trošku smutné...

Když se u auta bavím s řidičem Romanem Wichem, hned jako první mi na mysl přichází otázka, jak se sanitky vlastně navigují na místo nehody. Představuji si moderní systémy, které se dnes do aut montují, interaktivní mapu na LCD panelu, družicovou navigaci GPS a další technické vymoženosti. Zeptám se, řidič otevře dveře a řekne: „Jak probíhá navigace? Takhle.“ Na palubní desce leží dva obyčejné autoatlasy. „GPSka sice v autě je, ale používá se jen pro zpětné dohledání trasy vozu, protože dispečeři nám stejně nejsou schopni zadat souřadnice,“ vysvětluje. Když se o něco později bavím s pracovníky dispečinku, dozvídám se proč. "Telecom sice má ve své síti takzvaný modul C-35, který dokáže podle záznamu v seznamu určit polohu telefonu, ze kterého někdo volá sanitku, zatím ho ale v této oblasti nezprovoznil…

celý článek tady: http://technet.idnes.cz/tec_checktech.asp?r=tec_checktech&c=A060207_170332_tec_checktech_cti

mne to pride celkom OK. za sipkou predsa jazdit nemozu…

a obhospodaruju pomerne malu oblast, takze za satelitnu navigaciu lahko usetria, papierova mapa staci.

asi by napr. Infomapa pomohla by rychlom vyhladani a doladeni poslednych metrov podla cisla domu…

a ak sa stane kiks, tak skor ludsky. ako ked poslali na Sokolovskej sanitku na cislo popisne namiesto toho druheho a bolo to 5 km nespravne…

aj ked, je pravda, ze sa ludia stazuju ze sanitka prisla neskoro, ale to asi nebude tym ze zabludila…

no za sipkou jako pri hledani kesky se urcite neda jezdit, ale treba pomoci tomtomu kterej ted naviguje do urovne popisnych cisel domu(v praze, jinde na krizivatky s ulicemy) a muze si stahovat dopravni informace by to nebyl problem, ale neslo by na to uplne spolehat(napriklad je tam kus jeste neotevreny dalnice pres kterej to navadi). Neni to asi levna zalezitost, ale v tomhle sektoru by se nemelo zas moc setrit

Zdaleka nejhorší ale je, když jsi v prostoru, kam se špatně navádí a kde jen velice těžko můžeš určit svoji vlastní polohu a přivolat k sobě záchranku, což se mi stalo na cachei GCKNWA a když jsem dispečerce říkal, že jim můžu dát moji přesnou pozici v souřadnicích GPS a může si to najít na mapě a poslat tam sanitku, tak mi jen suše sdělila, že je jí to k ničemu. Buď byla velmi líná nebo naprosto nekompetentní, protože souřadnice na mapě by se daly zobrazit i pomocí volně dostupných programů a stránek.

No, ja bych v tom taky videl spis nechut a nekdy i neschopnost lidi zachazet s technikou. Zachranka nema az tak velike regiony pusobnosti, a myslim, ze ridic, co to nejakou dobu jezdi, svou oblast dost dobre zna a na tu mapu dojde vyjimecne. Vzdyt jak psali, v aute gps maji, ale … Jako trosku smutne bych spis videl, ze operatorka neni schopna navigovat zachranare podle gps souradnic, to je o lidech, pokud by byla moje prace dostat nekoho nekam podle certvijakych souradnic, zjistil bych co to jsou certvijake, kdo umi z certvijakych vydolovat pozici a najit nejblizsi cestu, obratil bych se na nej a informaci zprostredkoval.

Pokud má policie k dispozici geobázi, nechápu proč by stejnou mapu neměli mít na dispečinku izs (112).

Pánové - nic proti ale - dovedete si představit že pro Vás někdo jede sanitkou po Praze a kouká přitom do mapy a řídí se šipkou? Já tedy ne - samozřejmě je to jako podpůrný prostředek dobrý ale dobrého saniťáka si představuji jako znalého svého okrsku a pohled do mapy by mu měl stačit jeden maximálně s upřesněním místa od požadovatele rychlého zásahu.Nedej bože aby to bylo jinak :(( ono je také vhodné optimalizovat trať třeba s ohledem na denní dobu,zácpy a tak a k tomu je GPS zatím naprd …

ale vzdyt moderni navigacni soft a prostredky nejsou o tom ze by jsi mel jen sipku, ale ma to mapu a optimalizace trasy naprikald u TomTom se muze ridit dopravnim zpravodajstvim, takze ridic kterej jede by se juknul jen kudy mu to bylo naplanovano a pak muze jet podle sebe a kdyz mu to hlasi ze na jeho trase je zacpa tak jen jukne kudy mu to ukaze alternativu a uz zase jede dal, navic nejezdi vetsinou sam, takze mu druhej clovek muze pomoci toho radit, samozdrejme asi by to chtelo prizpusobit podminkam zachranky, ale to je uz jen na nich a predpokladam ze finance asi nebudou zrovna slavny :frowning:

No tak jednak jsou v té sanitce tři lidi, takže na displej může koukat někdo jinej a jenom říká:

Pravá tři - horizont sto plnej - padesát levá šest - bacha na kostelní věž - … :-)))

Ten problém asi není v aglomeraci, ale spíš mimo ni, třeba v nějakém hustém hvozdu. Tam jsou souřadnice nutné už proto, že je tam možná nutný vrtulník, hasiči apod.