Chtěl bych se kačerstva zeptat, jak se dívají na zalogování cache, u které se z nějakého důvodu nebylo možné zapsat do logbooku. Ať už je keš zamrzlá, či je ukradená a je jasné kde byla… Nebo se to nechává čistě na uvážení autora?? Přeci jen když objevím log kde někdo napíše: "Našli jsme stopy po cachi, sice už je disablovaná a na místě není, ale loguju si ji", tak to už mě trochu překvapuje.
PS:Když někdo cache např. snese a všichni se do logbooku zalogují to je věc jiná, tu bych tady rozebírat nechtěl.
No to uz se tu resilo mockrat. V prvni rade je to na logujicim, jak se k tomu postavi. Kdyz mu jde hlavne o body, loguje i nenalezenou, kdyz jde o neco jineho, treba o poteseni ze hry, zazitek z mista …(dosad sam) , tak treba neloguje.
Ono je nakonec to cislo poctu nalezu uplne jedno, spis jde o tvuj vlaystni prehled a vzpominky. Vim o par kacerech, kteri sekaji Found logy i na kesich, ktere jsou tydny ukradene, ale proti gustu…
Ja osobne loguju az po papirovem zapisu (vyjma Virtual a Earthcachi, pochopitelne :-))
Kdyz je kes zamrzla tak je to holt moje smula, ze jsem si nevzal s sebou sekyru…
Na nekterych keskach jsem byl i osmkrat, nez jsem nasel, prestoze jsem byl "na miste, kde musela byt"…
Mozna se z toho vyvine slusny flame, ale ja to vidim takhle…
No viděl bych to tak, že když hledáš keš, tak ji hledáš proto, aby ses do ní mohl zapsat - fyzicky keš zalogovat. Pokud ji nenajdeš, tak ji nemůžeš zalogovat.
Na netu pak už jen informuješ o tom, že jsi keš našel (Found It log - fyzicky zapsáno v logbooku keše) nebo nenašel (DNF - nezapsáno v logbooku keše).
Asobne si myslim, ze log FOUND IT by se mel pouzit pouze pokud kesku opravdu najdu… Ne, pokud najdu diru v zemi, kde by keska mohla byt…
Na druhou stranu, pokud nekdo jede na to, aby mel co nejvice bodiku za kazdou cenu, tak at si loguje co chce- aspon na miste treba byl… :D:D
Přesně tak, když se ke keši nezvládnu dostat, tak je to můj problém.
Když jsme jeli o víkendu na lov, tak jsem tušil, že bude půda zmrzlá a vzal jsem si kovovou lopatku. Naštěstí jsem jí nepotřeboval ![]()
trochu OT:
My kdyz jsme zakladali kesku tak jsme si vyhlidli misto ukrytu a asi metr od nej sme lopatku nasli- takze nejen ze nam lehce pomohla se zakladanim ,ale zaroven sme zbavili les kusu srotu ![]()
Jsem zapsán v logbooku, loguji; nejsem zapsán, neloguji nebo píšu DNF. Tohle vidím úplně jednoznačně.
Samozřejmě mohou nastat individuální výjimky. Přiznávám, že jednu komplikovanou keš, která půl roku odolávala FTF, jsme si před logováním sami založili na místě, odkud byla ztracená. Ale samozřejmě až po svolení autora.
Nechci přidávat polínko do ohně, ale vidím to jako marekl.
Jsou dána určitá, byť minimální pravidla, a jedno z nich je, co dělat po nalezení a měl by je znát i každý začátečník (viz. http://wiki.geocaching.cz/wiki/Nalezení_cache).
No a webový zápis FOUND IT znamená NALEZENO !
Není o čem diskutovat !!
O body mi nejde, ale jednou už jsem taky logoval bez zápisu - nebyla tam tužka a jako naschvál jsem ji u sebe neměl. Ownerovi jsem to napsal do logu a doplnil jasnou fotkou. /přikládám/
Samozřejmě pokud vím kde cache je, nebo ji dokonce i vidím, tak neloguju, to by byla kravina.
No mně se jednou stala taková věc, že cache jsem v pohodě našel, ale nepodařlo se mi ji otevřít. Byla to taková šroubovací nádoba a někdo přede mnou to pořádně zatáhl, prostě jsem s tím nepohl. Tak jsem ji vrátil na místo a normálně zalogoval.
Rekl bych ze loguju jen to, co jsme opravdu nasel. Mozna jsem spatne pochopil ucel hry, ale nejde mi o body… ![]()
Přesně, jak píše Marekl! Mohou nastat okolnosti, kdy log autor uzná, ale to je jen na něm a jeho odvaze log smazat a pak čelit atakům postiženého.
Nám se stalo na [cache]GC10NNV[/cache] , že po druhém neúspěchu (podruhé ztracena) nám autor nabídl, že máme zalogovat Found it, neudělal jsem to, ale být to někde dál, kam se jen tak nedostaneme, asi bych nebyl ta čestný. ![]()
O body jde především!!! :D:D
no ne, to uz jsem nekde videl ![]()
Já to takhle jednou udělala. Keška byla plechová mikro přidělaná zespoda na plechu nad nějakou větrací šachtou, nebo něčím takovým. Jenže keška se někdy předtím, než jsem přišla, otevřela, neb ji někdo nezagumičkoval a logbook se vysypal do té díry. No a já s sebou zrovna neměla ani kus papíru, natož foťák a měla to docela daleko, ale doma jsem to nakonec lognula.
Asi nemá cenu diskutovat o tom co kdo kdy jednou provedl, základní zásadou je logovat na internetu pouze to, co jsem zalogoval do fyzického logbooku.
Pokud se někdo nemohl zalogovat do papírového logbooku a chce si kešku zalogovat na internetu, měl by kontaktovat ownera, vysvětlit co a proč se stalo a na ownerovi pak je, jestli mu povolí se oficiálně zalogovat i na netu nebo ne.
Nemá cenu to řešit s nikým jiným než s ownerem, protože ten určuje podmínky logování a má jako jediný moc a právo měnit nebo mazat logy. Resp. možná ještě mohou revieweři, ale ti se do toho montovat téměř určitě nebudou.
Found it jednoznačně znamená: NALEZENO!
Nalezeno jednoznačně znamená, že jsem krabičku NAŠEL!
A protože jsem ji našel, mohu se zapsat do logbooku. A pokud jsem zapsán v logbooku, mám právo zapsat svůj úspěch i na netu. Ano, mohou se přihodit výjimečné situace, kdy krabičku najdu a k logbooku se přesto nedostanu. Potom záleží na mně, jak dokážu svůj nález a na ownerovi, jestli to uzná.
Poslední moje zkušenost: stála jsem nad keší, ale byla zamrzlá. Pravděpodobně bych se k ní dostala, vybavena jsem byla, ALE!!! Zcela jistě bych ji neschovala tak nenápadně, abych její existenci neohrozila. Tak ji navštívíme na jaře.
No a co!!! Pos… se něco? Tak si ten bodík připíšeme později a alespoň máme důvod se sem vrátit. Je tady tak krásně!
Nikdy neloguju bez souhlasu autora v případě že jsem neměl možnost se zapsat do logbooku. Jendou ve Vídni mi sám autor napsal a povolil zalogovat asi po 14 dnes od DNF, protože opravdu byla zase ukradená a on se rozhodl keš archívovat …
Trefa do černého, abakusi :). Logy sice mazat/kryptovat/editovat můžeme, ale opravdu aby jsme řešili, zda se kešer X zalogoval do kešky Y oprávněně, to opravdu ne. To si vždy musí vyřídit autor s daným kešerem sám, on nastavuje podmínky a on ví, co se s keškou v dané chvíli mohlo stát, že to bránilo zápisu do fyzického logbooku (a pak případně povolit log).
Přiznám se, že to až tak zásadně nevidím, jelikož jde především o osobní pocit hráče a on by měl vědět, zda je to "čisté" nebo ne. Ten, kdo se honí jen za číslama, tak bude podvádět tak jako tak a ten kdo měl při logování v terénu "nehodu" (bez tužky, nešla otevřít, byla zapadlá) tak to musí nechat na svém svědomí a když se owner ozve, co to jako má být, tak by měl být schopen mu to vysvětlit. Hraju tak, abych se nemusel sám před sebou stydět..