Vypocty u kesi - odmocniny, mocniny, atd.

Chtel bych touto formou apelovat na vsechny ownery, aby nepouzivali nesmyslne vzorce ve vypoctech multin. Jde o to, ze v terenu nejake mocniny a odmocniny a dalsi akorat cloveka nastvou. Je opravdu cilem doslova nachytat nekoho v nesmyslnych vypoctech nebo mu napriklad ukazat zajimave misto a nechat ho v klidu zalogovat?

Pisu to v souvislosti s dalsim problemem. Kdyz se podivate napriklad na tuto cache:
http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=6c9a2c3b-d5de-4a32-b8e3-be0fa4b31b18

Tak tam vidite ruzne "na druhou", "na treti". Podle me je to naprosto zbytecne, ale predevsim je dalsi problem jinde. Kdyz nekdo vyuzije funkce Tisk a tiskne si listing, tak se podivejte na vypocty ted:
http://www.geocaching.com/seek/cdpf.aspx?guid=6c9a2c3b-d5de-4a32-b8e3-be0fa4b31b18
Z hodnoty 15 na druhou se stane razem 152 a podobne nesmysly. Nemusim dodavat, ze clovek v terenu to potom muze prepocitavat 100x a stejne mu nic rozumneho nevyjde.

Asi tak nějak. Zrovna v tom Tišnově to je víckrát, a na mobilu se to taky zobrazí blbě.

Tyhle multiny… :stuck_out_tongue:

Taky mě to s*****, v terénu nemam nervy na luštění, který mi pomalu nejde ani doma u kompu. Ach, nekerý owneři jsou s takovymdle luštěnim votravný.

Bohužel problém je v tom, že stále víc zakladatelů si je jisto, že lidi loví s mobilem apod. a mají tedy v terénu listing včetně obrázků, nesmyslných vzorců a také podporu softu v mobilu. Ale jednoznačný souhlas, nic víc mně nedokáže naprudit, než na konci pěkné multiny hodinové počítání kvadratických rovnic. Takové věci do přírody nepatří!

Taky bych se k tomuto apelu, který asi nebude příliš vyslyšen, rád připojil. Nevím, jestli to je neobratnost či záměr autora, ale podobné počítání, zvlášť když nejsem schopen dostat smysluplný výsledek, mně dokáže hodně pokazit dojem z celé procházky. Sbírání indicií a dosazování do vzorců by mělo být co nejjednodušší. U mě je celkem pravidlem, že se ve výpočtu někde seknu (i když mám kalkulačku) a pak nemůžu najít, kde mám chybu.

Výzvu bych rozšířil i na autory mysterek. Pokud se nejedná o matematicky zaměřenou úlohu, pak nevidím důvod vymýšlení komplikovaných vzorců. Nebudu nikoho konkrétně jmenovat. Ale zrovna dneska jsem jednu takovou lovil. Téma bylo celkem zajímavé, ale kvůli zdlouhavému zjišťování indicií A až Z a následnému počítání mě to nakonec moc nebavilo. (Vím, mohl jsem se na to vykašlat. Ale když už jsem to měl rozdělané…) Kdyby aspoň odměnou byla nějaká bombastická krabička na konci. To bych na všechno zapomněl a autorovi bych nakonec vyseknul poklonu.

Já na tohle narazil na Náchodsku. Vzoreček třeba v Babiččině údolí je na palici… nebo ta multina po památníkách druhý války na návsích u hranic, tu jsem vzdal dokonce při FTF honu (náhodou jsem tam byl), když jsem si v mobilu na druhý stage všimnul konečnýho vzorečku :frowning:

Nechápu. I při mnoha stage je možno udělat finální výpočet přehledný a POMĚRNĚ neprolomitelný.

Silene pocitani nebo lusteni v terenu take nemam rad. :frowning:
Na druhou stranu slozite vypocty v listingu, kdy se na to muzu podivat doma mi nevadi, protoze staci trocha matematiky, a finalovku mam uz doma, a v terenu nic nepocitam.
Tahle vyse zminovana napr. zabrala jen 4 minuty… :smiley:

Co dodat, taky to nemáme rádi. Paradoxní je, že to nemá rád skoro žádný kačer a všichni to ví, a stejně je takových kešek jak naseto.

I kdyby ten vzorec byl prolomitelný, tak o co jde? Vždyť ten kdo chce si to projde a ten kdo nechce to prolomí, no.
Mám založenou mutli, mám tam vzoreček (lehčí už snad ani udělat nejde) a je mi fuk zda si to někdo opravdu obejde, spočítá nebo to proběhne tichou poštou. Konec konců když někdo napíše mě, jakožto autorovi té keše a řekne si o daná čísla ze stagí, tak mu je prostě dám. Je to jeho způsob hry.

Jinak také se přikláním k názoru, že složité vzorce v multinách jsou naprosto zbytečné a neadekvátní způsobu lovu v terénu.

Stejně tak mě štvou mysterky, u kterých člověk musí zjistit indície v terénu, čili to jsou vlastně multiny…

Když oni si někdy autoři myslí, že čím složitější vzorec, tím odolnější vůči luštění od stolu. A ono je to naopak - čím složitější vzorec, tím nezbytnější je vyluštit ho od stolu a nepočítat to v lese na pařezu :slight_smile:
Nejodolnější vůči prolomení je úplně obyčejné prosté dosazování zjištěných indicií do souřadnic.

Přesně!

Násobky, mocniny… Radost pro excel, každý další krok snižuje velikost rozsahu proměnných… A za to my, BF lovci, děkujeme!

(Ale ostatní to jen otravuje.)

No už jsem taky pár multin počítal až doma u komplu a říkal jsem si že jsem debil a že neumím počítat ani na kalkulačce, protože v terénu mě to vyšlo úplně jinak. To že se v listingu můžou vzorce změnit mě vůbec nedošlo…
Připojuji se se žádostí k ostatním.

Záleží jak se to vezme… vzorce s kvadratickou rovnicí u multiny, kdy by se to mělo počítat v terenu je jistě humus.

Na druhou stranu např: ( A^2 * G + B * E + C^2 * G + D * A + F / 2 ) či (GGGG - GG*(GG + 1)(G*G + 1) + 1) se dá vypočítat, sice to chvíli trvá, ale dá se to.

U mysterky at tam dá autor co chce dle uvážení, doma se dá počítat v klidu "cokoli".
A ohodnotit to samozřejmě adekvátně hvězdičkami D

No tak zrovna za tenhle typ vzorce bych střílela konkrétně já. Vzorec, kde se osmapadesátkrát opakuje stejná proměnná, prostě v ternu nespočítám, deset pokusů, deset různých výsledků. Ještě tak ve dvou lidech, jeden diktuje, druhý klape do kalkulačky. A s podmínkou, že já nebudu ten druhý B)
Plus bych přihlédla ještě k tomu, že kalkulačka, kterou má člověk obvykle v terénu, zpravidla neumí dávat přednost násobení a používat závorky, takže v něčem takovém se snad ani nejde neztratit.

Vypočítáš to postupně :wink: Tu jde o to, že se ti takovýto vzorec zobrazí v listingu korektně a ne místo 15^2 ti to vybleje 152, jak psal Satan.

Zrovna o víkendu jsem shořel v Jedovnici na [cache]GC106ZN[/cache], která má ve vzorci mocniny až do čtvrtého řádu. Ale na papíře to vypadalo úplně stejně jak píše S474N, bylo tam A3, A4 místo A^3, A^4. Zkoušel jsem čísla skládat za sebe i násobit, no mocnit mě nenapadlo. Dnes už jsem chytřejší ;). Ale i kdybych to měl vytištěné správně - owneři, lidi, kdo chce při procházce kolem rybníka počítat čtvrté mocniny…

fremen.cz: aby nedoslo k mylce, osobne jsem pro co nejvetsi zjednoduseni vzorcu. To co jsem uvedl je doslova extrem, protoze pri tisku se to zobrazi uplne jinak. :wink:

2 Satan: jak vidno, tak to není vyjímka, dle Netoracka :wink:

Jako jo, vzorce u multin by mohly být jednodušší, ale zase "chrání" proti BF, protože pokud tam je aaabb/53 tak to relativně chrání proti BF (snad)

Tu Jedovnickou dodnes nemám, protože to prostě nešlo. Špatné zobrazení vzorců v listingu je jen jeden zproblémů (který mě třeba až tak netrápí, protože mám možnost se podívat na správnou verzi, když vidím, že je něco divně). Nadměrná složitost výpočtů je problém taky, je to zbytečné, kazí to celkový dojem z multiny, protože koho ty výpočty někde v terénu tak asi můžou bavit?

Moje řeč. Když dělám multikeš, neřeším, jestli se dají indicie zjistit pomocí Googlu a Sreetview. Pokud si chce někdo udělat hezký výlet, tak si to celé projde. Pokud nechce a dobere se souřadnic jinak, je to jenom jeho věc.

Tady to nevidím tak jednoznačně. Někde mě to štve, někde ne. Záleží na celkovém pojetí. Když je všechno dobře vymyšleno, může z toho být dobrá zábava.