Docela zajímavé offtopic téma se objevilo v tomto vlákně.
Vcelku to s turistikou / geocachingem souvisí a stát se to může komukoli, proto osvěty není níkdy dost. Zde můžete tedy pokračovat na témata:
- volali jste někdy záchranku / hasiče / policii?
- použili jste "stará" čísla nebo novou 112?
- měli jste problémy s nahlášením pozice?
- použili jste přitom GPS?
- víte, co nahlásit k určení polohy?
- navedl vás operátor jak máte s postiženým zacházet?
- umíte První pomoc?
Osobně se mi "poštěstilo" křísit v zahrádkářské kolonii člověka s epileptickým záchvatem. Zavolal jsem teda 155 a jelikož tam nebyla žádná ulice a operátorka nevěděla, kde se nachází zdejší významný orientační bod (což ani nemohla, jelikož jsem se dovolal do Brna, jak jsem později zjistil), měl jsem velké problémy s popsáním pozice. Až bylo po všem, nadával jsem si, že jsem ji nenadiktoval GPS souřadnice. Ale jak jsem se dozvěděl ve výše uvedeném vlákně, možná by mi to ani nebylo nic platné. O postupu, co mám s oním člověkem dělat, jsem si mohl nechat zdát, paní zavěsila a já se ho snažil udržet při vědomí. Nakonec kolem naštěstí projížděla nějaká paní na zahradu a tak jsem ji poprosil, postiženého jsme naložili a dovezli k rozcestí, kam právě přijížděl výjezdový vůz. Zde jsem se po uklidnění situace ptal na stav nemocného, ale nikdo se se mnou nebavil.
Můj celkový dojem? Byl jsem hodně zklamán. Přesto si záchránářů nesmírně vážím a obdivuji je.
EDIT: Možná by nebylo špatné uspořádat event, kde by se konal kurs První pomoci…