Velikost fotek na GC.COM

Ahoj,

chtěl jsem uploadovat nějaké fotky na GC.COM a nějak mě přestalo bavit je mrzačit, aby vyhověly požadavkům GS na jejich velikost- 600bodů na šířku nebo 125kB. Vždyť to je dneska už výsměch. I na waymarking jdou ukládat fotky bez omezení.
Založil jsem feedback na nějaké rozumné zvětšení limitu na vkládané fotografie. Přidá se někdo?
http://feedback.geocaching.com/forums/75775-geocaching-com/suggestions/2236608-allow-bigger-images

Už nějakou dobu dávám delší stranu na 1000 a kB neřeším. A de to.

No nevím, zrovna jsem zkusil nahrát jednu v plné velikosti a smrsklo se to automaticky na 600x366 a 85kB.
Je možné, že kdybych zkusil menší rozlišení než 3264x1952, že by to dopadlo líp?:wink:

Ty vo.e tak to je pěkná zhovadilost dávat na GC 3264x1952, ještěže tam mají limit. Kdo s tím má pak rolovat? Fotky k logu jsou jen na dokreslení, reportážní foto. Jestli se chceš fotkami chlubit nahrej to na nějaký fotoserver.
Já dávám 800x600 a v pohodě.

Jasně pane chytrej. To víš že jinak ty fotky upravuju, jen mě zajímalo, jestli je pravda, že tam jde dát veliká fotka.
Taky je mi jasný, že to je moc, ale než to mrzačit na 600bodů, to radši nic…

Fakt je, že těch 125 kB je mnohdy hodně těsná bota, alespoň 200 by bylo lepší. Jasně, že pro většinu ilustrací k logu nějakých těch 800 či 1000 bodů šíře, s nimiž se člověk do objemového limitu vejde, stačí, ale občas se povede něco (třeba vrcholový výhled), co by si zasloužilo víc podrobností. Já tak plné verze foto, které mají obecnější ilustrační význam házím na Wikimedia Commons, tam je velikost prakticky neomezená, o možnostech kategorizace, popisu a použití pro další projekty nemluvě.

je fakt že když se člověk dělá s fotkou, doostřuje a GC to potom po "fejsbůkovsku" zkurví a ještě zavede rekompresi, tak je to k vzteku.

125KB je mimo mísu stejně jako celej Zeměmluv posledních pár let.

Tak tak, proto jsem se na nahrávání fotek na GC uplne vyprdl…

Základ je nenechat akci na GC.COM a upravit fotku rozměrem i velikostí sám. Podle mého názoru velikost souboru 125 kB na dokumentační fotky 800x600 ještě stačí. Ideálním jednoduchým nástrojem je Irfanview s RIOT pluginem, který umožní automaticky stanovit velikost výsledného JPG souboru. Akce resize a uložení ve velikosti 125 kB je záležitost dvou stisků kláves.

Než by měl být ten jejich server 2x pomalejší s 2x většími obrázky, tak to ať to radši takhle. A to nemluvím o smutné realitě, kdy celkem velký podíl kačerů nafotí snímky 5 Mpix mobilem s kvalitou obrazu max 640x480 (tj. 0,3 Mpix), nejlíp v šeru, rozmázle a s úděsným šumem. A těmhle fotečkám kvalitu současné omezení rozhodně nijak nesníží.

Tak nehořekujme a zkusme brát svět takový jaký je - i s jeho přirozenými limity. Přikládám jednu ukázku, že to i se 125 kB JPG docela jde:

Ten limit je 600 bodu sire, takze doporucovane zmenseni na 800x600 nic neresi - alespon tak to chapu ja.

Fotky zmensuju na velikost asi 192 kB a prochazi to. Ale je fakt, ze kolikrat bych rad nahral kvalitnejsi fotku, kdyz to jde na waymarking, proc ne na gc.com.
Dalsi vec co by mohli vylepsit je vubec prace s fotkama a galerii celkove. Libil by se mi nejakej system hodnoceni fotek, trideni, zobrazeni cele galerie fotek z jedne kesky na jedne strance bez nutnosti listovat dal…no bylo by toho moc, co by se nechalo zlepsit.
Ale to by nesmeli rozjizdet dalsi a dalsi projekty, ktere zustanou v betaverzi a nedodelane.

Jestli taky můžu přispět, tak těch 100 kB docela stačí. Samozřejmě doma na 1 gbps optice se to prohlíží jinak, ale už jste se někdo ocitli v horách, kde není rychlý 3G internet a snažili se přes pomalé GPRS s jedním dílkem signálu na telefonu prohlížet fotohint a logy? :slight_smile:

Souhlas…kdo chce sdílet svoje 10Mpix fotky, ať si najde jiný server než zeměmluvův chcípák…na GS dávat pouze informační foto.

Piposek: To je uplne jinej problem, na fotohinty jsem haklivej, ty jsou uplne nadraka (rozumej v pripade, ze autor neda zadny slovni hint a jen fotku). Nez davat 100 kB miniatury jako od Uko Jesity, to radsi nic. I ja se rad jako autor kesky podivam na pekny fotky, ktery kdo poridil na mejch krabickach…

ssva: Nikdo nemluvil o 10 Mpix fotkach (nemluve o tom, ze mpx nerikaji nic moc o tom, jak je fotka velka v kB), ale zvysit limit na 300 nebo 500 kB by bylo uplne dostacujici.

Osobně nemám problém s redukcí fotek (zmenším nebo oříznu na 800x600, u panoramat na 1024xneco, velikost si nastavím u ukládání, pokud někdo neví jak tak může použít třeba Faststone viewer ), jen to samozřejmě trochu zdržuje.
Jako bylo by to hezký, kdyby zvedli ty limity (oni asi neoficiálně zvednutý už jsou), ale pokud by to bylo na úkor rychlosti webu, byl bych proti. Už takhle je to v neděli večer utrpení. A venkoncem ty fotky jsou přeci jenom jakoby navíc.
Navíc si myslím, že na tom webu jsou daleko větší problémy k řešení než fotky. :frowning:

Alespoň drobné vylepšení ze strany Zeměkecu - při uploadu se fotky zobrazí v plné velikosti.

Stále mě ale dojímá, že při prohlížení fotek z listingu se fotka 800x600 naležato zmenšuje, kdežto stejná velikost na výšku ze zobrazí v celé kráse. Zřejmě soudruzi z americké NDR předpokládají, že máme všichni monitory otočené navýšku…:DB)