem - retezy, stupacky, zebriky, skoby… bohuzel my ho absolvovali v desti a pozorovali, jak ten potucek, jehoz recistem se pohybujeme, sili a sili… "

Byl jsem tam loni v srpnu s jednou brněnskou cestovni kanceláří, která nabízí "cesty prostorem i časem" a výstup proběhl tak, jak je popsán v popisu zájezdu, jen s tím rozdílem, že nás počasí na vrchol pustilo o den později, než bylo původně v plánu.
K těm cenám musím dodat: Laško pivo € 3,60 :smiley: :smiley: :smiley: