Sice je to trochu mimo téma, ale geocaching je i o přírodě a o cestách.
Pokud nás někdo podpoří, tak budeme rádi.
Pokud se nebudeme bránit, tak časem zmizí všechny hezké cesty a vzniknou jen buldozerová oraniště ![]()
Sice je to trochu mimo téma, ale geocaching je i o přírodě a o cestách.
Pokud nás někdo podpoří, tak budeme rádi.
Pokud se nebudeme bránit, tak časem zmizí všechny hezké cesty a vzniknou jen buldozerová oraniště ![]()
Tak to je hodně smutný příběh. Nevím jestli byl nutný takový postup, ale jedno je jisté, že zpět už to nikdo nevrátí. To jsou jizvy, které se těžko zacelí. Já mám v sobě podobný problém s přemněnou lesních štěrkových cest na asfaltové. Například v takových lokalitách, jako I. zóna NP Šumava. Tady jsou všude cedule nábadající návštěvníky, aby nevstupovali mimo značené cesty a vesele se tu již dlouhá léta asfaltuje. Někdy mi přijde, že už tu chybí jen svodidla, semafory a bílé lajny. Když pak jedete takovou "lesní cestou" v "Národním parku" za teplého dne, sálá na vás místo vůně lesa a přírody pach asfaltu. Takové materiály, stejně jako brutální akce uvedené příspěvku nemají v přírodě co dělat. Podobné přemněny cest se začínají objevovat také na Brdech. Je to dost rozdíl, když šlapete nebo jedete na kole hřebenovku štěrkovou cestou, kde uprostřed roste tráva nebo po asfaltu vyhotoveném finischerem. Jako vše je to o lidech, úctě a pokoře. Bohužel, uctivých a pokorných lidí je v dnešním světě asi stále méně. Mimochodem všimli jste si jak se ve volné přírodě množí domovní odpad. Ty nejhezčí místa, jakoby ten binec přímo přitahovaly. Já se alespoň snažím při geocachingu posbírat co se dá, ale je to boj s větrnými mlýny. Dokonce začínám uvažovat o tom, že bych založil nějaký subjekt, který by se zabýval likvidací, případně tříděním odpadu roztroušeného po české krajině. Kdyby někdo zde měl nějaké zkušenosti z oboru, budu rád za každý kontakt.
Podobný osud potkal i cesty v Novohradských horách kolem Pohoří na Šumavě. Krásné lesní cesty byly vyasfaltovány, prý z důvodů přitáhnutí zájmu turistů ![]()
Jako kdyby lidé z města hledali v přírodě pohodlnou asfaltku pro svoje nové Goretexové pohorky? To je divná argumentace. Myslím, že pravý důvod je těžba dřeva a peníze pro firmy a zadavatele takových staveb. Údržba přirozených cest jistě vyžaduje nějaké finance, to údržba a výstavba asfaltových ostatně také. Na prvním místě by mělo být alespoň částečné zachování přirozeného přírodního prostředí. Vždyť Čechy jsou tak malé a volné přírody ubývá. V Bavorském lese jsou cesty přirozené, mimo park asfaltové, takže to jde.
Ovšem největší prasárna (sorry, ale jinak to nezvat nejde) je, že na tohle dostáváme dotace z EU, nazýváme to "cyklostezky" a ve skutečnosti si tím soukromé subjekty budují vlastní asfaltové dálnice přímo prostředkem, zatím nezničené, přírody (lesáci, stavební firmy, včetně motorizovaných místních chatařů). Ty cesty jsou široké jak hovado a nosnost mají takovou, aby to přežilo celkem hustý provoz plně naložených nákláďáků… Tohle tedy pro svoje výlety na kole opravdu nepotřebuji :@
Možná by stálo za to na tento fenomén poukázat v médiích. Nemá někdo případně známé novináře nebo redaktory. Jinak se budeme muset spolehnou na zub času, ale ten bohužel hlodá i na nás a než ty cesty a stezky budou zase přírodní bude z nás jen prach, který na nich bude poletovat…
"Podpořte turisty a[color=red] bajkery[/color]" to je zrovna věc kterou nemusím, když jdu po lesní pěšině a okolo se prožene "bajker" který strhává mech z krásné cesty a při vyhýbání se, láme malé stromky u cesty (ač náletové) aby mě nesrazil (to v lepším případě, jinak musím uskočit já), tak si říkám jestli není lepší pár cest vyasfaltovat a jinde jim jízdu zakázat. Píšu i proti sobě protože také rád po lesních cestách jezdím ale vždy se snažím nevadit nikomu a ničemu. Asi to vždy bude o tom jak se kdo chová ke svému okolí. Tak je to i v geocachingu - kradení coinů, nevyvážené "výměny", napadání těch co mají jiný názor atd. a proti tomu lidé rovní, vyrovnaní a vstřícní, se kterými jsem se zde ve velké převaze setkal.
Ještě dodatek, padl zde výraz "prasárna", to já považuji u člověka který se vydává za kačera, který má dvě nalezené keše a 124 příspěvků do fóra za zvláštní. Buďto jen kecá nebo se skrývá jako anonym.
Přeci jen musím reagovat. Jako "biker" jsem toho dost najezdil a bylo mi jasné, že jednou sedím na kole já a podruhé ten druhý a já jdu pěšky. Podle toho je dobré se chovat a vše funguje. Pokud se potřebuji maximálně vybít, případně přizabít, jedu na závody nebo do Alp. Tam se smí na kole všude i tam, kde už to s kolem ani nejde a místa je tam dost. Přece nebudu plundrovat Českou kotlinu.
Na Brdech se množí fenomén nikoli "bikeru", ale čtyřkolek, a terénních motorek. Když se pohybujete za sucha v létě po cestě a okolo vás profičí třeba osm deset "borců" plných adrenalinu v očích smrt na endurech nebo čtyřkolkách, tak je úplně jedno jedno jestli jste zrovna biker, pěšák nebo kačer. Takové setkání, alespoň mě dokáže dost otrávit život. Nejoblíbenější mezi touto skupinou "obdivovatelů" přírody jsou samozřejmě stezky, pěšiny, potoky a jiná přírodní místa. Asfaltky prostě neposkytují to pravé odreagování jako čistá příroda. Prostě budeme muset vedle sebe nějak existovat a pokud se nevymezí jasná pravidla, tak to nebude jednoduché. Myslím, že by hodně pomohlo začít už v mateřské škole s dětmi. Pokud se nezmnění uvažování a vztah lidí k živé přírodě nic pěkného nás nečeká.
No, zatím jen víc kecám než hledám, to máš pravdu… Začal jsem s GC teprve koncem léta loni, ale mým hlavním koněm je kolo. No, a jelikož jsem dost vybíravý na počasí a stav terénu (bahno, mokro atd.), tak jsem toho do dnešních dní už moc nenajezdil a nenašel, chci to totiž provozovat současně. Pěšky mne nikam nikdo nedostane
A používat na to auto je, podle mne, trochu zvrhlé, nemusím mít vysbíráno všechno co je tady ve státě, o body mi opravdu nejde
Mně bohatě stačí postupně najít to co je v mém okolí tak do 30km, ostatní někde dál případně jen když se někde náhodou vyskytnu…
Co se týče toho Tvého prvního příspěvku, tak částečně souhlasím. To, jak to na současných lesních cestách vypadá, je ale jen problém pár jednotlivců, ale určitě ne jisté skupinky cyklistů (mám na mysli právě ty "terénní jezdce", kam se také nesměle řadím). To bych také mohl (kvůli pár svým, ne zrovna příjemným, zkušenostem s řidiči aut) všude požadovat omezení rychlosti na 30km/h a drakonické postihy za způsobenou nehodu a zranění / zabití cyklisty, protože "auta jsou nebezpečná pro všechny ostatní"… A to asi nebude ten správný postup, že ?
Proto bych byl trochu opatrný s tím, že "se vyasfaltuje pár dálnic a naopak se zakáže ostatní"… On by se tím také někdo mohl inspirovat a bude po legraci… Také by mne zajímalo, kde se pak vezmou peníze na budoucí nutnou udržbu takovýchto cest. Ono není ani na opravdu důležité komunikace, tak si nedovedu představit, kde chtějí brát finance na tohle. EU jim už na to nedá…
Jinak já asfalt moc nemusím, spíše se mu pokud možno vyhýbám, na něm je to buď nuda nebo naopak o život kvůli autům…
Viděl bych to tak, že se kolem Tebe neprohnal [color=red] bajker[/color] ale [color=red]pako[/color].
Řekl bych, že procentuální zastoupení nevyrovnaných jedinců bude jak mezi cyklisty, tak mezi kačery a také mezi chodci zhruba stejné, takže když potkáš jen jednoho blbce denně, tak buď rád, někdo to má horší.
Trochu OFF topic, ale když už tady byla řeč o čtyřkolkách. Může mi někdo vysvětlit, proč dělaj takovej rámus? Spousta výkonnějších motorových vozidel je podstatně tišší.
To je fakt přesné. Plně souhlasím.
Jenže problém je, že blbec v pohorkách tě těžko přímo ohrozí, zatímco blbec na kole velice lehko, proto taky bohužel koukám často na lesní cyklisty skrz prsty, ač mě to vůči těm slušným mrzí. ![]()
S mrtvou stezkou a asfaltováním je to fakt smutný. ![]()
Tak to je opravdu sila,skoro to vypada, jako by to tam nekdo rozjel jen tak na truc. Ale ono se to deje vsude, z poznatku jizdy na kole po lesnich cestach musim konstatovat, ze lesnici jsou pekny dobytci. Zrovna vcera jsem jel na kole u Jihlavy lesni cestou, kterou jsem jel uz mockrat a byla fakt suprova na kolo, v zivote jsem tam nepotkal cloveka,takze se tam clovek mohl krasne vyblbnout a vcera jedu,cesta rozjezdena vod nejakej traktoru,vsude neskutecny bahno a louze. Pak se deje jeste druhej extrem,kdyz uz je to rozjezdeny tak moc, ze tam neprojedou ani ty traktory,tak to zasypou takovym sterkem hrubym,spis sutrama uz,takze na kole se tam jezdit porad neda
je to fakt moc smutny co se v lesich deje…asi by to chtelo nejakou demosntraci v lese,lehnout si na cestu a basta ![]()
Ten problém je dost složitej: zatímco existují chodci, kteří vidí v jízdním kole, které je míjí 1/2 metru vedle nich, smrtelné ohrožení, tak spousta dalších chodců vstupuje do cesty autům, přechází naprosto nevhodně a za šera se důkladně maskuje, aby nebyli u silnice vidět.
A když srazí chodce auto, tak nad tím spousta lidí pokrčí rameny a nic se neděje. Když kolo zavadí o chodce, tak, i když se prakticky nic nestane, je to zpráva večera na Nově. Když auto zabije cyklistu, tak to už je zase rutina a nic se neděje …
Asi je chodců, přejetých cyklisty, ještě málo a tak je to stále senzace …
Checht. No na zprávy na Nově nekoukám a nemluvil jsem o silnici, ale o lese, kam si chodim od tý silnice odpočinout… a taky o problému chodec vs. kolo, takže do toho nemusíme míchat auta a jiné věci, které s ním nesouvisí.![]()
Ale souhlasim, složitej problém to bohužel opravdu je a má mnoho rovin a mnoho úhlů, ze kterých na něj jde koukat.
Tak tedy hlavně co nejmín lidí přejetejch kdekoliv čímkoliv. ![]()
edit: A taky žádný cyklo/pohorko flamy.
PLAJ family napsal/a:
Trochu OFF topic, ale když už tady byla řeč o čtyřkolkách. Může mi někdo vysvětlit, proč dělaj takovej rámus? Spousta výkonnějších motorových vozidel je podstatně tišší.
Dvoutaktní motor s malým a né moc tlumeným výfukem?
Laický odhad, papíry na motorku mám, ale pořádně jezdit začnu až za pár měsíců…
k těm čtyřkolkám:
jednoho řidiče jsem poznal osobně, zcákanej od bláta, pomáhali jsme mu ji vytlačit na přívěs. Přitom vyprávěl jak lítaj po Beskydský hřebenovce až na Slovensko, občas po stráních hledaj ztracený ovce, tahaj dříví na zimu…no a zajímavý je, že mu bylo 68 let :o
kolombo napsal/a:
Ten problém je dost složitej: zatímco existují chodci, kteří vidí v jízdním kole, které je míjí 1/2 metru vedle nich, smrtelné ohrožení, tak spousta dalších chodců vstupuje do cesty autům, přechází naprosto nevhodně a za šera se důkladně maskuje, aby nebyli u silnice vidět.A když srazí chodce auto, tak nad tím spousta lidí pokrčí rameny a nic se neděje. Když kolo zavadí o chodce, tak, i když se prakticky nic nestane, je to zpráva večera na Nově. Když auto zabije cyklistu, tak to už je zase rutina a nic se neděje …
…
No jo, jenže zádrhel je v tom, že na silnici se dá výskyt aut celkem logicky očekávat, a kdo tam leze bez rozhlédnutí nebo stylem "ať si to ten mamlas ubrzdí!", je pako (bez pardonu).
V lese, nebo na cestě společné pěším turistům i cyklistům je to problematičtější. Zaprvé: není vyhrazená pro pěší ani pro cyklisty, o nikom z nich se nedá říct "ten tu nemá co dělat" a o tom druhém "však je v právu". A druhá věc: kolo není slyšet. Cyklistovi sice může vítr hvízdat kolem uší, ale pokud nejede na nějakém rozvrzaném vehiklu, tak ho fakt turista obvykle neslyší, dokud kolem něj dotyčný neprosviští. A stejně jako spoustě řidičů zjevně nezbyly peníze na blinkry, tak spoustě cyklistů nezbyly peníze na zvonek, což je škoda :(.
Já vím, chce to toleranci. A nerozčilovat se :-).