Nedávno jsem narazil na velmi pěknou multinku.Ovšem finální ukrytí bylo přímo v kořenech památného stromu.Owner mi řekl že na tom nevidí nic zvláštního.Já to předal Rewievrovi a ted nevím jestli jsem se zachoval správně.Jaký na to máte názor?
Státem chráněný strom je chráněný a chráněné je i jeho okolí, takže ABSOLUTNĚ NEVHODNÉ umisťovat do jeho blízkosti keš!
Nechci být za prudiče ale je to tak.
V korenovem systemu pamatneho stromu by kes nemela byt schovana, vsichni moc dobre vime, jak za cas vypada okoli kese, ktera je schovana v korenech, staci par nedockavych joudu…
No bezva, tak jsme si ujasnili jak to má být a druhá, podle mě důležitější otázka je, jestli díky keši dochází k poškozování stromu, nebo jeho okolí.
Jestli ne, je zbytečné rozpoutávat flame :o)
To máš stejný jako se spirálou. Každý bude mít na poškozování jiný názor. Málo lidí, ohleduplní kačeři… Pravdou zůstává, že zákony něco chrání a tím by se to mělo dodržovat bez ohledu na osobní názory. Prostě trocha úcty k zákonům a přírodě neuškodí nikomu.
V Paderbornu je vedle katedrály strom starý X století, možná je to druhý nejstarší strom ve Vestfálsku, a keška je tam vražená přímo v dutině kmene. 1185 nálezů, o trávě si ostrůvek okolo stromu může nechat jen zdát.
Buďme rádi, že jsme ještě natolik soudní, že nás napadne, že je něco špatně …
Měl jsem takhle taky jednu umístěnou (moje začátky) a sám dobrovolně jsem ji přemístil mimo strom opravdu lidi dokážou ledacos od té doby si dávám na takové věci pozor. Podle mě by tam být prostě neměla opravdu nikdo dopředu nedokáže říct jak se tam příchozí budou chovat… B)
Jo, taky jsem autorům ve svém logu zmiňoval, že dle mě je umístění nevhodné… (Kdo nechce nápovědu, tak dál nečtěte )
Strom u hlavní silnice, na který se musí lézt, kam je odevšad vidět a kolem jezdí stovky aut za hodinu… Skoro se stydím, že jsem neodolal a kvůli tomu bodu jsem si ji odlovil. I když já využil k lezení kolo a kontejner, který tam náhodou zrovna byl. Ovšem stopy po lezení jsou na stromě už hodně znát. A to je keška v provozu měsíc a skoro 200 nálezů…
Na druhou stranu, Romane, je to strom vzrostlý s dobrou kůrou, tak až se ušlapou ty drobné větvičky nebude už co ničit a stromu velká újma nevznikne. To jen abychom zas příliš nerozviřovali ochranářskou hysterii.
Já osobně z umístění taky moc nadšený nejsem. Je to na očích. :o)
A taky nejsem příznivcem stromových PT, jen to přilévá argumenty odpůrcům stromolezení. Tak aby bylo ještě kam dávat těžší keše, když se už skoro nedají zakládat mostovky a stožárovky :o)