Vzdálenost mezi výchozím bodem a finálovkou

Nevím jestli je to zcela normální a hlavně praktické, když u mysterky/multiny někdo zadá výchozí souřadnice na jednom konci Prahy a finále vyjde na druhém. Dle mého názoru by mělo být výchozí místo poblíž finálovky (nepočítám do toho rozsáhlejší multiny, kde je to OK). Jaká se Vám zdá rozumná vzdálenost od výchozího bodu?

Atribut takes more than 1 hour a Takes significant hike, odpovídající terrain a difficulty a hlavně slovní popis v listingu by to řešil.
V principu tam ale problém nevidím, i když třeba u jednostagové mystery je to divné.

No, mě se to teď minulý týden stalo ve Vídni: ve volné chvíli se mi podařilo rozlousknout zadání keše Wassenaar [cache]GCXDQY[/cache] a dokonce najít kousek od hotelu první stage. Pak jsem docela dlouho luštil - a z výsledku jsem měl velkou radost, ale jen do té doby, než jsem zjistil, že finálka je cca 16 kilometrů daleko vzdušnou čarou… Nakonec mi to nedalo a zajel jsem tam (když už jsem to měl prolomený), ale moc nadšenej jsem z toho nebyl…

Já v tom problém nevidím.
Není to určitě příjemné, ale nakonec se tam nemusíme hnát, ne?
Jak jsem vypozoroval ani situace, kdy úvodní souřadnice jsou v přírodě necelý kilometr od finálky (a mezitím jsou 4 stage a 20 km) moc kačerů neláká B).

No to je zase debata o tom, kde je rozumná hranice délky mysterky resp. multiny. Myslím, že by bylo přijatelné v listingu uvádět zhruba vzdálenost finálovky od výchozí pozice a případně délku celé multiny/mysterky

Právě tyhle situace mám na mysli. V poslední době se stále častěji setkávám právě s mysterkama/multinama o jedné stage kde finálovka je zcela bez problémů x km daleko a výchozí pozice nemá třeba se zadáním nic společného.

Řekl bych, že v pravidlech je: od výchozích souřadnic mystery cache má být finálovka umístěna maximálně 3 km. :wink:

ANO! Prosím prosím všechny geokačery, aby atributy uváděli i v textové podobě do listingu. Bylo by to prima.

Groundspeak ve své neskonalé moudrosti totiž neexportuje atributy v PQ (přestože je tam všechno ostatní). Pak to vypadá tak, že BM který si tiskne listing přímo ze stránek gc.com vidí všechno, zatímco PM který vychází z PQ a prohlíží si listing třeba v GSAKu je namydlenej .. .:frowning:

No, v pravidlech něco takového je - ovšem jako doporučení, nikoliv závazné pravidlo. Myslím, že se tam píše něco jako "u mysterek by finálka neměla být od zadaných souřadnic dále než cca. 2 míle, není-li k tomu pádný důvod". Pokud jde o "klasickou mysterku", tj. to co doma vyluštim mě přivede rovnou k pixle, fakt nevím, proč by se "webové" a skutečné souřadnice měly lišit víc než cca. o kilometr.

Teď mě z hlavy v Praze napadly 2 mysterky, kde je pixla od výchozích souřadnic "několik kilometrů" (Vysočany & Bubeneč, Vinohrady & Malá Strana) aniž bych význam obou míst s tématem chápal… tak proč? Když se někam chystám a je tam poblíž mysterka, fakt mě nepotěší když ji vyluštim a zjistim že pixla je o 5km jinde…

Multiny o délce mnoha kilometrů, které nevedou obloukem k finálce poblíž výchozích souřadnic, mi přijdou zcela o.k., pochopitelně je vhodné na to nějak v listingu upozornit. Sám mám např. multinu, kde pixla je od výchozího bodu vzdálena 36km na kole… ale má to svůj význam, tak proč ne?

U své unknown jsem orientační vzdálenost finálky napsal a zdá se mi to tak ideální.

Citace z překladu GC.com guidelines na wiki, který jsem nedávno aktualizoval na současnou verzi guidelines platnou na GC.com od února 2007: "Není-li pro to dobrý důvod, uvedené souřadnice by neměly být dále než cca 2-3 km od místa skutečného umístění cache".
Jelikož pro to zpravidla "dobrý důvod" opravdu není, zvlášť u většiny běžných mystery, kde je výchozí bod zcela nedůležitý pro řešení cache či směr vyjití, myslím si, že by toto pravidlo měli autoři dodržovat, i když není povinné - no a možná by je na to mohli upozorňovat i revieweři, i když je pravda, že co není zcela jasně řečeno jako povinnost, to nelze ownerovi vnucovat, ale jen doporučit.
Já osobně zpravidla výchozí bod mystery (např. u těch Železničních, které nemají multi část) dám tam, odkud je k vlastní finálovce dobrý přístup, tj. prostě tam, odkud se k ní dá dobře dostat třeba od auta či MHD a není to k ní dál než cca 1km. A i když i toto je volitelné, je to o důvod méně, proč doporučení na 2-3km překračovat…
Mimochodem-atribut "take less than 1 hour" je přeci u mystery, které mají výchozí bod jen "nastřelen", pro určení vzdálenosti výchozí-cílové souřadnice zcela k ničemu, jelikož výchozí nejsou při odlovu navštívené, ale jde se hned k cíli a atribut vypovídá jen o době luštění+době odlovu finále…

V neposlední řadě nezapomínejte na to, že toto doporučení zde je i kvůli majitelům trackables (TB+GC), kteří by rádi měli informaci o délce putování jejich předmětu v km co nejpřesnější - čím dále startovní souřadnice od finálových jsou, tím větší chyba v informaci o cestování TB/GC vzniká.

Hola, myslím, že suvereně vedu. Moje keš Jeseníky GC15119 je téměř přesně 100 km od Pradědu.

Tuto cache jsem osobně našel a vím tedy, že je z místa cache na Jeseníky výhled, čili OK-navíc jde o tradiční cache, čili tam jsou souřadnice přímo cílem a nejde o problém nastiňovaný v tomto vláknu týkající se multi/mystery cachí.

Jasně, to mělo být jenom takové gc poškádlení.:smiley: