Už párkrát se nám stalo, že jsme v kešce našli místo předmětů na trade v podstatě odpadky (rezavou matku, kus brčka, zlámaný pivní tácek a podobné "skvosty"):o. Jednak nás to naštvalo, protože to zkazí dojem i z jinak dobře připravené kešky na pěkném místě, druhak postavilo před etický problém. Za normálních okolností jsou pravidla jasná - za jednu věc ven jednu věc dovnitř. Ale co v tomhle případě? Můžu takovou evidentně bezcennou věc z kešky vyndat bez náhrady, nebude to downtrade? Zatím jsme to řešili tak, že jsme to tam buď nechali, nebo vyndali a dali za to něco normálního na výměnu, nikdy jsme to nevyndali "jen tak" bez náhrady. Máme v týmu dva prcky a věci na trade bereme jen pro ně, takže by se nám mohlo stát, že bychom s sebou neměli nic navíc na výměnu a stáli bychom před rozhodováním, jestli vzít z kešky dvě kinderfigurky a dva kusy bordelu a dát za to jen dva kusy (tudíž downtrade), nebo vzít jen kinderfigurky a bordel tam nechat (což pravděpodobně naštve dalšího kačera, co to tam najde), nebo vyndat jen ten bordel (a odcházet se řvoucími zklamanými dítky)?
Od odpadků čistím vlastní keše a úplně to stačí Navíc pořád od kamarádů loudím reklamní cokoliv, aby tam byl hodnotný obsah, v obchodech vše za 39,- už mě znají, i když jinak nakupování nesnáším (kromě geocoinů…) Ale když najdu skutečný "s+h+i+t" v cizí, klidně to vyhodím, autor by to jistě přivítal, klidně to tak udělejte i v našich keších.
jojo, tuhle jsem během jediného dne (4 nálezy + 1 založení) "čistil" tři keše v Blatné a okolí od spousty jízdenek, rozmáčených papírů, zbytků žvýkaček, pamfletů a dokonce krabičky s cigaretou. Něco jsem sice vložil, ale rozhodně ne tolik kusů.
Ano, čistím. Prostě to co tam nepatří vyhodím, většinou to uvedu do logu a pokud mám zrovna u sebe kešovací pytlíček, tak případně i doplním… nezlobím se když to někdo udělá na mojí keši a tudíž si myslím, že i majitel jiné keše to přijme jako službu a ne downtrade…
a hlavně já to docela prožívám ;), takže mě tyhle věci dost točí :(. Založit kešku musí dát spoustu práce a najít ji taky není lehké, těším se na to možná víc než ty naši prckové, a hlava mně nebere, jak někdo, kdo už musí vědět "vocogou", kdo si musel dát úplně stejnou práci jako já, aby to našel, udělá něco, co je tak evidentně proti pravidlům. To už spíš pochopím, když ji najde a zničí nějaký mudla.
No jo, no. Možná, až budu starý mazák, tak to budu brát víc s klidem
Neber to s klidem. Jaký si to uděláme, takový to bude… takže bez váhání čisti kešky od bordelu. Majitel se určitě zlobit nebude a další kačer který přijde to bude jistě kvitovat.
Bojím se toho, že ten bordel dělá stejně určitá skupina "nováčků" kteří chtějí za každou cenu obchodovat a nemají co vyměnit. Nedávno jsem řešil problém s jednou kačerkou, co zcela bez zardění z kešky vybrala 3 "hračky" a místo nich tam dala cetky. Měla odloveno několik desítek keší (takže nevím zda řadit do nováčků) a myslela si, že se má obchodovat kus za kus a ne dle hodnoty… co si pak o tom myslet.
Tohle je další věc, která by mě zajímala - podle čeho se ta hodnota vlastně určuje? Čistě jen podle peněz nebo ještě nějak jinak? Nehledě na to, že je to subjektivní - někdo má rád a sbírá třeba figurky z kindervajíček, někdo jiný je zas nesnáší a v keškách je nechce. Třeba my se teď snažíme dávat do kešek origoš vlastní výrobky - v plastovém pytlíčku a s naší jmenovkou - kdybychom to brali jenom podle pořizovací ceny materiálu, tak občas určitě downtradujeme, když to do toho započteme i práci a nápad, tak by to snad vyšlo většinou aspoň na equal trade.
záleží na úsudku, nevím komu by se mohl hodit označený lístek z metra nebo vlaku, špunt od šampusu a jiné neidentifikovatelné předměty, které mohou navíc lákat různé živočichy B)
V pravidlech je, že by se mělo obchodovat férově věci stejné hodnoty nebo vyšší, ne nižší… beru to tedy jako pořizovací hodnotu věci, ne sběratelskou apod. Takže když beru kinder hračku, dám jinou nebo podobnou, atd.
Vlastní vyrobené věci jsou moc pěkné, ale záleží také na tom, jak dlouho vydrží, protože ne každý je sbírá s chce je, takže jsou v krabičce poměrně dlouho a často se rozbijí. Já docela často řešil různé personal placky z pálené hlíny apod., které v sáčku po pár vybrání kešky se rozpadají na troud - a kdo si je pak vezme? Z tohoto pohledu mají pro mne nulovou hodnotu.
Vždycky jsem tvrdil, že mimo měststké keše jsou kvalitativně lepší. Teď jsem týden na Rusavě a pomalu měním názor. Až na jednu čestnou výjimku (ZOO Lešná) jsem z kešek vyhazoval sirky, obaly od Tatranek, kamínky, rovnal změť papírů tvářící se jako logbook a pod. Chodím tu s dětmi a bohužel musím konstatovat, že pod dojmem těchto "zážitků" jejich nadšení pomalu ochabuje.
Ach jo :@
My jsme sice ještě v podstatě začátečníci, ale naprosto nechápeme, co někteří lidi trejdujou. Našli jsem i list ze stromu, léky, zapalovač. Proto už asi po desáté kešce jsem se v týmu rozhodli, že budeme trejdovat minimálně. Ten největší bordel a zakázané věci vyhazujeme.
Před pár dny jsme se vrátili z dovolenky v Malé Fatře na Slovensku. Udělali jsme tam jedno STF na hezké kešce nad jednou dědinou, vástup nepříliš náročný, úkryt taky nepříliš těžký, přesto FTF vydrželo 10 dní. A obsah byl opravdu skvělý. No, kdoví jak dlouho to vydrží…
Já sama jsem jen v málo keškách našla dle mého názoru věci, které stojí za výměnu. Je pravda, že většinou nechodím na čerstvě založené kešky, takže nacházím právě ty použité lístky na metro, na parkování, případně prázdné krabičky od bonbónů. Dlouho jsem si toho bordelu v keších nevšímala, ale teď pokud najdu nějaký do očí bijící odpad, tak ho vyhodím. Ale taky jsem musela jednomu kačerov vysvětlovat, proč že to z kešky vyhazuju prázdnou krabičku od bonbónů:|
Já dělám trade jen výjimečně, t.j. pokaždé píši In,Out:nic
Bordel/svinstvi/skoronic vybírám (nevyhazuji do lesa)
Když je keška už moc vybrakovaná, klidně přidám pár věcí, které nosím i když nevyměňuji.