Urob si sam aneb nase statistika

Ahoj. Taky vam tak chybi nase statistika?

O teto otazce vsak toto vlakno neni (doufam, ze se nenechate zmast). Nez bych ronil slzy, premyslel jsem spise, jak si ji udelat novou, lepsi. Nebo alespon dostatecnou. Nakonec povazuju za nejlepsi reseni - byv inspirovan programkem CacheStats - vymyslet aplikaci, do ktere by kazdy, kdo by se chtel ve statistice objevit, cas od casu (nejlepe v pondeli rano) poslal soubor GPX se vsemi svymi nalezy. Aplikace by to prechroustala a hodila na web. Diky moznostem GPX, jak nam to ukazuje vyse zmineny CacheStats, by sel udelat zebricek znacne rozmanity. Nejen dle poctu nalezenych, ale napr. i dle prumerneho poctu nalezu za den, dle poctu FTF (museli bychom se domluvit na retezci znaku, ktery budeme psat do FTFlogu), dle rekordni snury dni s nejakym nalezem nebo naopak bez nalezu, dle rekordniho mezicasu mezi dvema milniky atakdale atakdale. No, napadu na detaily je spousta, ale nakonec ani o tomto toto vlakno nebude (alespon doufam).

Co bych se rad od Vas dozvedel? Predevsim to, koho vsechny by to zajimalo a co byste pro to byli schopni obetovat (krome desiti minut tydne na stazeni PQ v GPX a jeho odeslani na mejladresu) - tim necim myslim predevsim poplatek za sluzbu, protoze samo a zadarmo se aplikace nejspis nevytvori a nebude provozovat. Za limitni startovaci pocet zajemcu jsem si oznacil cislo sedesat (jinak ten zebr moc zajimavy nebude) a za prumernou ochotu kilo rocne. No, jsem opravdu zvedav. Za druhe bych rad poznal nekoho, kdo by to snad udelal a zodpovedne provozoval za mene nez 6000 Kc rocne, coz je pratelska taxa naseho programatora.

Moc vas prosim, neresme ten smutny fakt, ze k plnohodnotnemu GPX s vlastnimi nalezy se dostane jen PM. S tim bohuzel nikdo nic nenadela. Chudy (nonPM) GPX by nam dovolil snad jen statistiku poctu nalezu, na coz bych se nerad omezil. To by mohlo byt jen okrajove a zadarmiko, rikam si.

Tak treba tak, co vy na to? Komu se to nelibi, at se pripravi tuto zalezitost od pocatku ignorovat a ve foru at neplytva casem, prosim.

no fakt bych rekl, ze ti non pm by tam dost chybeli. kvuli nam to nepisu-my pm v brzku budem, ale proste ten žebříček by nebyl kompletní. byly by to jen statistiky pm.

Udělat jednoduchou jednoúčelovou aplikaci, kam chudý nonPM nacvakne své nálezy a z ní mu vypadne kompatibilní soubor není problém a podle uživatelského komfortu to bude záležitost na pár desítek minut až hodin. Nebo se to dá ručně zapisovat třeba do gsak. Otázka je, kdo to bude ručně psát. Ale to je stejné jako otázka, kdo bude nějaký soubor někam posílat.

Soubor by stačilo někam uploadnout, zpracování by potom asi bylo automatické. Pro GSAk by se případně dalo udělat nějaké makro „na tlačítko“.

Šest tisíc za tohle myslím není moc. Pokud tady není nějaký geoprogramátor, který by stejnou aplikaci udělal za dobré slovo, nemyslím si, že by to šlo o mnoho levněji. Já bych do toho šel a pár stovek dal.

Na druhou stranu by ale bylo nejlepší, kdyby se ke stejné akci podařilo dotlačit Groundspeak. Mají data ode všech cacherů, stačilo by připravit webovou databázovou aplikaci. Ta by potom sloužila všem.

Ačkoliv o takovou statistiku zájem nemám a nezúčastním se, přesto připojím poznámku - těch šest tisíc za programátora je hodně přemrštěná cena, zvlášť když to lze řešit i jednodušším způsobem :wink:

Chudý BM může exportovat svoje nálezy v gpx přímo z MapSource. A import do excelu, seřazení podle velikosti a publikování na webu je otázka okamžiku :wink:

Jedna statistika je na www.cacherstats.com, je s tydennim spozdenim ale je alespon kompletni. Myslim, ze statistika, ktera je zavisla na ochote geocacheru posilat svoje data asi dlouho fungovat nebude (vychazim z prirozene lenosti lidi) a vychazet jen z vyberu geocacheru, to zas neni ta prava statistika, mne obcas zajimaji i lidi co maji treba 2 nalezy a ty bych tady nenasel. No myslim, ze je lepsi chvili jeste poseckat, jak se budou vrbit veci okolo www.geocaching.cz a netristit moc sve sily.

Pro mne bylo velmi pohodlne se obcas podivat do statistiky a chvili tam bloumat a pak zas vyskocit ven a dal uz o tom nepremyslet.

Tom: Máš pravdu, takhle by to šlo levněji. Já jsem počítal s automatickou variantou, která by všechno udělala sama hned po downloadu.

Zajímavé je, že na cacherstats.com jsou data celkem aktuální. Našel jsem tam rozdíly jen u lidí, co mají poslední záznam včera - ten se nezapočítal. Takže předpokládám, že třeba jednou za den provedou update.

Kde berou data? Možná na této stránce: Geocaching. Místo xxx doplňte jakýkoli nick a hned nahoře najdete řádek s číslem nalezených cachí (musíte být přihlášení). Toto číslo by se dalo ze stránky velmi snadno automaticky vytáhnout.

Takže našim statistikám by stačilo znát přezdívky českých cacherů.

Mapsource je volně dostupný soft, který může použít každý a který může evidovat logy pro potřeby zmiňovaných časových statistik a ftf? Taky tý výstupy jak jsem pochopil neměly být jen jednoduchý žebříček.

Z toho by se daly nejspíš i vyparsovat data nálezů. Jenže v okamžiku, kdy se bude něco automaticky sosat (jen počty nebo i data) je tu stejný problém jako sosání keší pro gc.cz

Museli bychom se samozřejmě Groundspeaku zeptat, jestli lze tohle provést.

Mapsource je volně dostupný soft. A sledování nálezů v něm není problém. A PM má na výběr více možností, včetně zasílání PQ na jinou než svoji adresu - takže můžeš posílat svoje aktuální nálezy 1x denně (týdně) na nějakou emailovou adresu a tam to může nějaký robot zpracovávat.

Lepší je ID, to je jedinečné a nelze změnit.

Každopádně bych se přimlouval za diskrétnost, ta statistika by měla být pouze pro ty, kteří o ni mají opravdu zájem.

Ja mam trochu pocit, ze jediny, co si muzem urobit sami (Honza?) je prehled zalozenych kesi - kazdy by vyplnil formular, kde by zadal typ, nazev, souradnice, atd. pak by se to mozna nechalo zobrazit na nebozce cachemape…a stahovat GPX.

A kde je ta volně dostupná verze ke stažení? To co je na stránce updates & downloads vyžaduje předchozí verzi. Tím bezproblémovým sledováním se myslí tak, aby byl export do gpx kompatibilní třeba s pm gpx? týdení export se posílá jen na adresu v profilu, nevšiml jsem si možnost nastavit jinou. Pokud zkusíš udělat pq s vlastními nálezy, tak musíš zadat i country, state nebo origin. Což nemusí vyhovovat těm co hledají hodně v zahraničí. Navíc někdo může už teď zápasit s omezením na 5pq a nebude se mu chtít jedno vyplácat na tohle (není to diskuze o tom, kolik pq komu stačí)

existuje moznost i bez gpx.. pri trose vynalezavosti by se to delalo zcela automaticky.. za nejakou pratelskou taxu bych vam to aji zprogramoval :smiley:

Ja myslim, tajemny t, ze neni treba se bat, ze by Tvuj napad nekdo zneuzil ve svuj prospech. Nechtelo by se Ti prihlasit se do fora pod svou prezdivkou a naznacit, co (legalniho) mas na mysli? Tento pristup je bezpodminecne nutny pro to, aby Ti nekdo naslouchal, nerkuli prihral “pratelskou taxu”.

Dekuji vsem za prispevky. Uvedomil jsem si, ze jsem nezduraznil jednu podstatnou vec: mne osobne nejde ani tak o prehled, kdo kolik ma a kdy to udelal. Dulezitejsi pro me je onen zebricek, ze ktereho zjistim, jak si stojim v pomeru k ostatnim (rozumej k tem, kdo se pomerovat chteji). Hraje v tom samozrejme roli taky jakasi soutezivost, ne jen prosty zajem o to, “co se deje”. Statistika pro me osobne neni o absolutnich cislech, ale hlavne o relativnich hodnotach. OK? Proto mi napriklad vubec nevadi, ze tam nebudou vsichni. Od zacatku jsem predpokladal, ze kvalitni statistika neni pro vsechny a pristup k ni by meli mit jen ti, kdoz se v ni chteji i objevit. Neni to zadne elitarstvi, nazveme to treba “pokus o ligu”. Takova statistika ceske cacheligy, rekneme. No, ja si opravdu myslim, ze pomerovat mezi sebou by se meli jen ti, kdoz se pomerovat chteji. Ten, kdo lovi a nezajima ho, na jakem miste v zebricku je, by se v zebricku nemel objevit. Nic proti nemu samotnemu, ale “kazil” by nam ho. Rozumime si, doufam. Je to o vypovidaci hodnote dat, o tom, co od nich ocekavame. Ne o datech samotnych. Snaha o kvalitni zebricek vsech je totez, jako byste chteli delat predvolebni pruzkum mezi vsemi opravnenymi volici. Nejen ze to nejde, ale o takovou statistiku ani nikdo nestoji - zajima nas prece vule jen tech, kdo pujdou volit, kdo se chteji zucastnit, ne?

Prispevky do tohoto vlakna jsou velmi uzitecne, napriklad o statistice na www.cacherstats.com jsem nemel poneti. To muze, uznavam, leckoho uspokojit a ostatnim v nouzi postacit. Tim se myslim sama vyresila “ochuzena varianta” a snad i “nesoutezni” “varianta absolutnich cisel”. Ten limit dvou set nalezu je sice neprijemny, ale ja tomu rozumim tak, ze necasto aktualizovany zebricek nema moc smyslu, kdyz nekomu staci pet nalezu v jednom dni a ve skutecnosti poskoci o sto mist, no reknete. Ale zase jsme u toho zebricku, ne kazdeho prirozene zajima u sveho jmena poradove cislo.

Super je postreh, ze tu v mnou predpokladane variante automatickeho chroustani gpx je moznost zcela automatickeho provozu skrzeva autoposilani PQ v gpx na predem nastavenou “zpracovatelskou” adresu. Tez sdilim Klicnikovu touhu po diskretnosti, to uz je ale samo sebou.

K predposlednimu odstavci sveho prvniho prispevku bych rad dodal, ze jsem mel na mysli “chudy GPX”, kde je slovni spojeni “nonPM” zpresnujicim adjektivem oznacujici puvod toho ochuzeneho reseni. Rozhodne jsem nemyslel “varianta pro chude, tj. nepremiummembery”. :o)

Pokud jste docetli az sem, dekuji, a dovolil bych si malou prosbu: Nekamenujte ty, kdoz vnaseji do geocachingu soutezniho ducha. Koho tento rozmer nasi hry nezajima, muze jej snadno ignorovat. Nam ostatnim tento aspekt prinasi dalsi zabavu, tak nam ji prosim neberte. Nerad bych se citil jakkoli provinile, protoze si jen hraju. Pojdme si hrat.

To je myslím nutné si dopředu ujasnit, co se žádá. Pokud by šlo o funkce naznačené v prvním příspěvku, tak je asi potřebné zpracovat obsáhlejší data a aplikace tomu musí odpovídat. Pokud stačí sledovat jen žebříček, tak bych se klidně vydlábl na nějaké gpx, pm, nonpm, zpracovatelské aplikace, importy a exporty a stačil by jednoduchý formulář na webu, kam zájemce o žebříčkování jednou za čas napíše, kolik má k danému dni keší. Hodnoty jsou jednoduše ověřitelné, kdo bude podvádět, tak se mu típne přístup a má po žížalkách. Zbastlený by to mohlo být za chvíli za málo korun (zadarmo v případě dobrovnolníka znalého php,asp(x)) a jestli se třeba časem rozdejchá funkčnost gc.cz, tak nikoho nemusí trápit, že vedle sebe běží dva složité systémy,

Tak s tim absolutně souhlasit nemohu. Zastávám přesně to, co zde před chvílí popsal Šolim.

ad:

• mne to vadí, že tma nebudou všichni, jeslti to má být statistika, je na kočku, aby tam byl jen někdo, to si můžeš potom žebříček dělat doma na papíru :-))

• pokus o ligu, aaaaa, už je to tu zase. :-))))

• a to, že ten, kdo není PM by NÁM kazil statistiku ?? :-))heh, no, to snad už toto nemůžeš myslet vážně. Kdo je to NÁM? Jak nám Freťákům a nebo mluvíš sám za všechny cachery jako mluvčí?

Jak píše Šolim, téměř aktuální žebříček je tam, kde uvedl. Mám takový pocit, že s některými příspěvky, potažmo lidma - viz příspěvky v některých vláknech, se celá hra orientuje směrem, kde původně, nikdo nechtěli.

A proto dejme prostor všem. Když objektivita, tak objektivita a ne něco, co se tak tváří a přitom to vůbec není.