Rád bych našel někoho, kdo by semnou vyhledával a dokumentoval coučasné bungry a podobně.
A proč je to v poradně? B)
Já se v tom ještě tady neumím pořádně orijentovat.. Tak nevím pořádně, jak to tam zadat..
Opevneni je dost dobre popsane a zmonitorovane na spec. webech!
www.ropiky.net objekty L.O.
www.opevneni.cz objerky T.O.
vse vcetne souradnic, popisu, fotek a diskuzi!
Pokud to beres tak, ze "chces chodit po betonu" tak tady par lidi je… ![]()
Trochu upresni.
Jakou oblast,region.
Jen tezke nebo i ropiky.
Soukromě nebo kvuli nejake publikaci.
No pokud soucasne …nevim zda se ted neco stavi. Predvalecne opevneni - staci pohledat na webu, je spousta stranek co se dokumentaci a zemerenim objektu uz dlouho zabyvaj.
Orientovat v čem?
Sice je spousta textu na webu, ale urcite si to nezada s odbornou litearturou a s tim když se k tomu prida nekdoo zapalenej co toho má dost prolezlýho a naštudovanýho.
U nas se nestavi nic
Kazdopadne ono rict "opevneni" je malo… jestli tezke nebo lehke, line tezkeho se tahne az od nekud od Ostravy po Krkonoše
Nebo Josefov, Olomouc…
A jestli ty současné tak to se musíš poptat mladších tzv. georobotků ty si snad i dnes bunkry staví B)
Vojenské opevnění jako takové už vážně ne. A i kdyby tak to zfušujou:D…
Pokud se nepletu tak Olomoucko spadá právě do té linie o které jsem psala.
Já myslel trochu jiné, starší opevnění, kterých je v olomouci a okolí taky docela dost, 22.1.2011 je dokonce na jednom z fortů i event, bohužel už plný.
No tak když se řekne bunkr… tak mi automaticky naskočí to vystavěné před 2.světovou. Ono asi při slově opevnění v každým případě.
Ale moc mi není jasné co tedy myslel tím "současné"…
Pokud mluvíš o takovej těch řopocích, pocích. užatkách a tak, tak to by mohlo být zajímavé, ostatní jedocela pečlivě zdokumentované…
Myslel jsem to jako celkově ty opevnění, jestli to je Lehké nebo těžké, čí nějaké tvrze a další z doby válečných věcí z první a druhý světový války. Tak bych rád ty opevnění a další tyhle projekty zdokumentoval a když by se mi i na internetu někde podařilo sehnat úplně staré fotky z některých míst, jak se třeba stavěli nebo zdoby války. Jak to vypadalo tenkrát vypadal bungr nebo nějakej jinej objekt a jak to vypadá dnes.. A pak si to vystavit na své web stránky..
No nevim jestli se to smi, ale predvalecny opevneni napr.
Bunkry.cz
Opevneni.cz
Ropiky.net
a tady je i spousta fotek historicjych i soucasnych, GPS souradnic, clanku o typologiii, palebynch ukolech atd.
Pak jsou ruzny stranky KVH (klubu vojenske historie), kteri se zabyvaji jak tim predvalecnym (nebo ui povalecnym) tak Fortovejma a Bastionovejma pevnostma. Ty navic jsou zpravidla Narodni kulturni pamatkou s pruvodcem, takze k nim byva jak web (oficialni i nadsenecky) tak literatura.
Ta minimalne od FORTprintu
Takže, předně nepíšeš odkud jsi. Dva takový blázny, kteří jezdí po bunkrech znám - dokonce jeden je kačer (Lidka) a pokaždé když přijede, tak o tom dáme řeč. Věř tomu, že to je běh na hodně dlouhou trať. Chlapi jezdí každej rok, minimálně na týdenní čundr, a to už aspoń 10 let (myslím, ale že ještě dýl). Za ty roky to projeli a prošli od Ostravska podél státní hranice směrem na západ a zase zpátky jihem na východ. Loni konečně dorazili na jižní Moravu. Ta je čeká letos a asi minimálně ještě příští rok. Opevnění jako je Pražská čára si dávají jen tak ve volných chvílích protože Lidka (Klacek) je z Prahy a Pavel z Dobříše, tak to mají za humnama. Za tu dobu nafotili tisíce fotek (mám pocit, že mi Lidka říkal, že posledně udělali přes 2500 snímků a nevím kolik hodin videa) a to je jen prvorepublikový opevnění. Pokud k tomu přidáš ještě třeba opevnění ve vojenským újezdu Brdy (taky první republika) a potom všechny druhoválečný objekty (německý pozorovatelny, strojovny,…, Dědice,Brdy) a poválečný (třeba PVO Prahy na Stožci), tak máš na půl života co dělat. Pokud můžu radit, tak poměrně slušnou databázi souřadnic nalezneš na ropiky.net - databáze- přehled GPS souřadnic. Tím bych osobně možná i začal
Hmm, já jsem ze severních čech, tak tu je kolem docela dost řopíků. Tak bych je rád obešel a postupem času i ostatní pokud mi to čas dovolí. Spíš to budu mít jako rekreační hledání.
Severni Čechy..tak pokud Krusnohori, tak v Edici pevnosti vysla Knizka venovana prave teto oblasti a stejne tak myslim ze je i publikace o Luzickych horach a Libechovske pricce. Jinak vzhledem k tomu, ze tam je hlavne to lehke opevneni (teda mozna par pozustatku po stavbe tezkeho u Liberce). Takze bych zacal na ropiky.net
Jsi ze severu? A zajímaj te řopíky? Tak to nevynechej tuto keš [cache]GC1FGNA[/cache] :D:D
Jo, na tenhle řopík jsem už koukal, tenhle bungr je asi 4km odemě. Bungrů je tu kolem dost. Tak bych si je chtěl projít a z dokumentovat.
Akorát si nejsem jistej na jedné věci tady kousek od nás. Protože vedle je jeden řopík a pak vedle je něco pod povrchem země o rozloze asi něco mezi 10 až 15 metrů na 10 nebo 15 metrů a je tam otvor dolů. Tek jestli tam byl nějakej úkryt nebo nějaké skladiště, nevím o co se tam jedná..