Volání záchranných složek

Docela zajímavé offtopic téma se objevilo v tomto vlákně.

Vcelku to s turistikou / geocachingem souvisí a stát se to může komukoli, proto osvěty není níkdy dost. Zde můžete tedy pokračovat na témata:

• volali jste někdy záchranku / hasiče / policii?
  • použili jste "stará" čísla nebo novou 112?
  • měli jste problémy s nahlášením pozice?
  • použili jste přitom GPS?
  • víte, co nahlásit k určení polohy?
  • navedl vás operátor jak máte s postiženým zacházet?
  • umíte První pomoc?

Osobně se mi "poštěstilo" křísit v zahrádkářské kolonii člověka s epileptickým záchvatem. Zavolal jsem teda 155 a jelikož tam nebyla žádná ulice a operátorka nevěděla, kde se nachází zdejší významný orientační bod (což ani nemohla, jelikož jsem se dovolal do Brna, jak jsem později zjistil), měl jsem velké problémy s popsáním pozice. Až bylo po všem, nadával jsem si, že jsem ji nenadiktoval GPS souřadnice. Ale jak jsem se dozvěděl ve výše uvedeném vlákně, možná by mi to ani nebylo nic platné. O postupu, co mám s oním člověkem dělat, jsem si mohl nechat zdát, paní zavěsila a já se ho snažil udržet při vědomí. Nakonec kolem naštěstí projížděla nějaká paní na zahradu a tak jsem ji poprosil, postiženého jsme naložili a dovezli k rozcestí, kam právě přijížděl výjezdový vůz. Zde jsem se po uklidnění situace ptal na stav nemocného, ale nikdo se se mnou nebavil.
Můj celkový dojem? Byl jsem hodně zklamán. Přesto si záchránářů nesmírně vážím a obdivuji je.

EDIT: Možná by nebylo špatné uspořádat event, kde by se konal kurs První pomoci…

To kolombo: Já myslela ta čísla na stromech ve městě. Tedy já jsem z Prahy , takže jsem nemyslela ty v lese, ale v Praze. Každý strom má číslíčko přišroubované do kůry. Hlavně třeba na nábřeží, ale i jinde. Pravda, jestli by tahle čísla zajímala záchranáře, nevím.
Ale je dobré si pamatovat informaci o tom, že čísla veřejného osvětlení pomůžou. To se opravdu může hodit.

Já bych z dovolením přidal další (ve světle posledních událostí, kde byl spojován geocaching ze smrtí)

• Pomohli jste díky geocachingu zachránit život nebo majetek? (náhodou jste byli ze správný čas na správném místě… navigovali jste pomocí GPS záchranáře na místo apod.)

Doporučuji si projít plzeňskou sérii SAR
[cache]GC10V1C[/cache]
[cache]GC13XP1[/cache]
[cache]GC14R2W[/cache]
která měla závěrem i záchranářský event a letos bude dále pokračovat.

Co se týče starých a nových telefoních čísel pro rychlou pomoc, tak je to tak, že číslo 112 je určeno spíše pro cizince (nemusí si pamatovat víc čísel, když jsou tu třeba jen krátce) a ta "stará" jsou pro spíš pro Čechy - je to rychlejší a dovoláte se okamžitě tam, kam potřebujete. Samozřejmě tím nesnižuji kvalifikovanost 112, jistě je na obdobné úrovni, nicméně je to o jedno přepojení navíc, které může hrát svou roli.
Co se týče toho, co do telefonu říkat, tak se to dá najít na různých místech. Je dobré si to vyzkoušet (třeba i s vypnutým telefonem) někdy v klidu doma, když o nic nejde. Pokud je vás víc, je dobré aby nad druhém konci linky někdo "simuloval" operátora.
Další důležitou věcí je pamatovat si, že byste měli nahlásit své telefoní číslo. Nevím, zda se operátorům zobrazuje, ale velmi se to doporučuje. Další, co mě napadá, je to, že operátor vám telefon nikdy nepoloží. Pokud k tomu dojde, musíte to udělat vy (třeba po vyřešení problému). Hlavní je nebát se s operátorem komunikovat - on vám pomůže a poradí, je na to kvalifikovaný a má zkušenosti.
Co se týče délky poskytované pomoci, tak je každý povinnen ji poskytovat do naprostého vyčerpání a její neposkytnutí je, jak jistě víte, trestné.
Ještě ne snad napadá, že při přistávání vrtulníku nemá smysl vyznačovat místo na přistání - pilot si ho stejně vybere sám. A když přistane, tak se v žádném případě nepohybovat kolem zadní vrtule.
Uf, omlouvám se za délku, ale nějak jsem nemohl odolat…

Dobrý nápad s novým vláknem. Mne už se do toho nechtělo, tak alespoň přenáším, snad se nebude někdo zlobit, že dabluji.

Odpověď na Sylvia999: Aha, tak s těmito čísly jsem se v Plzni nesetkal a v Praze si jich nevšiml.
A k tomu dotazu o záchraně. Mám zkušenost spíš se zlomeninami, či pořezáním a jednou zmizení dítěte.
Pokud nezačnete panikařit, většinou to jde samo. S panikou spíš vše zkazíte.
Pokud začnete panikařit, tak se zastavte na 2 vteřiny zhluboka se nadechněte a uvědomte si, že stojíte na zemi. To by Vás mohlo zklidnit, alespoň to občas udělám a zabere to.:wink:
Ještě jeden dotaz do pléna. Kdo má zkušenosti s alergickými záchvaty? Např. po štípnutí vosou?

kamos byl loni na praxi u hasicu v Olomouci. telefoni cislo se jim pry ukazuje, a mobil mohou lokalizovat s presnosti na jednotky metru. (kdyz vola, ukaze se jim to primo na mape…)

Já dodávám, že 112 by se měla údajně volat spíše při hromadných nebo živelných událostech…

No, poté, co jsem uvedl pozici, jsem tak nějak automaticky očekával, že se mě alespoň operátorka zeptá, jak na tom postižený je, ale jen řekla:"kdyby byl problém s nalezením místa, pak se vám ještě ozveme" - já nezavěsil a hovor skončil.

Naopak, díky.

Ja sem volal 155 v zivote 2x. Jednou kamarad na kole nedal prednost motorce a jednou jineho kamarada na kole srazil pri predjizdeni automobil a ujel.

GPS jsem tehdy nemel, ale bylo to na znamych mistech na silnici, takze s hlasenim polohy nebyl problem.

V obou pripadech byli kamaradi v bezvedomi, ale dychali, bohuzel jsem byl tak zkoprnely, ze me ani nenapadla naka stabilizovana poloha nebo kontrola zapadeneho jazyka. Operatorka pouze prevzala hlaseni, vyslala sanitku, ale co mam delat mi nerekla.

Prvni pripad byl v Letovicich, sanitka jela 15km z Boskovic, takze 15 minut bylo vcelku rozumny cas, ale ze sanitka po Brne (do Obran) jela taky 15 minut me sokovalo. Dokonce sem jim volal podruhe, jestli na to nezapomeli nebo co je.

Na moje telefonni cislo a jmeno se me ptali hned na zacatku hovoru.

Od te doby jsem si nekolikrat cetl zasady prvni pomoci (pomohla k tomu i Hasicska cache) a doufam, ze az se mi stejna situace nedejboze stane priste, tak budu krome telefonatu i neco delat.

Měš by zajímalo, jestli je tahle série vytvářena podle vlastních životních (či spíše pracovních) zkušeností?

S cislovanim stozaru je to tak, ze kazdy stozar na vedeni 110 kV, 220 kV a 400 kV ma uplne nahore cedulku s cislem (vetsinou zelena s bilymi cislicemi). Dale je na kazdem desatem stozaru cislo vedeni (napr. ve formatu Vxxx/Vxxx) Problem nastane v mistech pobliz rozvodny, kdy mohou byt stozary blizko sebe a jsou vzdy cislovane smerem od rozvodny vzestupne. Pokud nevite cislo vedeni, nebo nepoznate na prvni pohled aspon napeni (to jde podle typu stuzoru), muzete tim spis zmast. Pokud je ale stozar osamoceny a nahlasite jeho cislo v kombinaci napr. s blizkosti okolnich vesnic, muze se tahle informace hodit.

V casobisu Geoinformace (1/2006) byl clanek "Navsteva u pražskeho hasičskeho sboru". Je to o vyuziti geoinformatiky u hasicu.
Clanek jsem bohuzel nenasel v elektronicke podobe, ale skusim vypsat ty dulezity casti:

Praha je rozdelena na hasebni obvody tak, aby se dalo ke kazdemu zasahu dojet do 10 minut.

(lepsi volat na 150 nez 112)

do dvou minut od nahlaseni pozaru (nebo neceho jinyho) vyjizdeji prvni hasicske vozy
Operacni dustojnik definuje, jaky vozy maji vyjet. Ma k tomu specialni aplikaci, kde se mu ukazuje aktualni pripravenost vozidel. Navic obstarava posadce vsechny dulezite podklady. Tj, ze kdyz je zasah v vyskove budove, supermarketu atd, tak informace o tech budovach. Plany, kontaktni osoby. V púripade ze je budova napojena na centralni pult tak taky univerzalni generalni klic, kterej jim umozni vstup do objektu. Informace o trase maji vytistene, a berou si je sebou. Navic maji 2 varianty, kdyby byla jedna ucpana nebo tak.

Kazdy hasic musi umet cist v mape, a znat svoji oblast. navic musi umet orientacni body po praze (vysoky baraky, tovarny, krizovatky)
hasici pouzivaji bezny atlas prahy. hasici vetsinu tras znaji naspamet, neni potreba satelitni navigace.

V souvislosti s rozsirenim radioveho signalu (TMC) se k nim okamzite dostavaji informace o dopravnich nehodach atd.

GIS pouzivajio hasici od roku 95. jako geodatovy podklad slouzi uzemne registracni registr adres (UIR-ADR), skenovane rastrove mapy a vektorove mapy.

samozdrejmosti je okamzita moznost identifikace cisla a moznost zobrazeni na mape.

Druhou aplikaci je od firmy Z.L.D. a jako mapove komponenty vyuziva objekty od ESRI. kombinuje naskenovane mapy a vyhledavaci funkce. ulicni sit a zajmove body jsou vyuzivany od PJsoftu

Datove zdroje: vojenska DMU25, civilni ZABAGED 1:10000, ortofota, silnicni sit od ŘSD, statisticky urad dodava definicni body objektu+nazvy ulic.

Do budoucna se planuji mobilni jednotky ve vybranych vozech a GPS lokalizace

Pak jsou tam krasny obrazky…a treba ze hasici muzou otacet s kamerama co jsou po praze, a kontrolovat jestlitreba nejde o planej poplach

(celkem jsem se rozepsal, doufam ze to bude aspon nekoho zajimat kdyz uz jsem si s tim dal takovou praci:) )

Já poznávám napětí podle počtu izolátorů. Ale to nejde všude (někde jsou nové, na kterých to nepoznáte). Co ale jde poznat vždycky, tak je vedení 400kV - dráty jsou vedeny v tzv. trojsvazku - bývají pověšené vždy 3 u sebe na jednom rameni. Nemůžete to nepoznat. Tedy u nás. Ve světě se využívají i čtyřsvazky.

S tema zachranejma slozkama a jejich vyuziti navigacnich novinek je to podle mne bida. Ucili nas o integrovanym zachranym systemu v ostrave, ze neco takovyho maji, uz je to ale par let. Tudiz, kdyz letos vezla rychla moji slecnu do porodnice, byl sem zvedav, coze tam na to maji, predstavoval sem si, ze tam maj prijimac gps, kterej vysila souradnice zpatky na dispecink, kde maj hlaseni o situaci na silnicich, kde je zacpa, kde maj semafory zelenou etc. a dispecer dava zpet tipy na cestu sanitce, ze zkratka nejaka gis aplikace na centrale pocita tzv. vazenou vzdalenost z aktualni dopravni info. No tak kdyz ji vykladali, ptal sem se ridice, jestli by mi to nevokazal, coze tam ma za pekny hracky, koukal na me dost nevericne a kdyz jsem upresnil dotaz, vytahl z kapsy takovou dost umatlanou mapu prahy, co prodavaj na nadrazi cizincum, takovej salat s napisem PRAGUE.

Tohle je blbost, 112 je mezinárodní číslo, takže minimálně po Evropě si nemusíš pamatovat nic jiného, čož je dobré hlavně mimo rodnou hroudu.

Je to operátor, který sedí nad všema ostatníma, takže když ve svém trabantu nabouráš boží muka u cesty, zlomíš si při tom nehet a začne ti doutnat bakelit, tak nebudeš volat všechny tři čísla kvůli zaplacení škody církvi, nalakování zlomeného nehtu v sanitce a počurání požářiště, ale zavoláš jen jedno číslo a řekneš jim, aby ti poslali všechny zúčastněné na místo.

Jak tak poslouchá, nechci být pesimista, ale koukám že u nás se GPS používá k pracovním účelům jen jako kontrola zaměstnanců, jestli se někde neflákají (teď nevím, co za to dát za smailíka :frowning: )
Mitaku: Už za totality nás učili, že všechny záchranné složky jsou propojené, takže když voláš 150 a řekneš že jsou zraněni měli by hned informovat záchranku. Nebo jsem sto let za opicemi a už to nefunguje? :o :smiley:

Právě proto je největší síla 112ky při větších nehodách. To není z mé hlavy, uváděl to někdo z vyšších míst tehdy, když se 112 zaváděla a měla (údajně) problémy se špatnou koordinací a to vedlo k časovým ztrátám.
Jinak souhlasím, že je to kvůli mezinárodní jednotě pro číslo v nouzi.

Nedalo mi to a zeptal jsem se hasiče…
Hlasit souradnice GPS ma smysl, protoze pokud ne auto, tak centrála určitě je schopna je využít.
112 v CR provozuji hasici, takže je jedno, jestli voláte 150 nebo 112. Prostřednictvím datové sítě si kterákoliv složka může "kliknutím" vyžádat spolupráci ostatních. Na 112 by měl být člověk ovládající nejméně jednu cizí řeč (angličtinu).
Pouze v Ostravském kraji je úplně jedno, na které z čísel 112, 150, 155, 158 a 156 zavoláte, všichni sedí v jedné místnosti.
112 je do mobilu tak hluboce vestavene, ze ho lze zavolat tusim i bez simkarty, urcite bez kreditu, bez pinu,…
Další argument pro 112 byl, že lidi ztrácí strašně moc času přemýšlením které číslo použít, na 112 jsou školení na všechno.
Číslo volajícího se zobrazuje. Zaměřit mobil určite lze ve spolupráci s operátorem, ale jak dlouho to trvá a tedy jaká je využitelnost netuším.

Jen doplnim: a pri zamknutem telefonu.

Jen upozornim na to ze v Praze a vsech jejich obvodech staci pro urceni polohy ohlasit cislo neblizsi lampy verejneho osvetleni - kazda ma na sobe myslim 6timistny kod na "zlatem" stitku, vsechny slozky integrovane v ZS maji jejich pozice a pouzivaji je pro vyhledani trasy, je dobre ale pro pripad nahlaseni spatneho cisla ohlasit i ulici, nebo blizky orientacni bod.

Jak maji ty zajmovy body od PJSoftu…tak kdyz zavolas, nevis kde se, ale vidis bankomat a treba telefoni budku, tak udelaji analyzu kde je u sebe bankomat a budka…a tak zjistijou kde bys asi mohl byt.