Trochu jiné otázky k eTrex 30 VS Oregon 450

Ahoj, prosím o radu. Uvažuji nad koupí nového přístroje eTrex 3O, nebo staršího Oregon 450.
K porovnání těchto navigací bylo napsáno již mnoho, přesto mě, jako člověku používajícímu jen mobil stále vrtá hlavou jedna zásadní otázka.

Jak moc je složité zadávat do navigace souřadnice v terénu, např. při multině polohu finálky? Na dotykovém přístroji to chápu, ale jak je to náročné u ostatních?

Případně mne napadla ještě jedna otázka, nebo spíše prosba: Mohl by někdo udělat foto displeje a stejného místa na mapě 1:25000 a 1:10000?
Sice na netu vidím rozdíly, ale neumím si to představit na tak malinkém displeji.

Děkuji za rady, i za ty, které mi napíší že neumím používat vyhledávání.

U Etrexu 30 se souřadnice zadávají stejně jako u ostatních etrexů… klikne se na uložit bod, vyběhne obrazovka, kde se ukládá název, souřadnice a poznámka. Když chceš vybrat souřadnice, najedeš na ně pomocí joysticku a stiskneš ho. Vyskočí malá šachovnice s čísly a zase joystickem nasvěcuješ jednotlivá čísla a potvrzuješ mačkáním joysticku. Po chvilce získáš cvik a jde to rychle.

Jen co se týče toho zadávání finálky, dá se použít i fce přímo v Etrex - Geocaches. Prostě tam dáš Enter Next stage, pak zapíšeš souřadky tím způsobem, jakým popisoval Smrk (je to sice trošku pomalé, ale dá se na to zvyknout a hlavně u toho můžeš druhou rukou dělat něco jinýho) a GPS tě automaticky naviguje na políčko: Next Stage. Když dáš Found u multiny, všechny pomocné body i multina zmizí… Toť vše

Je to o osobních preferencích. Buď inklinuješ k ovládání tlačítky/joystickem nebo ti líp vyhovuje dotykáč. Myslím, že ani jedna skupina nedá dopustit na svoji modlu. Já jsem byl rozhodnut pořídit si Oregona, ale potom Garmin vyšel s novou řadou eTrexů a já měl jasno. Dlouho jsem měl eTrex Legend a zvykl jsem si na způsob obsluhy, tak jsem si pořídil eTex 30 a opravdu mi vyhovuje. Nemyslím, že by zadání souřadnic bodu měl být rozhodující faktor výběru navigace.

Pro mne to význam má. Do značkové prodejny daleko, aby to člověk mohl osahat, a doteď hledám jen na mobilu. Předpokládám, že navigace bude něco úplně jiného :slight_smile: Přesto zůstává mobil v záloze, na logy atp :slight_smile:

eTrex
Displej - veľkosť: 3.6 x 4.3 cm
Displej - rozlíšenie: 176 x 220 pixelov

Oregon
Displej - veľkosť: 3,8 x 6,3 cm
Displej - rozlíšenie: 240 x 400 pixelov

Oregon má viac ako 1,5 x väčšiu plochu displeja a jeho displej má cca 2,5 x viac zobrazovacích bodov ako eTrex.

Rada eTrex je u Garmina low-end rada.

V současné době mám O450 a ovládání jednou rukou je zcela bezproblémové a i v terénu se mi nestalo, že by mi GPS-ka vypadla. Pokud jde tlačítka versus dotykáč, tak jsem začínal s Vistou a přes Colorado jsem zkončil u O450 a právě k vůli ovládání a to i v rukavici bych už nyní neměnil.

Ano, rozdíl displejů vidím z popisu, ale mě šlo o to, jak na nich vypadá ta mapa, resp. porovnat obě mapy 1:25k a 1:10k. Mohl by jsi udělat foto z displeje za použití obou měřítek map?

Začínal jsem s Vistou (joystick) - 5 let,
pak sem měl 60CSx (4-směrové tlačítko) - 4 roky
a teď Oregon 450 - zatím 1 rok.

Za sebe můžu říct, že joystick NIKDY VÍC. Ta varianta co má 60CSx je taky NAPRD, teprve s dotykáčem jsem spokojenej - všechno je mnohem rychlejší a místo datlování do GPS se můžu věnovat krajině a hledání. Ovládání jednou rukou je naprosto v pohodě, pád GPS opravdu nehrozí, pokud nejsi nemotorné tele, ale to by ti pak asi upadla jakákoliv GPS…

Porovnání map? 1:10 je mnohem podrobnější, skutečně obsahuje více informací (pěšiny, obrysy budov) a je přesněji zakreslená.

A na větším displeji v větším rozlišením toho prostě vidíš víc a bude to (objektivně) vypadat lépe. Nic nového kouzelného na tom neobjevíš. Krom toho, přehlednost mapy (předpokládám, že o tu Ti jde) záleží na úrovni přiblížení a nastavení zobrazení detailů - což má tolik možností, že bys tu porovnával stovky screenshotů. Nakonec se stejně rozhodneš podle ceny nebo podle podobného nesouvisejícího parametru. Pokud chceš obě navigace vidět v chodu se stejnou mapou, navštiv GPS centrum.

No hlavne na vetsim displeji si clovek muze dovolit "obetovat" vic mista pro informacni pole - treba vzdalenost k bodu, sipku smeru, aktualni cas a treba presnost GPS signalu.

no ty na vylete pises snad serial na pokracovani, skrze ktery ti datlovani znemoznuje vubec koukat kolem sebe :).

kdyz muzu porovnat velikost displeje barevneho legenda a potom colorada, tak ten rozdil velikosti byl pro me hodne prijemny.

Na oboje ovládání (joystick / dotyk) se dá zvyknout. Pokud neřešíš ovládání, pak je to o tom, jak velký výřez mapy při stejném rozlišení chceš vidět na jedné obrazovce. Těžko se k tomu dopracovává ale musíš si sám stanovit, jaké jsou tvoje priority. Ovládání - výdrž na jedny aku - velikost a čitelnost displaye.

k tem prioritam jeste pridej:

• rychly - pomaly procesor
  • cena