V souvislosti s diskusí „GC v éteru“ ve fóru v sekci oznámení, jsem se rozhodl pozitivně zamyslet, co vlastně našemu rodinnému týmu geocaching přinesl.
Budeme rádi, když i ostatní kačeři připojí svá hlediska.
A třeba tohle vlákno pomůže i lidem, kteří budou příští čtvrtek prezentovat GC na ČRo 2, ujasnit si přehled, jak je tenhle koníček rozmanitý a o čem všem je možné hovořit jako o přínosu.
Některé body vybírám z vašich předchozích diskusí, protože si myslím, že je nelze opominout a stěží bych je formuloval lépe (takové myšlenky ponechávám jako citace).
Geocaching vám přinese radost z vyřešení úkolu, z nálezu keše.
Geocaching přinese radost z pobytu v přírodě (pokud nehledáte pouze městské keše)
Geocaching může být jeden z důvodů, proč opustit teplo domova a vyrazit do přírody
marfik said:
„Geocaching je krásný v tom, že mě zavede na pěkná místa, kam bych třeba ani jinak nešel. To znamená, že si to tam chci prohlídnout a něco se o tom místě dozvědět.“
- Geocaching vás přiměje k seznámení se či prohloubení znalostí z navigace, topografie...
Pokud hledáte mystery a multi keše, můžete se setkat i s prověřením znalostí z jiných oborů: osobně jsem již narazil na matematiku, geometrii, fyziku, angličtinu, hudební nauku, historii a různé zábavné a logické úlohy jako logické problémy, sudoku, kakuro…
Soutěživým typům přináší GC radost z prvního či druhého nálezu, množství nalezených schránek
Všem kačerům přináší GC nutnost znát alespoň základy práce s internetem, umět si keše vyhledat a získat potřebné údaje. Vzhledem k tomu, že databáze je na GC.com, vyžaduje alespoň základní orientaci v angličtině.
Jo, a ještě dohoda: o záporech se v tomto vlákně raději nebudeme zmiňovat… [;)]
Se vsim cos napsal souhlasim…pro me je nejdulezitejsi to, ze navstivim spoustu zajimavych mist, o kterych jsem bud vubec nevedel, a nebo bych k nim rozhodne jenom tak nejel…
GC mě konečně vytáhl do přírody od věčného sezení u PC a flákání se. Teď kdykoli je trocha času,tak buď s přáteli-ezopos, werki, rudik, michajlpetrof,kovi,krteq… nebo jen s přítelkyní boo21 vemem auto, nebo sednem na vlak a celé odpoledne je co dělat..Jsem rád, že sem se částečně PC zbavil, tohle je po dlouhe době věc která mě opravdu baví! O tom, že všude kam jedu mám co dělat ani nemluvě. Poznat nepoznané, vidět nevídané.
Vždycky mě to táhlo k turistice, ale od plánů k realizaci bylo pořád nějak moc daleko. Samotnému se mi asi tehdy nechtělo vandrovat a v mém
okolí nikdo podobně postižený nebyl. A když jsem ho konečně našel,
rozprchli jsme se do všech koutů republiky na školy. Pak dlouho nic. Až se zjevil
geocaching, díky kterému poznávám(e) zajímavá místa a konečně vytáhneme paty z
domu. Pro mě je navíc pobyt v přírodě obrovskou relaxací, kde si můžu
odpočnout od všech těch pravidelných útvarů, které vidím na monitoru
počítače po celé dny.
Dřív jsem víkendy a večery trávil doma u počítače, většinou prací. Ven jsem vyrazil výjimečně, procházka bez cíle mě nikdy nelákala a stále neláká. Za necelý rok jsem pak díky geocachingu strávil venku v přírodě odhadem více času než za předchozích deset let. Už to je neodiskutovatelně pozitivní efekt, a když se k tomu každý víkend přidá průměrně deset-patnáct kilometrů chůze, není co řešit.
Geocaching provozují většinou inteligentní lidé a já se rád setkávám s inteligentními lidmi.
Geocaching mě baví - to je pro mě osobně přínos číslo jedna. Jestli mě někdy bavit přestane, najdu si jiné aktivity.
abych se neopakoval. Me se libi kdyz najdu nejake me nezname misto v okoli mist o kterych si myslim ze je dobre znam. GC me pak vzdycky vyvede z omylu. Posledne jsem vyrazil na kesku necela 2 km od sveho bydliste a nestacil jsme se divit co mam za rohem [:)]
K přírodě jsme vždy měli vztah pozitivní, ale lenost a "důležitější" záležitosti vítězilily. Pak tu byl odpor k bezcílným procházkám.
No, a pak se nám zjevil geocaching (GPSku jsme již měli) a bylo zaděláno na úchylku.
Za tu dobu, co tu úchylku máme, jsme vyšplhali na spoustu kopců ve Středohoří, kolem nichž jsme často jen projížděli, neznali jejich jména a říkali si, že na ten kopec musíme někdy vylézt. A díky GC jich už známe docela dost. A to nemluvím o místech, která navštvíme jen tak "mimochodem" na cestách na dovolenou či za příbuznými.
A o lidech, se kterými jsme se díky GC potkali je zbytečné se zmiňovat. Vždy to byli a jsou příjemní a přátelští lidé.
další pozitivní věc je, že při zakládání nových keší si musíš zjistit spoustu informací o místech kam je dáváš. do listingu pak toho dáš jen nutné minimum, aby sáhodlouhé výklady nenudily a byli něčím zajímavé. je pak dobrý pocit, když někdo do logu napíše, že se mu tam líbilo a že se navíc něco dozvěděl, případně přidá svoje postřehy.
pozitivní je i to, že je to zábava i pro děti. přál bych každému vidět jak naše děti hledají a pak otvírají kešku a přemýšlí co vezmou a co dají do keše. je to určitě lepší, než když sedí doma u počítače.
1. výlety do přírody dostaly novou, ale ne jedinou náplň, porovnám li 2 z mnoha 3-4 denních výletů z loškého roku první měl 13 nálezů, druhý 1 nález kešky. Je to zpestření, nikoli cíl.
2. Kvalitně zpracovaný listing je výborné doplnění map a průvodců, maximálně mě baví listingy s postřehy ownera na danou lokalitu.
3. Mystery - i když jich moc nemám daly mě hodně, asi jsem měl štěstí, ale mnou vyluštěné se mi trefily do vkusu a některé mě opravdu dostaly Computer cache, Kryptocache, jiné zatím utíkající (chemická) ukazují že asi nespadám do té nadprůměrně inteligentní skupiny zmiňované výše.
A k citaci nahoře - skoro od dětství jezdím každý týden kolem Vlčtejna (Plzeň jih, cache Vlctejn) pokaždé ať už nejdřív s rodiči poté sám, s kamarády, poté se ženou a nakonec s dětmi jsem si říkal, že se stavím na zdejší zřícenině ( a že hradů, zámků a zřícenin navštívím pěkných pár během roku). Povedlo se mi to v mých téměř 40 letech právě díky té keši.
Přesto, že narozena v Praze, PISácký průvodcovský kurz absolvovaný, některá pěkná pražská místa jsem navštívila poprve. A nebýt geocachingu, nikdy bych je nepoznala. A teď už se těším na okolí Prahy - konečně mám záminku k dokopání se na cyklovýlety.
Samozřejmě souhlasím s tím, že navštívím zajímavá místa, že mě GC vytáhne z domova i v počasí, kdy bych ven nevylezla, že se mi zlepšila fyzička a že na mysterkách a 1/1 keších se mi kouří z hlavy. Plusem je i to, že nějak u toho blbnutí nestíhám stárnout a neustále překonávám sama sebe. Přestali mi vadit pavouci a jiná havěť, neohroženě kamzičím po skalách, kam by mne v životě nikdo nedostal, lezu do jeskyní a jiných děr a dokonce jsem kvůli keškám nazula i běžky!!! Ale jednoznačně největší přínos pro mě je potkávání zajímavých lidí a hlavně.... získala jsem pár kamarádů, bez kterých si už svůj život neumím a nechci představit. Co víc si přát.......
Mě osobně geocaching vytáhl z nudy všedního života a dal mu úplně jiný rozměr...Konečně mám nějakého koníčka, do kterého jsem bezhlavě zapálený (i po pár zklamáních), a není to jen sedění u počítače (i když vlastně někdy taky).
Do Brna jsem se přistěhoval zhruba před 4mi roky a vystačil si se znalostí okolí mého paneláku a jak se dostat do obchodu…Geocaching mi otevřel 4. dimenzi vnímání Brna, jakož i světa a v tom je mi GC přínosem. Za poslední 4 měsíce jsem poznal Brno nesrovnatelně lépe než za celé 4 roky a myslim že můžu s klidem říct, že Brno teď znám lépe než kdejaký rodilý mudla [:D]…
Ostatní pocity jako adrenalin z hledání či luštění a euforii z nálezu jsou tak zřejmé, že je snad ani nemusím popisovat…to už učinili jiní…
Geocaching je pro mne především tipem na výlety. Měl jsem na kole proježděné poměrně široké okolí bydliště a už jsem pomalu nevědel kam vyjet abych to tam neznal. A ejhle, v červnu 2006 jsem objevil Geocaching a najednou se objevila spousta nových míst kam zavítat a mnohdy jsem se nestačil divit co se skrývalo v oblastech které jsem považoval za prozkoumané (teď o víkendu v Českém ráji jsem žasnul nad cachemi Tajemný pramen a Sandstone arch) a leckdy jsem kvůli cachi navštívil místa kam by mne jinak nenapadlo nikdy zavítat. Oceňuju že to jsou mnohdy krásná místa známá jenom místním. A to nemluvím o radosti z rozluštění těžké šifry nebo nalezení obzvlášť dobře schované cache.
(Je zajímavé že jsem o geocachingu poprvé slyšel snad už někdy v roce 2003-2004 ale tehdy mne to nijak nezaujalo. Až napodruhé jsem tak nějak "uzrál")
Geokešing mě prostě baví. Mí kámoši které jsem nakazil si o mě myslí že sem FAKT ULÍTLEJ a že to moc žeru. Ale i oni hledají :-) Rád se vydám do přírody, ale potřebuji nějaký cíl. Tak tady ho mám, i když třeba jen malou plastovou krabičku. Dovolený zatím podle GC neplánujem, ale když někam jedem, tak si teď rozhodně nějaký ty kešky do GPS stáhnu. Ona se chvilka vždycky najde.
Nejvíc ale myslím přinesl GC mojí ženě. Díky své nemoci je dost uzavřená, klasická záliba - četba. Jinak nic moc. To se teď změnilo. Chodí se mnou na lov a do přírody a i když občas bručí že je to daleko a taky jsme už zažili na GC jednu zdravotní krizovku, myslím že jí GC dává hodně. Takže vzkaz pro ni: Vladěnko , moc tě miluji... a.. a.. v Jesenici je nová možná FTF...a jéé tak to už sem zase nepatří.
Takže GC baví mne a moji ženu a trochu mého syna. A to je prima.