Zdravím, asi budu zase trochu provokativní a možná se to tu již řešilo. Zajímalo by mě jak se díváte na hromadné odlovy, tj. sejde se skupina cacherů a odloví nějakou těžko dostupnou cache, resp. odloví ji jeden, dva a zpřístupní ji (vynesou, sundají …) ostatním ze skupinky. Podle mě by se tento druh odlovu neměl uznat. Cache je "found" pouze pokud ji někdo opravu našel a dorail k ní. Pokud někdo jen dělal zázemí, nezaslouží si ji mít na seznamu odlovených. Samozřejmě je trochu jiná situace, kdy jde o jeden tým (jeden login), kde jeden z nich cache sundá. Pořád je to ten stejný tým, takže tam to beru. Myslím, že někteří prostě nedovedou překousnout, že nějakou cache nikdy mít nebudou a raději se spojí jen aby nepřišli o nějakou tu čárku. Tak co, vyvolám diskuzi
?
No mám trochu jiný názor. Zrovna nedávno jsme udělali víkendový geoodlov . Byli jsme tři jinak samostatné teamy (já češtin ;)). Výprava byla předem připravena, mysterky jsme luštili společně i samostatně. Při samotné odlovu jsme šli všichni společně, hledali společně, logovali společně. Představa, že budce logovat, pouze ten, který ji má první v ruce je divná ![]()
Dostalo se i na pětkovou kešku, u ktéré bylo nutné slaňovat kousek ze skály. Jelikož nejsme nikdo horolezec a nemáme ani vybavení použili jsme provizorní řešení a spustili jsme jednoho z nás (dobrovolník :)) ze skály. Další jsme ho jistili, kdyby nám chtěl s keškou upadnout
Myslím, že jsme si logování zasloužili všichni. Sám by to nikdo z nás nedokázal ani neriskoval. Je snad na tom něco špatného nebo "nelegálního"?
Nejde o podvod, pokud se účastníme všichni. Jde o společnou zábavu, kterou se geocaching dostává do další dimenze. Nedá se to srovnat se samostatným odlovem. Tolik zábavy jsem si při samostatném odlovu nidky neužil a už se těším na další společný odlov.
Neberte vše tak vážně, jde hlavě o zábavu ne o body. ![]()
Souhlas, jde o zábavu. Proto si ty body nemusí lidičky co ve skutečnosti neodlovili vůbec psát ![]()
Já odpovím na tvou otázku otázkou - kolikrát se stane, že se u cache sejdou 2 cacheři a poté, co se identifikují, se ji vydají hledat. Jeden z nich je úspěšnější a nalezne ji. Co tedy ten druhý, má prostě smůlu, cache vlastně nenašel a tak tedy dle tvého názoru nemá nárok na "čárku"?
Podle mě je to totiž téměř stejná situace jako v tvém dotazu, jen s tím rozdílem, že se několik cacherů předem domluví, že budou cache hledat…
To je jednoduché. Prostě se zeptá kde byla a vzhledem k tomu, že loguje většinou i jako druhý tak ji na místo může vrátit. V tom nevidím problém.
Ale já měl spíš na mysli obtížné cache, kde autor schválně testuje zdatnost (v tomto případě fyzickou) lovce. Tam, kde není jednoduché cache vyzvednout a vrátit. Mě osobně by mrzelo, kdybychom založili cache, která by byla právě jen pro takové otrlé a pak by ji měl pomalu každý jen proto, že se nějak domluvil a nějak si to zařídil.
Není skupinový odlov jako odlov, nicméně, taky jsem značně rozpačitý z toho, když vidím keš, (kterou prostě bohužel sám nedám), zalogovat z ničeho nic 10ti cacherama, jen proto, že se zinicializovala ten den výprava ve které byl například někdo, či najmutý horolezec (nebo potápěč), či tak a zbytek stejně více méně jen přihlížel.
Rozhodně si ale myslím, že by alespoň v listingu mělo být výrazně uvedeno, že pro nalezení keše je třeba mít horolezecké vybavení, křídla, vrtulník, nebo batiskaf, či je nutno vytvořit lidskou pyramidu z X osob, aby si jeden nepřipadal jak trubka, když dojde na místo a zjistí, že tu keš bez pomoci nikdy nedá.
Argumenty že to se dá nakonec vyčíst z logů, co je k tomu a bylo třeba, neberu.
Ale což, žíly mi to netrhá, o čárku víc, nebo míň, všeho dočasu.
A jak určíte tu správnou hranici, kdy si ještě zbytek skupiny zaslouží a kdy ne? Když jdeme jako výprava, snažíme se všichní stejně a i když půjde zvlášť, najdeme ji taky, i když to bude na delší dobu (teĎ nemyslím pětkové).
A k těm pětkovejm. Co když si místo lana přijedu s jeřábem a odlovím bez zkušeností horolezce? To taky neuznáte? Jde přece o to, že jsem vyvïnul dostatečnou snahu a kešku odlovil. I když každý svým způsobem. Ono asi ukecat potápěče, aby s váma jel do lomu a našel pod vodou letopočet potřebný k doluštění finálky asi taky nebude moc jednoduché (zatím jsem nepotřeboval :))
Tato diskuze tu byla naposledy nedávno a nic dobrého z ní nevzešlo. Abych nebyl despota, tak prozatím nenavrhnu tuto diskuzi zamknout ;), ale vy diskutující, se psychicky připravte, že k tomu může dojít.
Bohužel je to jedna z věcí, která asi nelze vysvětlit v mitákově kronice gc.cz
Mimo jiné je tato diskuze k ničemu, protože neexistuje jednoznačně správná odpověď. Je spousta nározů a důvodů proč obhajovat hromadné odlovy i proč ne.
Nejjistější je, aby autor v listingu explicitně uvedl, že kdo osobně nevyleze na R43 (to je jen náhodně vygenerovaný shluk znaků ;)), tak mu bude smazán log. A pak to dodržet. Pokud tak v listingu uvedeno není, neměly by se logy mazat.
Za mě: Pokud je třeba se někam fyzicky obtížně dostat a deset kešerů udělá lidskou pyramidu, ze které to jeden vytáhne, tak z mého pohledu pohoda a chtěl bych vidět fotky. Pokud je jich tam deset, jeden leze + jeden ho jistí a ostatní bloncají kolem a jen čekají na logování, tak je mi to jedno - říkám si, že je to jejich věc. Mě samotného by to sr…, že jsem to sám nedal, nebo že jsem aspoň nebyl součást toho funkčního zátahu. Ve vztahu ke konkrétnímu bodíku za log by to asi mohlo být v rukou zakladatele - stačí dát podmínku pro uznání logu.
Edit: tak nějak jsme skoro ve stejný okamžit odklikli dost podobné B)
Jsem psychicky připraven že může být diskuze uzamčena, ikdyž zatím nechápu proč
Diskuze je proto aby se diskutovalo a přišlo víc názorů. Diskuze nemusí být apriori aby jsme čekali nějaké výstupy. Nečekám jednoznačnou odpověď. Je tu spousta jiných diskuzí na které nejsou jednoznačné odpovědí ale spíš jen "ano, ale…" "ne, ikdyž…" aj. Jsem se trošku rozvášnil no… ![]()
Souhlasím, že listing by měl dát vědět co na odlov musí být - výstup číslo 1 ![]()
Souhlasím že odlov s jeřábem se uzná - výstup číslo 2 ![]()
Pozn3: tomu shluku znaků R43 by nějaká ta podmínka od začátku slušela ![]()
To je pravda, ale takové diskuze obvykle přecházejí do flame. Obzvlášť ty, které už tu byly a už tak nejednou dopadly.
A já bych se zase chtěl zeptat, jak můžeš neporovnávat svůj názor na odlov více nicků s odlovem více lidí v jednom týmu/nicku ? Vždyť všichni jsou součástí týmu, určitě jsou na to hrdí a přitom kešku za ně odlovil někdo jiný ? Tzn. podle tvého postupu by si keš nemohl tým zapsat, dokud by si postupně nešáhli všichni členové. No a pokud to takto bereš, tak si představ, že při hromadném odlovu např. posledně s Darkem, Markem a Abakusem jsem je prostě všechy přibral do týmu Miták a oni zas přibrali nás ostatní atd. - tzn. vznikly čtyři stejné množiny. Vždyť kde je oficiálně psáno, kolik členů má můj tým ? Nejedná se jen o mě a Lucku, ale i moje vši, filcky a klíšťata ![]()
já myslím, že každý moc dobře ví, kdo v týmu je a kdo není. A když už někdo má existenci na gc.com s jiným loginem, tak prostě existuje jako jako další jedinec. Zas bych v tom nehledal nic složitého. Nejsme přece u soudu. Nebudem slovíčkařit. A nebudem přece chodit až ke klíšťatům že ![]()
Ale postřelená kachna nejvíc kejhá co ![]()
A sám jsem přece psal, že podle mě tým je jako jedinec, proto tvoří tým. Proto nemusí dosáhnout na cache všichni. Jsou jako jeden s jedním loginem. Když vytvoříš tým s dalšími lidmi co mají svoje loginy, je to už pěkná ptákovina považovat to za to samé. To bych se mohl taky považovat za součást týmu všech cacherů v čr a během noci zalogovat všechny české cache, prostě proto že u nich nějaký český cacher byl? Nebudem to hrotit ne? Každý ví jak jsem to myslel.
Se to asi zvrhne na diskuzi, kterou předvídal Abakus ![]()
Tak po krátkých logách budeme mazat i hromadné odlovy?? Hmm a co takhle smazat i logy u kešek, ke kterým nálezce dojel autem? Nežerete to trochu moc?? Někdo hledá pro radost, někdo pro body, někdo ani neví proč. Vždyť by to měla být zábava.
Souhlasím, ale to neznamená že o tom nemůžem diskutovat. To bychom de facto mohli rovnou smazat i celý tenhle server že…
Proti diskusi samozřejmě nic nemám, však máme tu demokracii, asi…
Toto je ale přesně to, co já osobně považuju za daleko větší prasárnu (hurá, flame je tady). To že si na keš nešáhnou všichni z týmu znamená totiž apriori to, že vůbec nemusí vyrazit na lov a kešku ani vidět. Ba co víc: Může to znamenat to, že současně vyrazí na lov jinam než zbytek týmu a budou hledat dvakrát rychlejc. Toto i mě jako lovci-kvůli-bodům přijde příliš a mrzelo by mě kdyby Lucka logovala kešku někde, kde jsem vůbec nebyl - třeba otravovala, že ji mám dát GPSku na cestu do Číny, Makaa a HongKongu, stejná situace, když si našla kešku na Ramzové a Rejvízu - taky jsem tam zajel ještě jednou, když jsem u toho mohl být. Proto jsem sám sobě dal za podmínku, že si musím sáhnout na kešku nebo logbook. Ano i toto někdy urychlujeme při hromadném odlovu tím, že řeknu vedle stojícímu cacherovi, který se zapisuje, ať tam rovnou připíše i mě, protože každá minutka ztracená předáváním logbooku z ruky do ruky je drahá, že ? ![]()
Tady by hodně pomohlo, kdyby GC zlepšil podporu Teamingu…
Každej by si hledal za sebe, ale hromádka kačerů by mohla tvořit i team.
To není žádnej flame Mitaku. Pohoda ![]()
Ale k věci: já nenapsal, že si další člen týmu nesáhne na cache. Taky si nedovedu představit, že by Míša lovila beze mne, nebo naopak. Spíš jsem měl na mysli, že by ten druhý dělal jen podporu, např. jištění při vyzvednutí apd. Asi to z toho nebylo patrné.
Když to tak nějak shrnu: prostě mě mrzí, že SKORO neexistuje cache, kterou by náruživý lovec neodlovil v podstatě bez extrémního vypětí. Prostě se ve vhodnou chvíli k někomu přidá, s někým domluví. V podstatě ho to nemusí stát žádné úsilí a to je podle mě jednoznačně vůči ownerovi nefér, protože to pak cache mohl klidně dát někde na pole a říct, kdo chce ať k ní příjde po rukách, kdo ne, může pěky. A výsledek? Uplně stejný a aspoň by se owner nemusel tak snažit. Prostě pokud jednou (snad), založíme cache na exponovaném místě, budeme nemilosrdně mazat logy těch co se připrcli k dříčům!