Vykrádání keše GC158KW Hvězdárna Uherský Brod / Observatory

Toto je upozornění pro další geocachery ale také prostor pro diskusi na téma řešení problému vykrádání keší. Pokud zde už podobné téma existuje, tak se omlouvám, ale nic jsem nenašel.

Keš GC158KW původně by MaHrad & Jihrad byla publikována 23. srpna 2007 - FTF weselka. Keš byla bez problémů v provozu do října 2009. V období 2007 - 2009 se z keše sem - tam ztratil nějaký ten geocoin nebo travel bug, ale to se stává. Za tyto dva roky se v keši stratily čtyři geocoiny nebo travel bugy. Ke konci tohoto období jeden čas keška neměla ani krabičku a vše bylo pouze v sáčku. Nakonec Fishgius daroval kešce novou krabičku. Ta byla ale začátke října 2009 ukradena. Bohužel MaHrad nebyl místní a proto obnova krabičky vázla. Protože jsem byl v této době již šťastným majtelem tří kešek, okamžitě jsem se nabídl k adopci. S MaHrad jsme se dohodli a keška byla převedena na mě. První co jsem udělal, bylo to, že jsem keš Disabloval. Následovalo přemístění a aktivace. Ze začátku bylo vše v pořádku. Bohužel okolo 10. prosince se z keše stratil Worldchampionship 2006 Geocoin. Stodols mi potvrdili, že geocoin do keše vložili, ale další nálezce jej tam už nenašel. Geocoin jednoduše zmizel.

Mám podezření na vykrádání keše. Zřejmě ji vykrádá někdo, kdo nemá nic společného s geocachingem, protože když v keši bylo více putovních předmětů, žádný se nestratil. Chtěl bych požádat Vás zkušenější, co dělat, když ani přemístění krabičky nepomáhá.

Napadlo mě udělat krabičku na zámek s tím, že kód k zámku by byl v listingu keše. Bylo by případně toto řešení proveditelné? Dekuji za rady.

vitvalecka - současný owner

Za prvé dík, že jsi mě vzpomenul… to potěší :stuck_out_tongue:
No a za druhé… určitě bych ten kód nedával do listingu, protože listing si může zobrazit i nezaregistrovaný mudla potencionáolní vykradač. A vzhledem k tomu, že i po přemístění se ztrácí věci z kešule, tak je dost pravděpodobné, že ten listing viděl.
Takže buď zrušit (což asi nechceš) nebo udělat mysterku nebo nějakou minimulti, prostě to mudlovi ztížit. Nicméně jakmile se ukáže, že to nepomohlo, s archivací bych už neváhal.
Sorry, jinak to nevidím.

V první řadě bych na toto vykrádání upozornil v listingu, aby tam nikdo nenechával putovní předměty. Nejlépe červeně.

Tuhle keš jsem našel v době, kdy existovala ve "formě" černého pytlíčku.
Její uložení pod plotem hned vedle vchodu do hvězdárny bylo tak něšťasné, že napoprvé jsem ji kvůli provozu nedokázal vyzvednout a tak se nedivím, že se zřejmě stala časem mudloznámá. Tvé poznámce

asi úplně nerozumím, ale osobně bych to spíš viděl na kačera sběratele …:|, mudla vykradač by vzal všechno. Řekl bych, že ten zloděj pouze oželel zalogování jedné krabky:@ V tomto mém názoru mě utvrzuje jeden log na který jsem loni narazil a byl přibližně tohohle znění: Tenhle coin je tak pěkný, že už ho nikam dávat nebudu, nechám si ho, a budu jej vozit ukazovat po eventech :o. (jednalo se o zahraniční coin).
Pokud máš ale pocit, že krabce hrozí systematické vykrádání, tak jedině do listingu uvést "Nevkládejte trackovatelné předměty", nebo jak píše weselka - archivovat. Jakékoliv zámky tě ještě více roztrpčí, protože je budeš nacházet vylomené a zničené.

Checht! Čte dnes někdo listingy? Jakékoliv upozornění v listingu má cenu a dopad pověstného hrachu házeného na stěnu! Zní to velice skepticky, ale, bohužel, je to tak. A není to pouze moje zkušenost. Nechápu honiče bodů, kterým je všechno jedno, kašlou na to, jestli je někdo u keše uvidí, listing je nezajímá, keš po sobě ani neukryjí, ale pěkný coin nebo TB si bez skrupulí nechají. :frowning:

Já je tedy čtu, ale co vím, tak ti co nečtou listingy čtou vždyy hinty… takže to vložit tam :wink:

Po uvedených argumentech musím uznat, že zamykací krabička není nejšťastnější nápad. Upozornění jsem včera večer nahrál společnš s aktualizovaným listingem. Ale už před týdnem (když jsem tenhle problém teprve začínal řešit a nevěděl jsem, jestli ho náhodou někdo nezapoměl zalogovat) jsem dal přímo do kešky lístek, na kterém bylo napsáno, že se do keše nemají vkládat žádné putovní předměty protože je asi vykrádána. Snad to pomůže.

Za moji další otázku mě asi spousta lidí ukamenuje, ale i tak se zeptám. Jak u již založené keše změním její typ (teda pokud to jde)?

Změna souřadnic u tradičky vůbec nepomůže. Na GC není problém se zaregistrovat a nic nedělat ( jen vykrádat). Multina trochu stíží, mystery ještě víc.
Ze zkušenosti vím, že listing čte málo lidí. Hlavně body a FTF. Taky veřejná propagace geocachingu moc nepřidá. Já už s vlastním TB skončil. Pustil jsem jeden TB2J0YW a skončil kdesi v Rakousku. A já se s ním tak babral, než jsem ho nachystal. A GC či TB které najdu už neberu. Jen si opíšu čísla. Moc po republice nejezdíme a přemisťovat je jen o pár km se snad ani nemá. Několik našich keší bylo už vykradeno a některé zrušeny úplně. Zatím je obnovuji, ale dlouho už mě to bavit nebude a pak s tím seknu a budu jen hledat :wink:

Osobně mám vždycky špatný pocit při hledání keše umístěné pod okny, nebo i v pustině v blízkosti a v dohledu osamělých, ale obývaných staveb (viz ta hvězdárna). Myslím si, že u těchto krabiček je vždy jen otázka času, kdo si toho podivného provozu a chování lidí kolem místa všimne a ty zvídavější povahy se tam taky půjdou podívat. Kolikrát si i řeknu, no budiž, asi to tak owner chtěl a ať si za tou záclonou stojí kdo chce a hledám.
U svých keší toto neřeším, protože jsou až na jednu výjímku (a tou je mikro) uloženy hluboko v lese.

Ale k té hvězdárně:
Stát se to mně tak postupuju následovně:
Keš změním na multinu s tím, že na úvodních souřadnicích bude potřeba něco spočítat. Pak jednoduchý vzoreček a finálka kousek mimo (za hvězdárnou je pole a vzadu zahrádky, tak tam asi ne, ale v té řadě stromů a keřů u cesty směrem od hřbitova by klidně mohla být někde schovaná.

A tímto postupem jednoduše vyloučíš možnost, že keš vykrádá někdo z hvězdárny, nebo někdo kdo ji tam někdy náhodou našel.
Pokud je to ale někdo, kdo má na GC.com registraci, tak samozřejmě nepomůže vůbec nic, leda tak změna na mikro s logbookem bez místa pro vkládání čehokoliv.

A jak změním už vytvořenou a schválenou tradiční keš na multi nebo mystery?

Musíš si o to napsat reviewerovi. A nebo holt založit jako novou a starou archivovat. Obojí má svá pro i proti.

Mohu se zeptat na ta pro a proti?
Když to udělám cestou archivace a nové keše, může mě někdo předběhnout. Když to budu řešit přes reviewra, tak musím přes toho, co keš aktivoval, nebo přes reviewra pro danou oblast?

Pro a proti jsem bral z pohledu předešlých nálezců. Archivovaná cache pro každého zůstane tak, jak ji našel, nezmění se statistiky nalezených typů a podobné blbůstky. Někdo taky může být rád, že má k odlovení další novou cache i s bodem, někdo kvůli tomu samému naopak může být nerad a bude radši, když mu na mapě nebude svítit další ikonka.:slight_smile:
Mně osobně je to třeba úplně jedno, ale bylo tu na tohle téma už několik debat s různými názory na věc.

To předběhnutí v případě archivace by se dalo určitě taky s reviewerem pořešit. Kontaktoval bych spíš reviewera pro danou oblast.

Ale to je přece jednoduché, založ nový listing pro novou kešuli (odškrtni tu větu o možnosti zveřejnit), tím si obsadíš souřadnice a až to budeš mít, archivuj tu starou a pusť novou.
Já budu rád za každou novou v okolí ikdyž na stejném místě. :wink:

Nakonec bylo rozhodnuto po dohodě s Ushaczechem, že až to bude možné (tedy asi na jaře nebo v létě) bude založena NOVÁ mysterka a stará tradiční keška bude archivována.