Dlouho jsem se rozmýšlel, zda tento příspěvek založit, protože vím, jak to přesně dopadne. Nejdřív se opřou lidi do mě, pak tu někdo projeví obdobný názor a začne flame jak prase. Přesto jsem se po mnoha kladných ohlasech na FB rozhodnul se tu s ostatními, ale především s geo.scorpions, jímž je můj příspěvek určen hlavně, o mé myšlenky podělit.
Za sebe musím říct, že se mi vývoj Mega-Eventů nejen v České republice příliš nelíbí. Z původní akce zaměřené na národní či dokonce mezinárodní setkání lidí, jež spojuje jedna myšlenka, jedna hra - Geocaching - se nám stává jen komerční akce spojená estrádou.
Musím říct, že obdivuji každého, kdo se pustí do organizace čehokoliv, natož akce takovéhoto významu a rozsahu, ostatně měl jsem tu čest se loňský rok podílet na přípravě právě takové akce. Přesto se mi však nelíbí, kam současný vývoj ME směřuje.
Mé myšlenky se týkají nejen již proběhlého ME v Nebílových, ale především právě probíhající přípravy ME v roce 2013 v Praze. Ani jedna z těchto akcí není mé gusto. To, že mě nezajímají nějaké coiny, je vcelku můj problém, pro mnohé naopak mohou být velice zajímavou podívanou. Domnívám se přesto, že založit program prakticky jen na jejich výstavě, je škoda.
Pokud se podíváte do historie, zjistíte, že mnoho evropských ME bylo koncipováno jako 2-3 denní akce s množstvím doprovodných akcí. Každý cacher mohl přijít, zúčastnit se doprovodného eventu dle své volby, následně si šel odlovit keše a pak se zase vrátil. Co však nabízí současné pojetí? Prakticky bezvýhradně jen komerční výstavu produktů GC-shopů doplněnou o 1-2 akce mizivého a především krátkého významu…a to je vše.
Proč tak schopní organizátoři místo toho, aby se vedle této výstavy předmětů, když už ji tam musí mít, nezaměří na další doprovodný program? Proč peníze z vybraného vstupného (mimochodem, jde to i bez něj) neinvestují místo estrády plné pochybných umělců do doprovodných eventů, které by mohly mít o to větší úroveň?
Geo.scorpions a další jejich spolupracovníci - prosím neberte toto jako kritiku, ale jako předmět k zamyšlení. Chápu, že jako obchodníci vnímáte věci trochu jinak a nepochybuji o tom, že ať bude jakákoliv vaše akce sebekomerčnější a sebeestrádnější, příjde vám na ni několik stovek či tisíců lidí. Zamyslete se však přesto či spíše vzpomeňte si, že hrajeme hru zvanou Geocaching. Chceme se tedy bavit, ano, třebas vidět i ty mince apod., ale raději než Bílou, Chinaski apod. budeme raději, když peníze, co získáte, vrazíte do pěkných eventů, kde se budeme moci pobavit, když už nás výstava omrzí.
Aniž bych chtěl, začal jsem mluvit v množném čísle. Takže abych to ospravedlnil, proč nemluvím pouze za sebe, doplňuji anonymizované reakce, jež jsem na obdobnou myšlenku hozenou do pléna FB obdržel:
Ještě jednou - ač je to zbytečné - nejde mi o to, vyvolat nějaký flame, prostě je to jen něco k zamyšlení určená především organizátorům chystaného ME v roce 2013. Prosím zkuste se toho držet a bez emocí říct na rovinu: Chystané pojetí se mi líbí protože…/nelíbí, protože…
nemohu nereagovat.
V krátké době, letos, jsem se vyskytl na třech podobných akcích
Pinzgau 2011 , FORTsetzung: - Die DOSENFISCHER, CWG + GEOCOIN SHOW BOHEMIA 2011.
Pro příště pojedu asi jen do Rakouska, event byl výborně organizovaný a to i přes to, že byl zdarma. V Ulmu se platilo tuším 8 Euro a třeba jakýsi kurz stromolezení se mi moc líbil, ale i tak to byla spíš pouť
Ten český mi byl jen připomínkou té Matějské z mého dětství. Párky, hluk, estráda
Obdivuji se lidem, kteří chtějí, mnohdy i zcela zdarma, dělat něco pro druhé. Vážím si jejich práce. Jen asi jejich akce není pro mě.
asi jsem byl jeden z mala co do logu u ME nejakou tu kritiku napsal, proto rozumim tomu, ze to vypada, ze vse bylo presne takove jako si geokacerstvo zada, bohuzel zatim neni v nabidce ME mezi cim vybirat
Souhlasím se Sutechem.
Komerční megaeventy také nejsou nic pro mě.
Líbil se mi CITO, žádné vstupné, sejde se hromada lidí a společně udělají dobrou věc pro naši planetu a ještě u toho zažijí spoustu legrace a možná odloví nějaké ty pixly okolo.
Nebo pak sportovní eventy, jeden jsem nedávno absolvovala (v den, kdy se konal ME Nebílovy), projeli jsme na kolech přes 50 Km, odlovili krabičky na trase a stálo nás to akorát nějaký to deko
A taky jsem zažila komorní eventík s pár lidma, kde jsme si hezky popovídali, poznala jsem skupce osobně a měla z toho dne dobrý pocit.
O megaeventy vůbec nestojím.
Já jel do Nebílov pro ikonku, blíž už ME asi nebude =) Event nebyl můj šálek čaje, takže jsme po dopoledni odjeli s přáteli na druhou stranu Plzně do přírody. Hudební produkce jsou z mého pohledu na geoeventu naprosto zbytečné, líto mi bylo regionálních umělců, protože ti se snažili, ale vzhledem k publiku zbytečně. KEG ani Matušku přes kopírák jsem tam naštěstí nezaznamenal, stánky mi nevadily, výstava v tomto množství je mimo mé možnosti vnímání, takže jsem ji jen proběhl. Doprovodných "šaškáren" jsem se nezúčastnil, protože mně nezaujaly. Výstava byla pro nadšence zajímavá, ale pro nás ostatní tam scházelo něco zajímavého.
Takže celkově +1, aneb podepisuji se pod Sutechem vyřčené.
Taky souhlas!
Cesky ME jsem vynechal z presne stejneho duvodu. Jde mi spis o setkavani lidi, nez nejakou estradu. Jediny mnou navstiveny a zatim velice kladne hodnoceny ME bylo Pinzgau 2010. Krasne prostredi, fajn lidi, poklidna pratelska atmosfera a doprovodne akce, ktere ale byly koncipovany tak, ze kdo nechtel tak o nich ani nevedel
Takze +1 za uvahu v uvodnim prispevku
Nebyl sem zatím na žádném ME a na tenhle jsem se těšil nakonec to z pracovních důvodů nevyšlo…
Když jsem slyšel co se tam dělo od kolegů, poslouchám kauzu o seznamech TB/GC a vidím nasr… Maxinohu a další souvislosti asi jsem rád, že sem nebyl… Eventů lokálního charakteru mám za sebou už slušnou řádku a před sebou další kopec a těším se na ně hlavně pro poklidnou atmosféru, pokec oddych a lovení krabiček pokud z toho někdo chce udělat megamejdlo tak to fakt nemusím… a vůbec mi neva, že tenhle bod nemám
Mrzí mě, že mi nevyšlo Pinzgau už sem tam byl dvakrát nahlášenej a pokaždý nic dotřetice si to ujít nenechám pokud se podaří udělat v Praze dobrej megaevent proč ne klidně přijedu ale na Bílou zvědavej taky nejsem ta na mě ječí co chvilku z Telekuku
Spíš by bylo fajn dovléct do Práglu někoho z Groundspeaku a trochu ho tam rozcupovat lol
p.s. vemte si příklad z Medlova to byl letos jeden z nejpohodovějších eventů co sem zažil
+1 příspěvku howgh
Jo, Sutechu, mas to tezky. Na Skorapkach ti je programu malo, na Nebilovech zase moc prekomercializovano, ze vubec na ty cizi nespravne pojate megaeventy chodis.
Kdyby to byl takovy propadak, jak se pise v citovanych prispevcich (a dobra pulka jejich autoru priznava, ze tam ani nebyli), tak by tam asi neprijelo tech 845 Attended? Samoregulace funguje dobre, viz [cache]GC2VZVT[/cache], na ktery se nikdo neprihlasil, tak byl archivovan pred datem konani.
Skorapky jsou pro nas ME s velkym "M" uz jen kvuli naproste spontalnosti a tomu, ze nikdo necekal ze to ME bude.
Pote co se ME v Nebilovech objevil jsme opravdu vahali zda jet, protoze jsme tusili ze tahle akce nebude nas salek kavy. Ale prece jen 20km je kousek.
Myslim, ze Cirovo log u tohoto megaeventu to vystihnul docela dobre. Kdyz jsem vcera cetl o dalsich pripravach prazskeho jarmarku, bylo mi lito ze je tema uz uzamcene. Protoze prvni co mi napadlo bylo poradani na jare v Holesovicich ve spolupraci s p. Kockou, ktery porada jiz leta podobne ME jen s rozdilem ze je to pro mudly. A byly by tam i ty labute :). K cemu nejakou dalsi estradu s L. Bilou, Billem atd. Stejne se to zvrhava ve vystaviste, kde si clovek zaplati vstup a obchazi stanky s coiny.
Musim rict, ze po oslavnych logach ME jsem si pripadal trochu out, protoze my jsme odjizdeli s opravdu rozporuplnymi pocity coz se potvrdilo i v rozhovorech s dalsimi plzenskymi kacery. Ne uplne pozitivni dojen z ME jeste umocnilo hystericke obvinovani Satana, kvuli jeho dobre vuli pomoci zalogovat coiny z ME. Ale to je asi nas problem - nemeli jsme jezdit. Kazdopadne skorapky na vanoce ano, dalsi jarmark urcite ne. Za nas radeji jeden komorni pohodovy eventik ve stylu GC31DNQ Plzensti kaceri - 2011 (Event Cache) in Plzeňský kraj, Czechia created by gc-plzen.net nez 10 ME.
Děkuji všem za reakce. Aby se vlákno nezvrhlo směrem, který jsem nezamýšlel, raději ho zamykám, dokud to tu je ve slušné rovině.
Jsem též rád, že moje výzva byla obdržena těmi, kterým byla určena, byť jsem je příliš nepotěšil. Všem těm, kteří by ze mě snad cítili nějakou závist či podobně, vzkazuji, že geo.scorpions a další jejich spoluorganizátoři mají mou hlubokou úctu a podporu, mým záměrem tu bylo pouze naťuknout diskuzi na téma, o kterém slyším ze všech stran, ale které se nikdo neodvážil říci veřejně.
Přeji si, aby byl v Praze (či kdekoliv jinde) Mega-Event a výše jmenovaní se myslím díky mnoha stům kladných logů na ME v Nebílových osvědčili jako skvělí organizátoři. Nechť tedy to, co jsem tu já vyjádřil a k čemu se většina z vás připojila, vnímají jako vox populi či jako přání, jak bychom si možná nějaký budoucí ME přáli.
Takže ještě jednou děkuji všem a zamykám.