Probůh, proč kačeři při zakládání keší používají tak malé nádoby? Místo pusté, široko daleko ani noha, členitý terén, kam se v pohodě schová velká nádoba na oběd pro dva a místo toho je tam válcová nádoba velikosti instantního čaje, do které se sotva vejde log a pár kravin, které nikdo netraduje. Někdo namítne, že o ty věci nejde, ale třeba já se těším, že tam najdu něco pěkného, co mě potěší a to samé se tam snažím dávat. Malé nádoby pochopím jen v místech, kde courají lidi, ale v pustinách to zamrzí…
no kdyz ono to je bohuzel taky o tom, ze velka kes, at je kdekoliv, se zaplni uplne stejnyma kravinama, ktere nikdo netrejduje, jenom je tam toho bordelu vic.
no tak tvoje vlákno mě nepotěšilo - zrovna jsem poslal na schválení jednu hodně malou small, která je na samotě u lesa. Je to sice vyjímka, další budou klasické small - ale je pravda, že normály už neplánuju. A proč mám radši ty menší ?
1) nižší náklady /to je vcelku nedůležité/
-
jednodušší ukrytí /víc možností/
-
lepší manipulace při transportu /small se vejde všude, normal už chce batoh/
-
jednodušší údržba, případně obnova při ztrátě
-
a jak je psáno výše: stejně bude v normálu po pár týdnech jen trocha harampádí
Jinak si myslím, že hlavně jde o zážitek z hledání, případně i z návštěvy pěkného místa /no a někomu jen o ten bod/ a trade zajímá hlavně ty, co chodí s dětmi. Já jsem si zhruba po prvních deseti nalezených už odvyk nejenom tradovat, ale i prohlížet ten chaos co je uvnitř.
Zravim
1) obsah keší odpovídá jejich velikosti
2) je-li něco malé, co vložit do keše aby to mělo jakousi hodnotu ?
3) obsah je druhotný, ale přece jen by nějaký smysl měl mít
4) některé keše jsou specializované na jeden druh předmětů, např. knoflíky - nebylo by třeba dobré vedle velikosti keše uvádět i třeba figurková keš, odznaková keš , známková keš atd ( nejsem si jistý jestli něco takového již neexistuje, jsem teprve začátečník)
5) vím, že je to odemne troufalost, ale některé předměty by se měli označit jako nevhodné do keší a nemám tí namysli jen portraviny a prezevativy[:)]
6) někdy je místo tak frekventované, že nelze ani ve spěchu keš důkladně prohlédnout
7) domívám se, že diskuse o obsahu keší, neproběhla-li už po tísící a ještě jednou[:D], by mohla prospět všem, protože nejen by si měl člověk lámat hlavu s cestou k cíli, ale také předmětem co na místě zanechá
Hmm, prave ze jo a tak, co se tyce lepsich zitrku v tradovani, zustavam pesimistou.[:D] A nejak to uz ani neresim. Pritom by casto stacilo provest pri kazde vymene jen nekolik malo myslenkovych pochodu...[:^)]
To delaji podle meho nazoru jen lidi kteri citaji tyto vlakna. Je ale strasna spousta kaceru kteri ani nevedi ze se nejake veci nekdy resi...ti podle me traduji tak ze se kese zabordeli..
Souhlasím s autorem vlákna. Chápu, že v centru města je lepší micro, která vydrží déle, ale v přírodě?
Dovolím si uvést např. Colonelovu Milohlídku, která dnes snad už je větší, ale když jsem jí hledal (a nebyla tam [8o|] ), šlo o mirkokeš. Krásná rozhledna na lesnatém ostrově a micro???
Chápu, že menší se hůře rozbije, lépe schová a snadněji udržuje. Přesto jsem ten typ, co jej láká založení velké kešky. Chce to čas, protože nelze jí jen tak pohodit někam, ale vymyslet opravdu dobrý úkryt. Zatím mám doma koupenou pixlu Lock & Lock o objemu 9 litrů (asi jako 2 krabice od bot nad sebou) a doufám, že se mi podaří založit (nikoliv jenom pohodit) kešku opravdu velkou. Případně tak velkou, že jí ani zloděj neunese [;)]
A abych neplácal jen tak na prázdno, uvádím výhodu velkých keší která mě napadla. Je to výměna jiných předmětů. Netřeba pak měnit přívěsky, prošlé karty na kredit telefonů apod., ale třeba knížky apod. Chce to mít jenom trpělivost při údržbě [:)]
Také mám rád velké a nápadité nádoby. Při návštěvě Slovenského Ráje mě zaujaly krásné vojenské piksly, které do svých kešek dává Viking. A hlavně je vidět, že se o ně pravidelně stará. Je to o lidech. Zrovna dnes jsem se nestačil divit, co za krámy se dá nacpat do malé krabičky. Pomačkaná telefoní karta, kousky hraček z kindervajec, papíry… [:'(]
Me spis vadi, ze autor napise, ze je cache regular a najdu small. Mam z popisu na gc.com trosku predstavu jak vypada…
Kudy chodím tudy zbrojím proti mikro keškám a nejhorší jsou snad ty mikro-mikro. Nemyslím si, že je nutné za každou cenu uložit krabičku přímo na místě daném, ale postačuje v jeho blízkosti (dohledu) např. u městských kešek. Domnívám se, že i ve městě se dají najít úkryty pro small a případně regular, ale chce to hledat.
Krabička by měla být velká, aby se v ní dalo obchodovat, ale hlavně taky kvůli tomu, aby se do ní vešel TB nebo GC - osobně máme radost za každý TB nebo GC který projde naší keškou. A na to stačí i small krabička.
Ano, at je krabička jak je velká, stejně se časem "zanese" drobnostma, hloupostma atd. ale není to snad v jádru věci jedno? Jestliže se o krabičku starám, tak tyhle rozbité věci z vajíček apod. při kontrole vyhážu, dám tam něco nového a další věci zůstanou. Je lepší velká bedna plná drobností, než prázdná a o to tady snad jde. Jestliže majitel nechce do krabičky třeba věci z vajíček, má možnost to napsat do listingu...
Proto... když nová keška, tak aspon small.
Že zas otvírám staré téma, ale krabice o obsahu přesně 1l se řadí k typu small nebo regular? ( We Wiki sem tohle ,mrtvé pásmo´´ nenašel, podle klasifikace je totiž small do 1l a regular nad 1l, tak co teda s litrem?)[8-|]
No taky mám v tom občas zmatek. Někdy se mi stává, že napíšou small, tak si natěšeně přinesu nějakou malo věc na výměnu a ona tam je pak krabička jen o 1 cm vyžší než filmovka. Také jsem našel large, která velikostí nepřesáhla ani legular. Abych odpověděl na otázku, tak já bych volil small, ale je na každém co si zvolí. Ještě mě napadlo, že ejde jen o objem, protože jsou i 1,1 l nádoby, které jsou však tak úzké, ale dlouhé, že se tam vejde jen tlustý sešit a pár tužek. ....ale to už moc polemizuju:-))))
Ps:čím větší tím lepší[:D]
[quote] El Carlos: Chce to čas, protože nelze jí jen tak pohodit někam, ale vymyslet opravdu dobrý úkryt. Zatím mám doma koupenou pixlu Lock & Lock o objemu 9 litrů (asi jako 2 krabice od bot nad sebou) a doufám, že se mi podaří založit (nikoliv jenom pohodit) kešku opravdu velkou. Případně tak velkou, že jí ani zloděj neunese [;)] [/quote]
Myslíš třeba tak velkou, jako nám před rokem ukradli před barákem? Měla 120 litrů, nahoře dekl na pant a obsah velmi podobný tomu, co je ve velkých keškách půl roku po založení...[:S]
Když mi od založení cache bez záznamu o výměně mizely z cache svítilny, přívěsková rádia, kovové hlavolamy a mezi založením a následnou kontrolou byly jen logy TNLN, nebo blbost in / blbost out, přestal jsem si dělat jakékoli dalších iluze. Už po pár nalezených jsem bedničku začal chápat jen jako nepromokavý obal na logbook a cennější věci jen jako odměnu pro prvonálezce. Ono když se z několik měsíců starých kešek vyhážou všechny ty procvaknuté lístky MHD, staré jízdní řády, kalendáře z roku 2005, zbytky kindervajec, rozlámané mušle od Jadranu, hlemýždí ulity a šišky, co se našly po cestě, tak v drtivé vetšině případů je potřeba ten osiřelý logbook zateplit, aby nenastydl kvůli průvanu [;)]
[quote] chrbat: Že zas otvírám staré téma, ale krabice o obsahu přesně 1l se řadí k typu small nebo regular? ( We Wiki sem tohle ,,mrtvé pásmo´´ nenašel, podle klasifikace je totiž small do 1l a regular nad 1l, tak co teda s litrem?)[8-|] [/quote]
No já se na to dívám tak, že do 1L to je small a nad 1L včetně je to Regular.
Čím více větších keší, tím lépe. Hlavně, jak píší Sobíkovi, kvůli TB. Kolikrát takový plyšák se známkou nadělá starostí, než se ho podaří někam vložit. A co se týče obsahu, tan je asi opravdu nezávislý ma velikosti. Mnozí se i do mikro snaží nacpat i více než logbook a tužku.
Me cim dal vic zacina vadit, ze je-li keska publikovana jako regularka, v terenu pote najdu neco sotva odpovidajiciho velikosti 500g pixly od Ramy. Copak nelze okem odhadnout objem 3 piv, aby to melo velikost regularu? Pripadne upozornit na to v listingu, ze je to
o neco mensi… Dost to omezuje pri tradovani, o vymene TB ani nemluve. Do prirody regular, do parku small, do mesta mikro. (s vyjimkami samozrejme, at me nikdo nekamenuje [:)])
[quote] Háča: Čím více větších keší, tím lépe. Hlavně, jak píší Sobíkovi, kvůli TB. Kolikrát takový plyšák se známkou nadělá starostí, než se ho podaří někam vložit. A co se týče obsahu, tan je asi opravdu nezávislý ma velikosti. Mnozí se i do mikro snaží nacpat i více než logbook a tužku. [/quote]
jj, tohle taky nechápu, proč někdo do mikro cpe hračky. Je pravda, že není mikro jako mikro, ale když vezmu klasický kinofilm, pak je to někdy hrůza. Zrovna minulý týden jsem byl na "Běchovicích" a v mikro nacpaná velká hrací kostka... ale tužka tam nebyla :-( Na druhou stranu o víkenku v Heřmanově Městci v parku díra jako blázen v pařezu,že by se tam vešel barel a v něm jen schovaná small krabička... Nepochopím v parku nebo lese small nebo dokonce mikro krabičky!
sobikovi:
Na druhou stranu o víkenku v Heřmanově Městci v parku díra jako blázen v pařezu,že by se tam vešel barel a v něm jen schovaná small krabička... Nepochopím v parku nebo lese small nebo dokonce mikro krabičky!
Nepochopim, jak nekdo může napsat, že něco nemůže pochopit![;)] Vždyť je to jako v šachách - občas se najde skrytý důvod, který protihráč nevidí, nebo si ho nevšimne, dokud jej neokusí na vlastní kůži.
Zrovna mně teď nezbývá nic jiného, než změnit na Zbraslavi regular cache za smallku a možná i mikro, protože se ukazuje, že i dkyž je na místě podobném parku a kus od cesty, do úkrytu zřejmě občas nahlédne místní omladina. A velká cache nemá v takovém případě žádnou šanci na její přehlédnutí. Když pomůže menší krabička k jejímu přežití a jsou tu důvody, proč se ji místo toho nesnažit přemístit, proč raději nepoužít malou cache? Lepší malá cache, než žádná. Platí to samozřejmě na frekventovanějších místech a v obcích. Městské a zámecké parky mezi přemudlovaná místa patří taky. Ale uprostřed pusté přírody, mimo stezky, za třímetrovou stěnou bodláků regularka může klidně zůstat volně ležet i nezamaskovaná na zemi.[;)][;)]
[quote] Mion: [/quote]
Máš pravdu, někdy situace donutí člověka aby změnil krabičku. Zrovna jsem přemýšlel o tom, že otevřu debatu proč se kradou kešky...
Ahoj, viem si predstavit, ze sa aj v lese rozhodnem ukryt small (alebo vynimocne dokonca mikro) kesku, hoci by sa v pohode dalo skryt aj vacsiu.
To v pripade, ak sa mi zda ukryt pre small kes vtipnejsi, originalnejsi, zabavnejsi, kreativnejsi, alebo prakticky - bezpecnejsi. Myslim, ze ide viac o tu zabavu pri hladani ako o moznost trejdu velkych veci. [Y]